Δήλωση των Υπουργών Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κρατών Μελών της Ε.Ε. που υιοθετήθηκε κατά την Άτυπη Συνάντησή τους (Παρίσι, 03.05.2019)
Στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στις 3 Μαίου 2019 εκπροσώπησαν την Ελλάδα, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών κα Σία Αναγνωστοπούλου και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Στρατής. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Άτυπης Συνάντησης υιοθετήθηκε Δήλωση, ανεπίσημη μετάφραση της οποίας παρατίθεται κατωτέρω:
«Οι Συμμετέχοντες,
στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία διοργάνωσε το γαλλικό Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, με τη Ρουμανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία μετά την πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων στις 15 Απριλίου 2019 και επιβεβαιώνοντας ότι αυτή τη δύσκολη στιγμή τη μοιράστηκαν όλοι οι Ευρωπαίοι.
Υπογραμμίζοντας τη βαθιά δέσμευσή τους στην εξαιρετική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, η οποία αποτελεί καρπό της κοινής μας ιστορίας και ορατό σύμβολο των διαρκών δεσμών και ανταλλαγών μεταξύ των λαών μας, των καλλιτεχνών και τεχνιτών μας.
Υπενθυμίζοντας τη σημασία της προστασίας και μετάδοσης αυτής της κληρονομιάς που αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, ειδικότερα γιατί διαδραματίζει ένα θεμελιώδη ρόλο στο ευρωπαϊκό συλλογικό πνεύμα και μνήμη, αλλά και γιατί ενισχύει την αίσθηση ότι ανήκει σε έναν κοινό ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Επαναβεβαιώνοντας την επιθυμία για την υπεράσπιση μιας Ένωσης που διαφυλάσσει την πολιτιστική μας κληρονομιά, την οποία εξέφρασαν οι ηγέτες των κρατών μελών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων που σηματοδότησαν την εξηκοστή επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου 2017.
Επαναβεβαιώνοντας το στόχο για την ενθάρρυνση της διατήρησης και της προώθησης της κληρονομιάς, προωθώντας μια ολιστική προσέγγιση για τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής κληρονομιάς και υποστηρίζοντας τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών, όπως αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Δράσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά που υποβλήθηκε από την Επιτροπή στις 5 Δεκεμβρίου 2018, και συμπεριελήφθη στη Δήλωση του Βουκουρεστίου των Υπουργών Πολιτισμού των Κρατών Μελών της Ε.Ε., στις 16 Απριλίου 2019.
Αναγνωρίζοντας τη δυναμική που δημιουργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2018, χάρη στη συμμετοχή και τη συνεργασία μεγάλου αριθμού ενδιαφερομένων μερών για την πολιτισμική κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και υπενθυμίζοντας ότι ένας από τους στρατηγικούς στόχους της νέας Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τον Πολιτισμό, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 22 Μαΐου 2018, είναι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Υπενθυμίζοντας ότι, στις 27 Νοεμβρίου 2018, το Συμβούλιο ενέκρινε το Πρόγραμμα Εργασίας για τον Πολιτισμό 2019-2022, το οποίο καθιστά τη βιωσιμότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς ως μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές του, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη επαγγελματικών και επιστημονικών δικτύων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το E-RIHS, την Ευρωπαϊκή Υποδομή Έρευνας για την Επιστήμη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. είναι η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της δυναμικής που προκάλεσε το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος για τις κοινωνίες μας και τις μελλοντικές γενιές, λαμβάνοντας επίσης, υπόψη το σύνολο των κεκτημένων δράσεων, προγραμμάτων και κειμένων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία και τον αυξανόμενο ρόλο των ψηφιακών τεχνολογιών, όπως τονίστηκε στη δήλωση των κρατών μελών της Ε.Ε. η οποία υιοθετήθηκε στις 9 Απριλίου 2019, για την Ψηφιακή Ημέρα 2019 σχετικά με τη Συνεργασία, για την προώθηση της ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης μιας Ευρωπαϊκής απάντησης προσαρμοσμένης στις απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πολιτιστική μας κληρονομιά.
Επαναβεβαιώνοντας τους διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες και αρχές για τη διατήρηση και την αποκατάσταση και τη συμβολή των διεθνών κυβερνητικών, μη κυβερνητικών και επαγγελματικών οργανώσεων, ιδίως της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω υψηλής ποιότητας παρεμβάσεων.
Προκειμένου να διατηρηθεί η κοινή ευρωπαϊκή μας κληρονομιά και να προστατευθεί καλύτερα, η απειλούμενη με εξαφάνιση κληρονομιά, αποφασίζεται:
Να σημειωθεί ταχεία πρόοδος προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού δικτύου εμπειρογνωμόνων στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο θα είναι στη διάθεση της Ε.Ε., και θα παρέχει συμβουλές και υποστήριξη, κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, σε σχέση με την ταυτοποίηση, την προστασία και / ή την αποκατάσταση της απειλούμενης με εξαφάνιση ευρωπαϊκής κληρονομιάς.
Οι συμμετέχοντες χαιρετίζουν το βάθος και εύρος των δεξιοτήτων και των γνώσεων σχετικά με τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς εντός της Ε.Ε. καθώς και τη συμπληρωματικότητά τους. Εκφράζουν την ανάγκη για μια καλύτερη οργάνωση αυτής της εμπειρογνωμοσύνης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχει απέναντί της και αφορούν στην προστασία της κληρονομιάς της.
Αναγνωρίζουν την ανάγκη για μια Ευρωπαϊκή δεξαμενή γνώσεων που θα επιτρέψει στα Κράτη Μέλη να παρέχουν αμοιβαία συνδρομή κατόπιν αιτήσεως, για να υποστηρίξουν τη διαφύλαξη της απειλούμενης κληρονομιάς στην Ευρώπη και να διευκολύνουν την επιστημονική τεκμηρίωση, τη διατήρηση και την προστασία της κληρονομιάς, καθώς και τις πιθανές παρεμβάσεις σε καταστάσεις κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύονται να δημιουργήσουν ένα Ευρωπαϊκό δίκτυο για τη διαφύλαξη της κληρονομιάς, το οποίο θα διευκολύνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και θα καταστήσει ευκολότερη την πρόσβαση στην τεχνογνωσία, επιτρέποντας σε ένα κράτος μέλος που θα εκφράσει ένα τέτοιο αίτημα, να διαχειριστεί καλύτερα τις συγκεκριμένες καταστάσεις απειλούμενης κληρονομιάς. Το δίκτυο θα πρέπει να βασίζεται στις υπάρχουσες δομές και στην τεχνογνωσία και θα πρέπει να συνεργάζεται στενά με σημαντικούς διεθνείς εταίρους όπως η UNESCO, ή το Συμβούλιο της Ευρώπης καθώς και με επαγγελματικές ομοσπονδίες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, στον προαναφερθέντα τομέα.
Να παρέχονται ευκαιρίες στους νέους της Ευρώπης προκειμένου να συμμετάσχουν σε προσπάθειες διατήρησης και αποκατάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι συμμετέχοντες υπενθυμίζουν τη σημασία της πολιτιστικής πτυχής για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάγκη στενής συμμετοχής των νέων στη διαφύλαξη και τη μετάδοση της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς από γενιά σε γενιά, προκειμένου να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ευρωπαϊκή ταυτότητα που ενσωματώνεται σε αυτήν την κοινή κληρονομιά και να αποφευχθεί ο κίνδυνος να ξεχαστούν συγκεκριμένες δεξιότητες και γνώσεις.
Επίσης, ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των νέων Ευρωπαίων στη συνεχή τεκμηρίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε έργα συντήρησης και αποκατάστασης και συνεπώς στην προώθηση της κινητικότητάς τους, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιοποιώντας πλήρως τα υπάρχοντα ευρωπαϊκά μέσα, ιδίως το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, το πρόγραμμα Erasmus+ και τους διαδόχους τους. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα επέτρεπε στοχευμένες αποστολές αλληλεγγύης (π.χ. ατομική ή ομαδική εθελοντική εργασία, πρακτική άσκηση ή θέσεις εργασίας). Το πρόγραμμα Erasmus+ θα προωθήσει την απόκτηση ενός ευρέος φάσματος επαγγελματικών και τεχνικών δεξιοτήτων, και τεχνικών γνώσεων, μέσω προγραμμάτων κινητικότητας και διασυνοριακών συνεργασιών μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και μεταξύ ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Κινητοποίηση των υφιστάμενων οικονομικών πόρων για θέματα που σχετίζονται με τη διαφύλαξη της απειλούμενης κληρονομιάς.
Οι συμμετέχοντες σημειώνουν τη μεγάλη ποικιλία των υφιστάμενων πόρων για τη χρηματοδότηση της διαφύλαξης της κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής, περιφερειακής και τοπικής δημόσιας χρηματοδότησης, της ιδιωτικής γενναιοδωρίας, των κοινών προγραμμάτων με κορυφαίους θεσμούς για την χρηματοδότηση της αποκατάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της χρήσης σχετικών προγραμμάτων και κονδυλίων της Ε.Ε. όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), η Δημιουργική Ευρώπη, το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», η Αστική Ατζέντα για την Ε.Ε. καθώς και της χρηματοδότησης και τεχνογνωσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν χωρίς επιφύλαξη σχετικά με εθνικές και ευρωπαϊκές δημοσιονομικές διαδικασίες, να εξετάσουν περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο θα διευκολυνθεί η κινητοποίηση των προγραμμάτων και των κονδυλίων της Ε.Ε. και διασφαλίζουν ότι μπορούν να διαδραματίσουν πλήρη ρόλο στην προστασία της απειλούμενης κληρονομιάς.
Ζητούν την ενσωμάτωση της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στις σχετικές πολιτικές της Ε.Ε. και καλούν τους ενδιαφερόμενους φορείς να εντείνουν τον διάλογο, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία.»