Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024
greek german
Η Πρεσβεία
Αρχική arrow Οι Αρχές Μας arrow Η Πρεσβεία arrow Νέα arrow Επιστολή Πρέσβη της Ελλάδας στη Γερμανία, κ. Δασκαρόλη,προς αρχισυντάκτη εξωτερικών θεμάτων εφημερίδας FAZ, Klaus-Dieter Frankenberger,για το άρθρο «Αρμονία σε στιλ Πεκίνου» στο φύλλο της 29.08.2018

Επιστολή Πρέσβη της Ελλάδας στη Γερμανία, κ. Δασκαρόλη,προς αρχισυντάκτη εξωτερικών θεμάτων εφημερίδας FAZ, Klaus-Dieter Frankenberger,για το άρθρο «Αρμονία σε στιλ Πεκίνου» στο φύλλο της 29.08.2018

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018

Κύριε διευθυντά,

Για μία ακόμη φορά, δημοσίευμα της εφημερίδας σας αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδος με την Κίνα προκαλεί απογοήτευση και προβληματισμό. Αναφέρομαι στην ανταπόκριση της Frie¬de¬ri¬ke Bö¬ge με τίτλο «Harmonie nach Pekinger Art» και υπότιτλο «Griechenland will mit China bei der Neuen Seidenstraße zusammenarbeiten. Für Peking kommt es zum günstigen Zeitpunkt.», η οποία δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 29ης Αυγούστου. Δεδομένου ότι το εν λόγω δημοσίευμα βρίθει ανακριβειών και έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά αρνητικών και εν πολλοίς αστήρικτων παρόμοιων άρθρων στη FAΖ, θα παρακαλούσα για την δημοσίευση της παρούσης για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Οι αναγνώστες σας θα έπρεπε να έχουν πληροφορηθεί ότι η έκθεση των επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών των Κ-Μ της ΕΕ στο Πεκίνο, στην οποία αναφέρεται η συντάκτης, δεν υιοθετήθηκε ποτέ, δεδομένου ότι, όπως όλοι γνωρίζουν, απαιτείται ομοφωνία για την υιοθέτησή τους. Ως εκ τούτου, η μομφή ότι η Ελλάδα παρέκλινε από μία υποτιθέμενη συμφωνία (που μάλιστα, όπως αναγνωρίζει η συντάκτρια, είχε ήδη μπλοκαριστεί από την Ουγγαρία) είναι τουλάχιστον  παραπλανητική, αν όχι κακόβουλη. Και τούτο διότι, όπως η συντάκτης σας αναμφίβολα θα γνωρίζει, οι επιτόπιες εκθέσεις που αποστέλλονται τακτικά, ή και σε έκτακτες περιπτώσεις, στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ στις Βρυξέλλες, έχουν χαρακτήρα ενημερωτικό, ενίοτε εισηγητικό και, πάντως, δεν αποτελούν έγγραφα που καθορίζουν πολιτικές. Αυτές, καλώς ή κακώς, χαράσσονται στις πρωτεύουσες.

Τα ανωτέρω, κύριε διευθυντά, συνιστούν βασικές γνώσεις για κάποιον που ασχολείται με τα κοινοτικά. Η δε - ελπίζουμε όχι εσκεμμένη- παραπληροφόρηση του αναγνωστικού κοινού, εκθέτει τον γράφοντα και το μέσο που εκπροσωπεί, σίγουρα όμως όχι μία κυρίαρχη χώρα, η οποία, χωρίς να υπόκειται στους πολύ - επίπεδους ανταγωνισμούς με την Κίνα, που έχουν ορισμένοι ισχυροί εταίροι της στην EE, έχει κάθε νομικό και ηθικό δικαίωμα να προάγει τα συμφέροντά της κατά τον τρόπο που η ίδια κρίνει προσφορότερο, πάντοτε βεβαίως εντός του πλαισίου αρχών και κανόνων της ΕΕ που διέπουν τις οικονομικές σχέσεις των Κ-Μ με τρίτες χώρες.

Άκρως απαράδεκτη, αλλά συγχρόνως αποκαλυπτική των προθέσεων της κας Bö¬ge, είναι ο ισχυρισμός της ότι ο διμερής χαρακτήρας της συμφωνίας «προκαλεί προβληματισμό». Πού, αλήθεια, προκαλείται ο προβληματισμός αυτός; Σας θυμίζω ότι 17 κράτη της Ευρώπης, 7 εκ των οποίων είναι Κ-Μ της ΕΕ, έχουν μέχρι στιγμής συνυπογράψει MOU με την Κίνα, στο πλαίσιο του OBOR, αναβαθμίζοντας την οικονομική τους συνεργασία με την ασιατική χώρα. Και ο πλέον καλόπιστος αναγνώστης μπορεί άκοπα να συνάγει ότι ο «προβληματισμός» θα πρέπει να αφορά αυτούς που εδώ και καιρό απορροφούν τη μερίδα του λέοντος των κινεζικών επενδύσεων στην ΕΕ. Η Ελλάδα όμως απορροφά λιγότερο από το 1% των επενδύσεων αυτών. Στον αντίποδα, τις πρώτες θέσεις μεταξύ των αποδεκτών των κινεζικών επενδύσεων κατέχουν χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (23,3%), η Γερμανία (18,5%), η Ιταλία (12,7%) και η Γαλλία (11,3%). Ειδικά σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος, με όγκο συναλλαγών που ξεπερνά τα 170 δις Ευρώ ετησίως. Παραβλέποντας τα ενδεικτικά αυτά στοιχεία, η κα Bö¬ge υποστηρίζει ανερυθρίαστα ότι «η Ελλάδα επωφελήθηκε περισσότερο από πολλά ευρωπαϊκά κράτη της συνεργασίας με την Κίνα»! Όπως λένε οι αγγλοσάξονες: “never let facts get in the way of a good story”...

Μήπως, λοιπόν, το γεγονός ότι το λιμάνι του Πειραιά εξελίσσεται σε κομβικό κέντρο μετεκφόρτωσης της Μεσογείου, δεν αποτελεί στην πραγματικότητα  πρόβλημα για την ΕΕ, ως έχει επανειλημμένα υπαινιχθεί η εφημερίδα σας,  αλλά άλλων, ανταγωνιστικών στην προκειμένη περίπτωση, εμπορικών λιμένων της Ευρώπης; Οι δε επαναλαμβανόμενοι,  αστήρικτοι υπαινιγμοί της FAZ, περί δήθεν διασύνδεσης των ελληνοκινεζικών σχέσεων  με τη στάση της χώρας επί διάφορων ζητημάτων όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η απόφαση του ΔΔΧ για τα σύνορα στη Νότια Σινική Θάλασσα συνιστούν κακόβουλη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και δεν περιποιούν τιμή στην έγκριτη εφημερίδα σας. Έχουν όμως ήδη αντικρουστεί με επιχειρήματα σε παλαιότερη αντίστοιχη επιστολή μας.

Τέλος, παντελώς ψευδής και απαράδεκτος, εντούτοις στο ίδιο πνεύμα, είναι ο ισχυρισμός ότι η ελληνική πλευρά δεν διαπραγματεύθηκε καν το κείμενο του Μνημονίου Κατανόησης που υπεγράφη κατά την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Κίνα. Δεν αποτελεί όμως έκπληξη, γιατί συνάδει με τους απαράδεκτους ισχυρισμούς που δημοσιεύθηκαν στη FAZ προ λίγων μηνών για τη χώρα μας.

Κύριε Διευθυντά,

Τέτοια ατεκμηρίωτη αντιμετώπιση μίας χώρας από συντάκτη δείχνει, αν μη τι άλλο, έλλειψη επαγγελματισμού ή και προώθηση σκοπιμοτήτων. Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για την Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει σε πλείστες περιπτώσεις ότι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, τήρησε μία σταθερή, ανεξάρτητη πολιτική αρχών, μένοντας μακριά από καιροσκοπισμούς. Η Ελλάδα απέδειξε και στους πλέον κακόπιστους ότι σέβεται κανόνες και αρχές και γνωρίζει πώς να κρατά ισορροπίες.

Με εκτίμηση,