Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024
greek german
Η Πρεσβεία

Το Κτήριο

Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βερολίνο – Ιστορία

Η Πρεσβεία της Ελλάδας στεγάζεται από το Μάρτιο του 2022 σε ιδιόκτητο κτήριο του ελληνικού κράτους στην Hiroschimastraße 11-15, μαζί με την Πρεσβευτική Κατοικία καθώς και το Προξενικό Γραφείο.

Από το πρώτο ήμισυ του 19ου αι. μέχρι τις αρχές του 20ου  αι. δημιουργήθηκε στην περίμετρο του πάρκου Tiergarten συνοικία με μεγάλες επιβλητικές κατοικίες. Στη διαμόρφωση της συνοικίας αυτής συμμετείχαν όλοι οι σημαντικοί Πρώσοι αρχιτέκτονες της εποχής και σε πολλά από τα κτήρια αυτά στεγάζονταν εξαρχής Πρεσβείες και κατοικίες Πρέσβεων άλλων χωρών. Εξ ου και η ονομασία «Συνοικία των Διπλωματών».

Το κτήριο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο, μεταξύ των οδών Hiroschimastraße 11 (τότε Hohenzollernstraße και μετά το 1933 Graf-Spee-Str.) και Hildebrandstraße 4, οικοδομήθηκε από το 1911 έως το 1912 από τον Robert Leibnitz, έναν από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες της εποχής που διατηρούσε φημισμένο αρχιτεκτονικό γραφείο (G & C. Gause), ως οικία του εργοστασιάρχη Sigmund Bermann, παλαιού συνεταίρου του Thomas Edison στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Το εν λόγω οίκημα αποτελούσε αρχιτεκτονικό δείγμα νεοκλασικού αστικού κτίσματος που, στη μορφή αυτή, ήταν πολύ σπάνιο στο Βερολίνο.

Το κτήριο αγοράσθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο το 1920 και στέγασε την Πρεσβεία της Ελλάδος έως την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Το 1948, το γειτονικό κτήριο επί της οδού Hiroschimastraße 11-15 (της τότε οδού Graf-Spee-Str.) μεταβιβάστηκε στο ελληνικό κράτος ως δωρεά από τους τότε ιδιοκτήτες κ.κ. Πάικο και Μποσταντζόγλου, γνωστούς καπνοβιομηχάνους στη Γερμανία.

Κατά τη μεταπολεμική περίοδο, οι Βρετανοί Σύμμαχοι ανέλαβαν την υποχρέωση συντήρησή του. Στην κατοικία διέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα μέλος της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής.

Τον Αύγουστο του 1999, μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Γερμανίας από τη Βόννη στο Βερολίνο, πραγματοποιήθηκε και η μετακόμιση της Πρεσβείας της Ελλάδος στη νέα πρωτεύουσα. Το Πολιτικό Τμήμα και το Γραφείο Τύπου στεγάσθηκαν σε ενοικιασμένους χώρους επί της οδού Jäagerstraße 54-55, πλησίον της πλατείας Gendarmenmarkt, σε ένα κτήριο με ιδιαίτερη ιστορική σημασία, καθώς ως οικία της Rahel Varnhagen αποτέλεσε το φιλολογικό κέντρο του Βερολίνου στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αι. με επισκέπτες τους Wilhelm και Alexander von Humboldt, τον Heine, τον Schlegel, την οικογένεια Mendelssohn που είχε το πατρικό και τράπεζά της λίγο πιο κάτω στον ίδιο δρόμο, αλλά και τον γνωστό και από την καταγραφή των ταξιδιωτικών του εμπειριών από την Ελλάδα, Πρίγκιπα Pückler-Muskau. Τα υπόλοιπα Τμήματα της Πρεσβείας στεγάσθηκαν σε διαφορετικά κτήρια, τα οποία ήταν διασκορπισμένα σε πέντε σημεία της πόλης.

Η Πρεσβεία μετακόμισε το 2017 επί της οδού Kurfürstendamm 185 με όλα τα Τμήματά της πλην του Προξενικού Γραφείου που παρέμεινε στην περιοχή της Gendarmenmarkt επί της Mohrenstraße 17, μέχρι να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του νέου κτηρίου.

Η αποκατάσταση αυτή περιλάμβανε τον ανασχεδιασμό του βάσει υψηλών ενεργειακών προδιαγραφών, αναπαλαίωση των κατεστραμμένων παλαιών αρχιτεκτονικών μορφών art deco, χρήση σύγχρονων δομικών υλικών και τελευταίας τεχνολογίας εγκαταστάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και αναδιαμόρφωση του παλαιού τμήματος του κτηρίου στην εσωτερική αυλή σε αίθριο με γυάλινη σκεπή, με την οποία ενοποιούνται όλες οι άλλες παράμετροι (αισθητικές, λειτουργικές και στατικές) του οικοδομικού σχεδίου.

Το νέο κτήριο αποπνέει το μήνυμα του συνδυασμού της παράδοσης, της ιστορίας και των πολιτιστικών δεσμών της Ελλάδος με το Βερολίνο μέσω των ανακατασκευασμένων τμημάτων του, καθώς και την εξελικτική απεικόνιση της προόδου μέσω της σύγχρονης κατασκευής.