Αφιέρωμα στην Ελλάδα και το μεγάλο Έλληνα συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα στο Βερολίνο
Κατά την παρουσίαση του προγράμματος της νέας σαιζόν της Staatsoper του Βερολίνου, ο Αργεντινο-Ισραηλινός πιανίστας, μαέστρος και ακούραστος αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρθηκε στην Αρχαία Ελλάδα, την κοιτίδα της Ευρώπης του πνεύματος, της Δημοκρατίας και του Θεάτρου, αλλά και όσα βίωσαν οι Έλληνες κατά την περίοδο οικονομικής κρίσης. Ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια οδήγησε τον Barenboim να αφιερώσει μια ιδιαίτερη θεματική ενότητα στη σαιζόν 2018/19 στην Ελλάδα.
Σε οκτώ συναυλίες σόλο/μουσικής δωματίου και τέσσερις ορχηστρικές παρουσιάζεται τμήμα του έργου του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη, Νίκου Σκαλκώτα, μέρος του οποίου γράφτηκε κατά τη διάρκεια της δωδεκαετούς παραμονής στο Βερολίνο. Τα έργα, μεταξύ των οποίων η μνημειώδης «Επιστροφή του Οδυσσέα» για μεγάλη ορχήστρα, έγιναν αποδεκτά με θέρμη από το κοινό της κατάμεστης αίθουσας της Staatsoper και της Philharmonie (8 και 9/10, αντίστοιχα). Παράλληλα στην Pierre Boulez Saal παρουσιάστηκαν οι πρώτες τρεις συναυλίες της σειράς. Η δεύτερη με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Hellas» περιλάμβανε τη Σονάτα για σόλο βιολί και το Οκτέτο για πνευστά και έγχορδα του Σκαλκώτα, που πλαισιωνόταν από έργα του κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου με αναφορές στην ελληνική Μυθολογία.
Στην αίθουσα Pierre Boulez Saal ο Karim Said ερμήνευσε την «Πασσακάλια» και τις «15 μικρές παραλλαγές» για πιάνο (3/10) και η Yulianna Avdeeva τη "Σουίτα αρ.3" για πιάνο (13/11), ενώ το αφιέρωμα θα συνεχιστεί με τις "Μικρές σουίτες για βιολί και πιάνο" αρ. 1 και 2, με τη βιολονίστα Jiyoon Lee και τον πιανίστα Guiseppe Guarrera (2/2). Ο Λεωνίδας Καβάκος και ο πιανίστας Enrico Pace θα ερμηνεύσουν τα ίδια έργα στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ στις 30 Μαΐου η ομποΐστα Cristina Gómez Godoy και ο πιανίστας Michail Lifits θα παρουσιάσουν το "Κοντσερτίνο για όμποε και πιάνο".
Το αφιέρωμα συμπληρώνεται με την παρουσίαση τεσσάρων οπερών με θέματα από την ελληνική μυθολογία, στην Staatsoper του Βερολίνου. Τον Οκτώβριο ο Daniel Barenboim διεύθυνε τη "Μήδεια" του Cherubini, ενώ έπεται ο Ορφέας του Monteverdi και ακολουθούν το "Ιππόλυτος και Αρικία" του Rameau, υπό την διεύθυνση του Sir Simon Rattle, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, και η "Ηλέκτρα" του Strauss, που θα διευθύνει επίσης ο Barenboim τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
Οι ορχηστρικές συναυλίες στο Βερολίνο βασίζονται στις κριτικές εκδόσεις του μελετητή των έργων του Σκαλκώτα, μαέστρου Νίκου Χριστοδούλου σε συνεργασία με τη «Skalkottas Academy Athens».