Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ)
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (Black Sea Economic Cooperation - BSEC) ιδρύθηκε το 1992 ως άτυπη πρωτοβουλία και μετεξελίχθηκε σε περιφερειακό οικονομικό οργανισμό, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, την 01.05.1999, με την έναρξη ισχύος του Καταστατικού του Χάρτη. Στον ΟΣΕΠ συμμετέχουν σήμερα 13 κράτη της ευρύτερης περιοχής του Ευξείνου Πόντου (Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Ελλάδα, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία και Τουρκία).
Η διακυβερνητική συνεργασία στο πλαίσιο του Οργανισμού ΟΣΕΠ αναπτύσσεται, μέσω θεματικών Ομάδων Εργασίας, στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και επικοινωνιών, του εμπορίου και της οικονομικής ανάπτυξης, των τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών θεμάτων, της χρηστής διακυβέρνησης και θεσμικής ανανέωσης, της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, της προστασίας του περιβάλλοντος, της γεωργίας, της συνεργασίας στα θέματα υγείας, της συνδρομής σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, της έρευνας και τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, του τουρισμού, του πολιτισμού, της διευκόλυνσης μεταφοράς προϊόντων και της απλοποιήσεως των τελωνειακών διατυπώσεων, της ανταλλαγής στατιστικών στοιχείων, καθώς και της υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Τη λειτουργία του Οργανισμού συντονίζει η εξάμηνη περιοδική Προεδρία την οποία αναλαμβάνουν τα κράτη-μέλη με αλφαβητική σειρά. Η τελευταία φορά που η Ελλάδα άσκησε την Προεδρία ήταν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους 2019.
Ο ΟΣΕΠ έχει ως συνδεδεμένα Όργανα την «Κοινοβουλευτική Συνέλευση» (Parliamentary Assembly) που εξασφαλίζει τη διακοινοβουλευτική συνεργασία των κρατών-μελών, το «Επιχειρηματικό Συμβούλιο» (Business Council) που προάγει την συνεργασία των επιχειρηματικών κοινοτήτων, την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (Black Sea Trade and Development Bank) με έδρα την Θεσσαλονίκη και μετόχους τα κράτη-μέλη, για την χρηματοδότηση προγραμμάτων και επενδύσεων και το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου (International Center for Black Sea Studies) με έδρα την Αθήνα και σκοπό την προώθηση της διεπιστημονικής συνεργασίας.
Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη λειτουργία και το έργο του Οργανισμού καθώς και την τρέχουσα προσπάθεια ανανέωσης του πεδίου δράσης του, με στόχο την εμβάθυνση της περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών του και την προώθηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων αυτού.
Σχετικοί σύνδεσμοι: