Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024
greek italian
Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη
Αρχική arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη arrow Νέα arrow Δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την επίσημη επίσκεψή της στην Ιταλία

Δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την επίσημη επίσκεψή της στην Ιταλία

Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2020

Δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την επίσημη επίσκεψή της στην Ιταλία

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην Ιταλία, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella και τον Πρωθυπουργό Giuseppe Conte.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, η κυρία Σακελλαροπούλου έκανε την παρακάτω δήλωση:

Με χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, κυρίου Mattarella, να επισκεφθώ την Ιταλία, παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή μου στο εξωτερικό μετά την Κύπρο και πιστεύω ότι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί η Ελλάδα και η Ιταλία, δυο γειτονικές χώρες της Μεσογείου, συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς φιλίας. Άλλωστε, οι δύο λαοί μας είχαν πάντοτε στενότατες επαφές, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Με τον κ. Mattarella μας συνδέει επιπλέον η κοινή πορεία μας ως νομικών και ως λειτουργών της Δικαιοσύνης. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μοιραστήκαμε επίσης την κοινή μας ανησυχία για την πανδημία του κορωνοϊού και το βαρύ κόστος που έχει σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και στην οικονομία. Τόσο ο ελληνικός, όσο και ο ιταλικός λαός διαπνέονται από αισθήματα αλληλεγγύης και αλληλοσυμπαράστασης στη δύσκολη αυτή για όλους μας συγκυρία.

Εκτός από τον ιταλό ομόλογό μου, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Giuseppe Conte. Ενημέρωσα, τόσο τον ιταλό Πρόεδρο όσο και τον Πρωθυπουργό, για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με τελευταία την εξαγγελία για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, η οποία παραβιάζει τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τέτοιου είδους μονομερείς ενέργειες δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής. Το μήνυμα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Τουρκία είναι αποφασιστικό και καθιστά σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Επανέλαβα ότι η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά τον διάλογο με την Τουρκία, στη βάση του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με τις αρχές της καλής γειτονίας.

Συζητήσαμε επίσης για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη λόγω των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Η Ελλάδα και η Ιταλία βρίσκονται στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Έχουν επομένως κάθε λόγο να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο αποτελούν μια καλή βάση διαπραγμάτευσης. Τονίσαμε ωστόσο ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η σωστή ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης, προκειμένου να μην επωμίζονται το βάρος τα κράτη πρώτης γραμμής σε βαθμό δυσανάλογο.