Χαιρετισμός Πρέσβεως κ. Καλογερόπουλου στο συνέδριο «Ελληνογερμανικές σχέσεις υπό τον κρατικό σοσιαλισμό της ανατολικής Γερμανίας: 1949-1989» του Κέντρου Σύγχρονης Ελλάδας (CeMoG) στην Αντιπροσωπεία της Σαξωνίας στο Βερολίνο, 22 Απριλίου 2015
Ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Βερολίνο κ. Πάνος Καλογερόπουλος απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό στο συνέδριο «Ελληνογερμανικές σχέσεις υπό τον κρατικό σοσιαλισμό της ανατολικής Γερμανίας: 1949-1989», το οποίο διοργάνωσε το Κέντρο Σύγχρονης Ελλάδας (CeMoG) στις 22 Απριλίου 2015 στην Αντιπροσωπεία της Σαξωνίας στο Βερολίνο
Αξιότιμε καθηγητά κύριε Πεχλιβάνε,
κυρίες και κύριοι,
Χαίρομαι που η πρώτη μου επαφή με το CeMoG ως Πρέσβυς της Ελλάδος στο Βερολίνο γίνεται με την ευκαιρία μιας επιστημονικής εκδήλωσης που σκοπεί στην διερεύνηση ενός σχετικά αγνώστου αλλά χρονικά κοντινού κεφαλαίου των σχέσεων Ελλάδος και Γερμανίας (του ανατολικού, συγκεκριμένα, κομματιού της), Ελλήνων και Γερμανών, δηλ. την επιστημονική διημερίδα με θέμα: «Ελληνογερμανικές σχέσεις υπό τον κρατικό σοσιαλισμό της ανατολικής Γερμανίας: 1949-1989».
Πιστεύω ότι επιβάλλεται εκ των πραγμάτων ένας παραλληλισμός ιστορικών εμπειριών των δύο εθνών μας όταν εξετάζουμε την αρχή αυτής της σκοτεινής και ευαίσθητης περιόδου, παραλληλισμός, ο οποίος – και τούτο πρέπει να σημειωθεί εξ αρχής – δεν εκτείνεται και στην ηθική αξιολόγηση των δύο πλευρών. Συγκεκριμένα, οι δύο λαοί έβγαιναν βαθειά τραυματισμένοι από την λαίλαπα του πολέμου, όπως και βαθειά χωρισμένοι: ο μεν ένας σε δύο διαφορετικές κρατικές οντότητες και οικονομικοκοινωνικά συστήματα, ο δε άλλος από έναν αδελφοκτόνο πόλεμο μετά από μίαν ασύλληπτης σκληρότητας ξένη κατοχή.
Είμαι πεπεισμένος ότι οι εργασίες της διημερίδας – στην οποία τόσοι καταξιωμένοι επιστήμονες από τις δύο χώρες συμμετέχουν – θα υπηρετήσουν κατά τον καλύτερο τρόπο την αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας και των πραγματικών παραμέτρων αυτής της περιόδου. Περιόδου, επαναλαμβάνω, πολύ πρόσφατης, της οποίας οι μάρτυρες είναι ακόμη εν ζωή.
Από τη δική μου ιδιαίτερη σκοπιά θα ήθελα προσέτι να υπογραμμίσω το εξής: Οτιδήποτε βοηθεί στην αλληλογνωριμία και αλληλοκατανόηση των δύο λαών μας είναι σε κάθε εποχή και σε κάθε συγκυρία καλοδεχούμενο, χρήσιμο και εποικοδομητικό. Πόσω μάλλον όταν οι σχέσεις των χωρών μας διέρχονται στην παρούσα περίοδο μιάν, ας πούμε, «ευαίσθητη φάση», όπου αρνητικά στερεότυπα έρχονται στην επιφάνεια και στον δημόσιο λόγο με τρόπο αβασάνιστο, όταν υποτιμητικά clichés χαρακτηρίζουν με επικίνδυνη ευκολία έναν ολόκληρο λαό.
Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου, ιδιαίτερα εσείς όλοι ως ιστορικοί που είσθε, πως στην ευρωπαϊκή ιστορία έχουμε πολύ, πάρα πολύ, υποφέρει όταν τα αρνητικά στερεότυπα κυριαρχούν στην αντίληψη του ενός λαού για τον άλλο.
Εύχομαι καλή επιτυχία στην επιστημονική διημερίδα του Κέντρου Σύγχρονης Ελλάδας και πολλές ακόμη καρποφόρες πρωτοβουλίες.
Σας ευχαριστώ.