Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2025
greek french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Οικονομική Επικαιρότητα arrow Επιχειρηματική Ημερίδα της UBIFRANCE για την Ελλάδα

Επιχειρηματική Ημερίδα της UBIFRANCE για την Ελλάδα

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014

Επιχειρηματική Ημερίδα της  UBIFRANCE για την Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της  UBIFRANCE, υπηρεσία που υποστηρίζει τις διεθνείς δραστηριότητες των γαλλικών επιχειρήσεων, ημερίδα για την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Συμμετείχαν επίσημοι φορείς όπως UBIFRANCE, ENTERPRISE GREECE, ΣΕΒ, ΒPI FRANCE καθώς και μεγάλες γαλλικές και ελληνικές επιχειρήσεις όπως: ALSTOM TRANSPORT, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, LAVIPHARM, CMD (εταιρία διανομής), RATP, SNCF, THALES HELLAS, ORLOFF SPA κλπ.

Στην ημερίδα αναλύθηκαν οι οικονομικές εξελίξεις και οι επιχειρηματικές προοπτικές για τις γαλλικές επενδύσεις σε μια περίοδο που η Ελλάδα βγαίνει φέτος από την ύφεση και αναμένεται να παρουσιάσει από του χρόνου σημαντική ανάπτυξη.

Στο πρώτο μέρος του Συνεδρίου ο αναπληρωτής διευθυντής της Ubifrance Henri Baissas στην εισαγωγική του ομιλία υπογράμμισε ότι παρά την κρίση η ελληνική αγορά παραμένει μια σημαντική αγορά ιδιαίτερα σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες Βουλγαρία, Ρουμανία κ.α. και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη που αναμένεται για τα επόμενα χρόνια δημιουργούνται καλές επιχειρηματικές προοπτικές. Επίσης τόνισε τη σημαντική παρουσία των γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα σε τομείς όπως ο αγροτοδιατροφικός, οι μεταφορές ή οι νέες τεχνολογίες. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλο δυναμικό και ότι η ίδια η Ubifrance είναι έτοιμη να προτείνει στις γαλλικές επιχειρήσεις κατάλληλους εταίρους για συνεργασία στην Ελλάδα.
Ο Αθανάσιος Λαβίδας γενικός γραμματέας του ΣΕΒ και πρόεδρος της LAVIPHARM A.E. έδωσε έμφαση στις προσπάθειες που επιτελούνται για την πλήρη αναδιοργάνωση και εξυγίανση του κράτους, επισήμανε ότι η χώρα διαθέτει μεγάλο δυναμικό και ότι παρά την κρίση υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες ιδιαίτερα στους τομείς των μεταφορών, υποδομών τουρισμού και νέων τεχνολογιών. Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της παρουσίας των γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα – 150 επιχειρήσεις που εξασφαλίζουν 30.000 θέσεις εργασίας.
Ο Christophe Lemarié πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου είπε ότι η Ελλάδα είναι μια σημαντική αγορά 11 εκατ. καταναλωτών με κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω των 17.000 ευρώ  που αντιστοιχεί στο 76% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και ότι οι Έλληνες είναι καλοί καταναλωτές με ιδιαίτερη προσήλωση σε προϊόντα ποιότητας και μάρκας. Ο ίδιος επισήμανε με έμφαση ότι η εταιρία του δεν έχει χάσει ποτέ χρήματα στην Ελλάδα. Εξάλλου τόνισε η Ελλάδα είναι 7η στην κατάταξη των εξαγωγικών προορισμών της Γαλλίας. Υπογράμμισε με έμφαση το εξαιρετικό εργατικό δυναμικό που διαθέτει η Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχει εργαστεί σε ομάδες μαζί με Έλληνες και γνωρίζει τη μόρφωση των Ελλήνων και τις σπουδές που έχουν κάνει οι περισσότεροι στο εξωτερικό.
Παράλληλα τόνισε ότι είναι σαφές πως η Κυβέρνηση διαθέτει την βούληση να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. 
Η νομική σύμβουλος Vivien Tsitsoni ανέφερε τέσσερις τομείς στους οποίους έχουν υλοποιηθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις ειδικότερα: α) το θεσμικό πλαίσιο για τους ιδιώτες επενδυτές β) τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού τομέα γ) τις τροποποιήσεις αναφορικά με τις δημόσιες συμβάσεις δ) τις βελτιώσεις στην απόδοση της δικαιοσύνης.

Ο  Δημήτριος Χαλεπίδης Σύμβουλος Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων ανέλυσε τις δράσεις της οικονομικής διπλωματίας της Ελλάδος

Ο πρόεδρος της ENTERPRISE GREECE Αριστομένης Συγγρός υπογράμμισε τους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδος – Γαλλίας και μάλιστα τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα είχε βγει από την κρίση χωρίς την υποστήριξη της Γαλλίας. Επίσης είπε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή από οποιαδήποτε άλλη σύγχρονη χώρα και αυτό χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού αλλά και της βοήθειας των εταίρων μας στην Ευρωζώνη. Έκρινε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδος σήμερα στον τομέα των επιχειρήσεων είναι η έλλειψη ρευστότητας και ότι ο δανεισμός στις επιχειρήσεις γίνεται με πολύ υψηλά επιτόκια. Τέλος έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται παρά την κριτική που ασκείται όσον αφορά τους ρυθμούς υλοποίησής τους.
Η Νέλλα Τηλιανάκη από το Γραφείο του ΕΟΤ στο Παρίσι μίλησε για το δυναμικό ανάπτυξης που διαθέτει ο τουρισμός και τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας μας σε αυτό το τομέα. Όσον αφορά την προέλευση των τουριστών που έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα την Ελλάδα, είπε ότι η Γαλλία φέτος ήταν τέταρτη με 1.400.000 τουρίστες.
Ο François Raffray υπεύθυνος της UBIFRANCE για την Νοτιοανατολική Ευρώπη είπε ότι η Ελλάδα ανακάμπτει και ως εκ τούτου ο ίδιος προτρέπει τους επιχειρηματίες να επενδύσουν επισημαίνοντας ότι άλλες ανταγωνιστικές οικονομίες όπως η Ισπανία και η Ιταλία έχουν ήδη σπεύσει να επενδύσουν στην Ελλάδα. Τόνισε ότι η Ελλάδα παρά την κρίση παραμένει η μεγάλη οικονομική δύναμη της περιοχής με μεγάλη παρουσία στις Βαλκανικές χώρες.

Ακολούθησαν δύο παράλληλες συνεδριάσεις με θέματα: 1) αγροτοδιατροφικός τομέας, τουρισμός, υγεία και 2) υποδομές, μεταφορές, ενέργεια και στο τέλος πραγματοποιήθηκαν ατομικές συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών.