Κυβερνοασφάλεια

Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) παρουσιάζουν ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης και αποτελούν βασικούς μοχλούς του ψηφιακού μετασχηματισμού της παγκόσμιας κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής. Τεχνολογίες αιχμής, όπως τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G), η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (Internet of Things - IoT) θα αποτελέσουν τον κορμό νέων προϊόντων και υπηρεσιών, μελλοντικά απαραίτητων για την λειτουργία των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Ωστόσο, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών και η αυξανόμενη εξάρτηση από τις ΤΠΕ, επιφέρει σειρά από νέες απειλές, καθώς αυξάνεται η τρωτότητα σε κυβερνοεπιθέσεις, και κατ’ επέκταση, η ικανότητα και προθυμία κρατικών και μη κρατικών παραγόντων να επιδιώκουν τους στόχους τους προβαίνοντας σε κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο.

Συνεπώς, η κυβερνοασφάλεια αποτελεί πλέον ένα σημαντικό πυλώνα για την πρόληψη των συγκρούσεων, την διαφύλαξη της ειρήνης, την σταθερότητα και την εθνική ασφάλεια και καταλαμβάνει μια διαρκώς αυξανόμενη θέση στην ημερήσια διάταξη της ΕΕ, των Διεθνών Οργανισμών και των διμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας.

Λόγω των ανωτέρω προκλήσεων και απειλών, η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες οικοδόμησης ενός κοινού και υψηλού επιπέδου ικανοτήτων κυβερνοασφάλειας. Στο πλαίσιο της ΕΕ, έχει διαμορφωθεί μια πολυεπίπεδη στρατηγική αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων, η οποία και αποτελεί μοναδικό, παγκοσμίως, παράδειγμα πολυμέρειας στην οικοδόμηση ικανοτήτων κυβερνοασφάλειας. Ειδικότερα, η στρατηγική κυβερνοασφάλειας της ΕΕ για την ψηφιακή δεκαετία βασίζεται σε τρεις τομείς δράσης: α) ανθεκτικότητα, τεχνολογική κυριαρχία και ηγετικός ρόλος, β) ανάπτυξη επιχειρησιακής ικανότητας πρόληψης, αποτροπής και αντίδρασης και γ) προώθηση ενός παγκόσμιου και ανοικτού κυβερνοχώρου.

Η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τη θεμελιώδη σημασία της θωράκισης της ασφάλειας των συστημάτων και δικτύων πληροφορικής και επικοινωνιών, έχει λάβει ήδη μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες με γνώμονα την ανταπόκριση στις διεθνείς και ενωσιακές απαιτήσεις, τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τις νέες τεχνολογίες και την αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών και επιχειρήσεων σε ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η Ελλάδα συμμετέχει επίσης και συμβάλλει σε όλα τα διεθνή φόρα στα οποία πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις σε θέματα κυβερνοασφάλειας (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ), με βασικές προτεραιότητες (α) την διαφύλαξη του ανοιχτού, ελεύθερου και ασφαλούς χαρακτήρα του κυβερνοχώρου, (β) την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στον κυβερνοχώρο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, (γ) την υλοποίηση των καθολικών κανόνων και αρχών υπεύθυνης κρατικής συμπεριφοράς στην χρήση του κυβερνοχώρου και (δ) την ανάδειξη της σημασίας της συνεργασίας μεταξύ των κρατών για την οικοδόμηση ικανοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.