Εγκαταστάσεις

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα στεγάζονται σε επτά συνολικά κτήρια που βρίσκονται ανάμεσα στις οδούς Ακαδημίας - Βασιλίσσης Σοφίας - Πανεπιστημίου - Κριεζώτου και Ζαλοκώστα.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα στεγάζονται σε επτά, συνολικά, κτήρια που βρίσκονται ανάμεσα στις οδούς Ακαδημίας - Βασιλίσσης Σοφίας - Πανεπιστημίου - Κριεζώτου και Ζαλοκώστα.

Το κεντρικό κτήριο του Υπουργείου, όπου στεγάζεται το Γραφείο του Υπουργού, βρίσκεται στη συμβολή της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 5 (πρώην οδός Κηφισίας) με την οδό Ζαλοκώστα.

Το κτήριο αυτό ονομάζεται και Μέγαρο του Ανδρέα Συγγρού, γιατί υπήρξε η κύρια κατοικία του. Βρίσκεται απέναντι από τη βορεινή πλευρά της Βουλής των Ελλήνων η οποία εγκαταστάθηκε στο κτήριο των Ανακτόρων του Όθωνα από το έτος 1935.1

Η αρχιτέκτων Νικολία Ιωαννίδου, Διδάκτωρ Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής, συνέταξε το 1996 μία σύντομη ιστορική τεκμηρίωση που φυλάσσεται στο Αρχείο της Τεχνικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών. Από το έργο αυτό, σταχυολογούνται τα παρακάτω στοιχεία:

Το κτήριο

Το κεντρικό κτήριο του Υπουργείου

Το κεντρικό κτήριο του Υπουργείου, όπως ήδη αναφέρθηκε, βρίσκεται στην συμβολή της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 5 (πρώην οδός Κηφισίας) με την οδό Ζαλοκώστα1.

To κτήριο κηρύχθηκε ως έργο Τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία από το Υπουργείο Πολιτισμού σε εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης 13179 / 971 / 19-4-1976 (ΦΕΚ 612 / 30-4-1976).

Το Μέγαρο κληροδότησε στο Υπουργείο Εξωτερικών, η αποκλειστική κληρονόμος της ακίνητης περιουσίας του Α. Συγγρού, σύζυγός του Ιφιγένεια Μαυροκορδάτου - Συγγρού, σύμφωνα με την από 31/5/1921 μυστική διαθήκη της, η οποία δημοσιεύτηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών στις 21/6/1921. Απόσπασμά της αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η υποφαινομένη Ιφιγένεια Α. Συγγρού κληροδοτώ την εν Αθήναις επί της οδού Κηφισίας και ήδη Κωνσταντίνου του διαδόχου κειμένην οικίαν μου, εν ή μονίμως κατοικώ μεθ' όλης της περιοχής της και των εν αυτώ οικοδομημάτων της εις το Ελληνικόν Δημόσιον, ίνα χρησιμεύη διαρκώς ως κατάστημα του Υπουργείου Εξωτερικών".

Αντίγραφο της διαθήκης της Ιφιγένειας Α. Συγγρού, ευγενώς μας παραχωρήθηκε από το Γεωπονικό 'Ιδρυμα Μελετών Ανδρέα Συγγρού. Τη μυστική διαθήκη Ιφιγένειας Συγγρού έγραψε μετά από εντολή της με το χέρι ο δικηγόρος της Θρ. Αγγελόπουλος και δημοσιεύτηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών στις 21 / 6 / 1921. Μετά τον θάνατο του Ανδρέα Συγγρού, η σύζυγός του, δεδομένου ότι ο ίδιος δεν είχε παιδιά, αναφέρει στη διαθήκη της (η ίδια είχε έναν γιο από άλλο γάμο): " Εν Αθήναις σήμερον τη 31 Μαΐου 1921, ημέραν Δευτέραν και εν τη αυτόθι επί της οδού Κηφισίας και ήδη Κωνσταντίνου του Διαδόχου κειμένη οικία μου, εν ή κατοικώ, η υποφαινομένη Ιφιγένεια Α. Συγγρού, διατίθημι τα της περιουσίας μου μετά τον θάνατόν μου ως εξής. Εγκαθιστώ κληρονόμον μου, τον προσφιλή υιόν μου Αλέξανδρον Αντωνιάδη, εις όν καταλείπω πάσαν την κατά τον θάνατόν μου ευρεθησομένην περιουσίαν μου, πλην των δια της παρούσης προς άλλους κληροδοτουμένων αντικειμένων αυτής κληροδοτώ την εν Αθήναις επί της οδού Κηφισίας και ήδη Κωνσταντίνου του διαδόχου κειμένην οικίαν μου εν ή μονίμως κατοικώ μεθ' όλης της περιοχής της και των εν αυτώ οικοδομημάτων της εις το Ελληνικόν Δημόσιον, ίνα χρησιμεύη διαρκώς ως κατάστημα του Υπουργείου Εξωτερικών. Kληροδοτώ την μεταξύ Κηφισίας και Αμαρουσίου γνωστήν έπαυλήν μου Ανάβρυτα μεθ' όλης της περιοχής αυτής, μεθ' όλων των εν αυτή οικοδομημάτων, επιστατικών και εργατικών οικιών... εις την εν Αθήναις υπό την προστασίαν της Α.Μεγαλειότητος του Βασιλέως Γεωργικήν Εταιρείαν....". Ο Ανδρέας Συγγρός διέθεσε την κατοικία του στην αποκλειστική του κληρονόμο Ιφιγένεια με βάση την από 9 Ιουνίου 1897 χειρόγραφη διαθήκη του 2, η οποία κηρύχθηκε "κυρία" με την υπ.αρ.360 Απόφαση της 13/2/1899 του Πρωτοδικείου Αθηνών .

Το Μέγαρο έχει σήμερα κάλυψη 724 τ.μ. και έχει πρόσφατη σχετικά σύνδεση (1985) με το άλλο μεταγενέστερο κτίσμα επίσης του Υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκεται στην οδό Ζαλοκώστα αρ.2. Το οικόπεδο του κτηρίου της οδού Βασ.Σοφίας 5 προεκτεινόμενο νοητά μέχρι την οδό Ακαδημίας έχει έκταση 2.262 τ.μ. ενώ το σύνολο του οικοπέδου που περιλαμβάνει τα 3 κτήρια (Βασ.Σοφίας 5, Ζαλοκώστα 2 και Ακαδημίας) έχει έκταση 4316 τ.μ.. Το Μέγαρο έχει διαστάσεις εξωτερικές στην στάθμη του ισογείου 33,5 μ .Χ. 21,6μ. (Βασ. Σοφίας και οδός Ζαλοκώστα αντίστοιχα) και αποτελείται από ισόγειο, υπόγειο, 1ο όροφο, 2ο όροφο και δώμα.

Όπως προκύπτει από τα Απομνημονεύματα του προαποβιώσαντος (1899) ιδιοκτήτη Ανδρέα Συγγρού και παραγγελιοδόχου του έργου, η κατοικία κτίσθηκε τα έτη 1872-1873 και βασίστηκε στην μελέτη του Γερμανού αρχιτέκτονα Ernst Ziller. Η έπαυλη, της οποίας τα σχέδια τροποποιήθηκαν κατά την κατασκευή από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη Α. Συγγρό, κτίσθηκε στο μικρό για την εποχή διάστημα των δύο ετών. Την κατασκευή επέβλεψε ο μηχανικός του Στρατού Νικόλαος Σούτζος.

Στην πολεοδομική κατάσταση στην περιοχή θα αναφερθούμε παρακάτω. Αναφέρουμε εδώ ότι τα Ανάκτορα του 'Οθωνος, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Friedrich Gaertner είχαν ήδη κτισθεί τα χρόνια 1836-1842. Όπως προκύπτει από φωτογραφίες της εποχής και συγκεκριμένα του 1868, την οποία δημοσιεύει ο Κωνσταντίνος Μπίρης3, στη θέση της έπαυλης του Α. Συγγρού υπήρχε μικρό κτίσμα σε μορφή αγροικίας. Στο οικόπεδο έκτασης 5.000 πήχεων που αγόρασε ο Συγγρός από την χήρα Ράλλη αντί του ποσού των 65.000 παλαιών δραχμών, διακρίνεται μία απλή διώροφη αγροικία με δίρριχτη στέγη μέσα από το ψηλό πράσινο που καλύπτει το οικόπεδο.