«Αυτό που μένει είναι ποίηση»: οι ιταλοί ποιητές αποτίνουν φόρο τιμής στον Οδυσσέα Ελύτη
Η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη τίμησε την 20ή επέτειο από το θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη, με μία βραδιά αφιερωμένη στο μεγάλο ποιητή, κατά την οποία πέντε ιταλοί ποιητές απήγγειλαν τα ποιήματά του και μίλησαν για τη σημασία του έργου του.
Στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρέσβης της Ελλάδα στη Ρώμη κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης αναφέρθηκε στα στοιχεία που συνθέτουν το ποιητικό σύμπαν του Ελύτη, στην ελληνικότητα ως συστατικό στοιχείο της ποιητικής του ταυτότητας αλλά και στο γλωσσικό κεφάλαιο που ενσωματώνεται στο ποιητικό του έργο.
Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθηνε ο διαπρεπής ιταλός νεοελληνιστής και ιστορικός της νεοελληνικής λογοτεχνίας Καθηγητής Mario Vitti, ο οποίος μίλησε με συγκίνηση για την πολύχρονη φιλική σχέση του με τον Οδυσσέα Ελύτη και την ενασχόλησή του με το ποιητικό του έργο, στο οποίο έχει αφιερώσει τέσσερις κριτικές εκδόσεις-μελέτες. Την εκδήλωση συντόνισε η γνωστή ιταλίδα νεοελληνίστρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Sapienza και μεταφράστρια της ποίησης του Ελύτη στα ιταλικά Paola Maria Minucci,η οποία τόνισε την πολυμορφία και την πολυπλοκότητα του ποιητικού έργου του Ελύτη, που εκτείνεται πολύ πέρα από την δημοφιλή εικόνα του ποιητή του φωτός και του Αιγαίου.
Κεντρικό σημείο της εκδήλωσης υπήρξε η συμμετοχή πέντε γνωστών ιταλών ποιητών και ακαδημαϊκών (Silvia Bre, Franco Buffoni, Roberto Deidier, Biancamaria Frabotta, Elio Pecora) οι οποίοι ανέλυσαν πτυχές του ποιητικού έργου του Οδυσσέα Ελύτη και ανέγνωσαν επιλεγμένα ποιήματα του σε μετάφραση στα ιταλικά. Η εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από την Ελληνική Πρεσβεία, σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Ρώμης και Λατίου και την Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Sapienza, πραγματοποιήθηκε στον κήπο της πρεσβευτικής κατοικίας και διανθίστηκε με μουσικά αποσπάσματα από ποιήματα του Ελύτη, μελοποιημένα από γνωστούς έλληνες μουσουργούς. αλλά και ηχητικά αποσπάσματα με τη φωνή του ίδιου του ποιητή να διαβάζει ποιήματά του. Παρόντες εκπρόσωποι των διπλωματικών αρχών, εξέχοντες ακαδημαϊκοί, μέλη της Ελληνικής κοινότητας στη Ρώμη, και πολλοί λάτρεις της ποίησης του Ελύτη, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που απηύθηνε η Πρεσβεία δια μέσου των λογαριασμών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.