Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος
Ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ) δημιουργήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1994. Συγκεντρώνει τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα τρία κράτη ΕΟΧ/ΕΖΕΣ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) σε μια εσωτερική αγορά που διέπεται από του ίδιους βασικούς κανόνες περί ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίου και προσώπων. Η Ελβετία δεν συμμετέχει.
Ο ΕΟΧ υπερβαίνει τις παραδοσιακές συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ). Θεσπίζει δεσμευτικές διατάξεις σε όλους τους τομείς της εσωτερικής αγοράς ή για άλλες πολιτικές στο πλαίσιο των Συνθηκών της ΕΕ. Οι δεσμευτικές της διατάξεις, ειδικότερα, δεν αφορούν:
• την κοινή γεωργική πολιτική και την κοινή αλιευτική πολιτική
• την τελωνειακή ένωση
• την κοινή εμπορική πολιτική
• την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας
• το πεδίο δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων
• την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ).
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) λειτουργεί Χρηματοδοτικός Μηχανισμός, με σκοπό τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στην Ευρώπη και την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες-δικαιούχους και στις δότριες χώρες. Η Νορβηγία συμβάλει στον Μηχανισμό κατά 95,8% της συνολικής οικονομικής ενίσχυσης.
Για την επταετία 2014-2021, ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός διαθέτει στη χώρα μας ποσό ύψους 117 εκ. €, για την πραγματοποίηση ενεργειών και προγραμμάτων, με ορίζοντα υλοποίησης το 2024, σε τομείς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, κοινωνικής ένταξης, τοπικής ανάπτυξης, διαχείρισης υδάτινων πόρων, ΑΠΕ, Κοινωνίας των Πολιτών, χρηστής διακυβέρνησης και διαφάνειας, ασύλου και μετανάστευσης. Ενδεικτικές δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να υποστηριχθούν είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών στις ΑΠΕ, στις πλωτές ανεμογεννήτριες και στη βιώσιμη ναυπήγηση πλοίων (greenshipping).
Το Εθνικό Σημείο Επαφής (ΕΣΕ) είναι η Ειδική Υπηρεσία Προγραμματισμού, Συντονισμού και Παρακολούθησης της Υλοποίησης των Χρηματοδοτικών Μηχανισμών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΥ- XM ΕΟΧ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο φέρει τη συνολική ευθύνη επίτευξης των στόχων του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού.