Οικονομικές & Εμπορικές Σχέσεις Ελλάδας - ΕΕ

Η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας τόσο σε επίπεδο εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών όσο και σε επίπεδο επενδύσεων. Η Β3 Διεύθυνση παρακολουθεί, εξετάζει και ενημερώνει την πολιτική ηγεσία για τις εξελίξεις στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο όγκος διμερούς εμπορίου σταδιακά αυξάνεται τα τελευταία έτη, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές αυξάνονται με μεγαλύτερο ρυθμό έναντι των εισαγωγών από την ΕΕ, μειώνοντας το εμπορικό έλλειμμα. Σχεδόν το ήμισυ των ελληνικών εξαγωγών και εισαγωγών πραγματοποιείται με τα κράτη μέλη της ΕΕ. Τα κυριότερα κράτη μέλη προς τα οποία κατευθύνονται τα ελληνικά προϊόντα είναι τα ακόλουθα: Ιταλία, Βουλγαρία, Γερμανία, Κύπρος και Ισπανία. Ως προς τις αφίξεις, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Γερμανία, ακολουθούμενη από: Ιταλία, Κάτω Χώρες, Γαλλία και Βουλγαρία.

Στα σημαντικότερα προϊόντα εξαγωγών προς την ΕΕ συγκαταλέγονται:α) προϊόντα πετρελαίου με ποσοστό 24,46% επί του συνόλου των αποστολών προς την ΕΕ, τα οποία κατευθύνονται, κατά κύριο λόγο σε Βουλγαρία, Ιταλία, Κύπρο, Ισπανία και Μάλτα, β) αλουμίνιο με κυριότερους προορισμούς Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία και Ισπανία, γ) φαρμακευτικά προϊόντα με κυριότερους προορισμούς Γερμανία, Γαλλία, Κύπρο, Αυστρία και Ιταλία, δ) ηλεκτρικές μηχανές και συσκευές εγγραφής εικόνων και ήχου που κατευθύνονται κυρίως σε Γερμανία, Κύπρο, Ιταλία, Βουλγαρία και Πολωνία, ε) λέβητες και μηχανές με προορισμούς Ιταλία Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Στα σημαντικότερα προϊόντα εισαγωγών από την ΕΕ συγκαταλέγονται: α) φαρμακευτικά προϊόντα με ποσοστό 9,23% και κράτη-μέλη προμηθευτές: Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία και Ιταλία, β) λέβητες και μηχανές με κυριότερους προμηθευτές: Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Πολωνία, γ) ηλεκτρικές μηχανές και συσκευές εγγραφής εικόνων και ήχου από Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Κύπρο, δ) οχήματα για χερσαίες μεταφορές προερχόμενα από Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ουγγαρία, ε) πλαστικά προερχόμενα κυρίως από Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο, Βουλγαρία και Ισπανία.

Το διμερές εμπόριο υπηρεσιών είναι πλεονασματικό για την Ελλάδα, με αυξητικές τάσεις. Οι εισπράξεις προέρχονται κυρίως από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία και Κύπρο. Οι πληρωμές κατευθύνονται ιδίως στα ακόλουθα κράτη:  Γερμανία, Μάλτα, Κύπρος, Ιταλία και Ολλανδία. Σημαντικό κομμάτι των υπηρεσιών είναι ο τουρισμός. Η Ελλάδα  είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς των ταξιδιωτών από την ΕΕ. Μάλιστα, ποσοστό άνω του 60% της συνολικής ταξιδιωτικής κίνησης προέρχεται από κράτη μέλη της ΕΕ. Από αυτά, η Ελλάδα δέχεται περισσότερους επισκέπτες από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία, Ολλανδία και Κύπρο.

Ως προς τις επενδύσεις, η ΕΕ είναι ο βασικός άμεσος επενδυτής στη χώρα. Στην πρώτη εξάδα επενδυτών, πέντε θέσεις καταλαμβάνουν κράτη-μέλη της ΕΕ. Ως προς τις ροές, το Λουξεμβούργο κατέχει την πρώτη θέση. Ακολουθεί η Ελβετία και αμέσως μετά οι: Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία και Κύπρος. Ως προς τα αποθέματα, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Γερμανία. Ακολουθούν το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία από τα κράτη μέλη. Έπεται η Ελβετία και στη συνέχεια ακολουθούν το Βέλγιο και η Ιταλία.

Οι καθαρές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα επικεντρώνονται τα τελευταία έτη κατά κύριο λόγο στον τριτογενή τομέα, ειδικά στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας και τις δραστηριότητες αποθήκευσης και μεταφορών.