Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024
greek french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ανακοινώσεις της Πρεσβείας arrow Συνέντευξη της Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου, στην εφημερίδα L’ Humanité και την δημ/φο Rosa Moussaoui (7.5.2019)

Συνέντευξη της Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου, στην εφημερίδα L’ Humanité και την δημ/φο Rosa Moussaoui (7.5.2019)

Τετάρτη, 08 Μαΐου 2019


Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας L’Humanité δημοσιεύεται συνέντευξη της Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών Σίας Αναγνωστοπούλου στην Rosa Moussaoui, με τίτλο: «Η λιτότητα τρέφει την άνοδο της άκρας δεξιάς»



«Η Σία Αναγνωστοπούλου είναι Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η πρόκληση των ευρωπαϊκών εκλογών είναι η συγκρότηση ενός «προοδευτικού μετώπου».



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το όνομα της «Μακεδονίας» οδήγησε σε κινητοποιήσεις που κυριαρχήθηκαν από τη δεξιά και την ακροδεξιά. Μπορούμε να δούμε εκεί το προοίμιο μιας μόνιμης επανακινητοποίησης του εθνικιστικού στρατοπέδου;



Σ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα γεγονός μείζονος σημασίας για την Ελλάδα, για την περιοχή. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, δύο βαλκανικές χώρες αποφάσισαν να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα εθνικιστικό ρεύμα. Ποιο είναι το πολιτικό βάρος του σήμερα; Ελπίζω ότι είναι περιορισμένο. Οι ευρωπαϊκές εκλογές θα μας πουν. Το πρόβλημα είναι ότι η δεξιά έχει ενσωματώσει μέρος αυτού του εθνικιστικού ρεύματος στους κόλπους της. Εξ ου και η εργαλειοποίηση αυτών των αντιδράσεων απόρριψης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Νέα Δημοκρατία στην προσπάθεια να αντλήσει εκλογικά κέρδη. Μου φαίνεται, ωστόσο, ότι ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να αποδεχθεί αυτόν τον συμβιβασμό.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 2016, οι Έλληνες υποδέχτηκαν τους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή με ανοιχτές αγκάλες. Αλλά αισθάνονται ότι έχουν μείνει μόνοι στην Ευρώπη σε αυτήν την κρίση. Αυτό δεν εμπλουτίζει τη δεξαμενή της Δεξιάς και της άκρας Δεξιάς;



Σ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η τύχη είναι ότι αυτή η ροή προσφύγων πραγματοποιήθηκε το 2015 και το 2016, όταν η χώρα είχε στην εξουσία μια αριστερή κυβέρνηση, αποφασισμένη να ενθαρρύνει την ώθηση της φιλοξενίας και της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, σε μια κοινωνία τραυματισμένη από την οικονομική κρίση και τη λιτότητα. Ο κίνδυνος μιας ανόδου του εθνικισμού και του ρατσισμού ήταν μεγάλος. Το αντίθετο συνέβη τότε. Φυσικά, η έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης έχει δημιουργήσει αισθήματα απογοήτευσης και πικρίας στην ελληνική κοινωνία. Οι Έλληνες είχαν την εντύπωση ότι έφεραν μόνοι μια συλλογική ευθύνη.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα είναι επίσημα εκτός καθεστώτος μνημονίων. Ωστόσο, οι πιέσεις των πιστωτών εξακολουθούν να ασκούνται. Με ποια πολιτική διαδικασία μπορεί η χώρα να απελευθερωθεί στο μέλλον, από τις υπαγορεύσεις τους για λιτότητα;



Σ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί, φυσικά. Είναι πολύ ισχυροί στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά ασκούνται επίσης και σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, πρωτίστως στη Γαλλία. Για να χαλαρώσει η μέγγενη, είναι απαραίτητο να αντιστραφεί η ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων στις Βρυξέλλες. Η λιτότητα, ως βασικό στοιχείο των ευρωπαϊκών πολιτικών, δεν λειτουργεί. Προκαλεί μόνο την άνοδο της άκρας δεξιάς. Το κεντρικό ζήτημα αυτών των ευρωπαϊκών εκλογών είναι να οικοδομήσουμε ένα προοδευτικό μέτωπο