Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας (ΔΟΓ)
Η απόφαση της Ελλάδας για την ένταξή της στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας υπαγορεύτηκε από την προσφερόμενη δυνατότητα συμμετοχής σε ένα σημαντικό forum με κοινή γλώσσα -τα γαλλικά- και έναν χώρο κοινών αξιών και αλληλεγγύης, με βασικό στόχο τη διαφύλαξη και την περαιτέρω προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας, καθώς και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της γλωσσικής πολυμορφίας. Ακόμα και η επιβίωση των εθνικών πολιτισμών στηρίζεται εν πολλοίς στη διαφύλαξη αυτών των αρχών.
Η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας το 2006, έχοντας πεισθεί για την προστιθέμενη αξία που μπορεί να προσφέρει ο ΔΟΓ από άποψη σταθερότητας και ανάπτυξης και κυρίως ως προς τη διάδοση της γαλλικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο, λαμβάνοντας υπόψη τη συμβολή που μπορεί να έχει η ίδια η Ελλάδα στην ανάπτυξη του ΔΟΓ προς το συμφέρον της δικής της γαλλόφωνης κοινότητας.
Με την ένταξή της στον ΔΟΓ, η Ελλάδα έχει έναν επιπλέον δίαυλο πρόσβασης σε ένα forum συνολικά 88 χωρών. Το στοιχείο αυτό συνέβαλε και στην προώθηση της υποψηφιότητας της Ελλάδος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ για την περίοδο 2025 – 2026.
Η Ελλάδα συνεισφέρει ενεργά και σε πρακτικό επίπεδο στην προώθηση των σκοπών της Γαλλοφωνίας. Συμμετέχει ενεργά σε δράσεις και προγράμματα που πραγματοποιούνται σε διάφορα κράτη-μέλη της Γαλλοφωνίας ανά τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο, κρίνεται ως ιδιαίτερα χρήσιμη η δραστηριοποίηση των ελληνικών Διπλωματικών Αρχών κατά την επιτόπια συνεργασία τους με εκπροσώπους των λοιπών κρατών-μελών της Γαλλοφωνίας, για την πραγματοποίηση παρόμοιων προγραμμάτων.
Επιπλέον, η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθεια για την, στο μέτρο του δυνατού, χρήση της γαλλικής γλώσσας στο πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών.
Σχετικοί σύνδεσμοι: