Παρουσίαση έκθεσης για τη Μαρία Κάλλας στην Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη
Η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη φιλοξένησε, την 11η Δεκεμβρίου 2017, την επίσημη παρουσίαση της έκθεσης-αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας με τίτλο «Κάλλας και Ρώμη - Η έκθεση μίας φωνής» (“Callas e Roma, una voce in mostra”). Η έκθεση, που πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο των 40 ετών από το θάνατο της μεγάλης ελληνίδας καλλιτέχνιδος, περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα, κοστούμια, αλλά και σπάνιες ηχογραφήσεις, που καταγράφουν τη μουσική και υποκριτική εξέλιξη της Μαρίας Κάλλας κατά την παραμονή της στη Ρώμη.
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, που έλαβε χώρα στην Πρεσβευτική κατοικία, παρέστησαν εκπρόσωποι των ιταλικών ΜΜΕ, που ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της έκθεσης, ενώ ακολούθησε και ειδική επίσκεψη στο χώρο της έκθεσης, που εγκαινιάστηκε το ίδιο βράδυ. για τους δημοσιογράφους.
Στο χαιρετισμό της προς τους προσκεκλημένους, η Πρέσβης της Ελλάδος στη Ρώμη κα. Τασία Αθανασίου σημείωσε:
«Είναι μεγάλη χαρά να σας υποδέχομαι με αφορμή μία εκδήλωση για μία Ελληνίδα που λάμπρυνε την Ελλάδα. Ιδιαίτερα μάλιστα, που αυτή η εκδήλωση λαμβάνει χώρα τόσο σύντομα μετά την άφιξή μου και την ανάληψη των καθηκόντων μου στη Ρώμη, μία πόλη που προσωπικά αγαπώ ιδιαίτερα και η οποία έχει συνδεθεί άρρηκτα με την Μαρία Κάλλας.
Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια της: “Η μουσική ξεκινάει εκεί που ο λόγος σταματάει. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά παρ’ όλο που η μουσική είναι κάτι πολύ μεγάλο για να συζητηθεί, μπορεί πάντα να υπηρετείται και να εκτιμάται με ταπεινότητα. Το τραγούδι, για μένα, δεν είναι μια πράξη περηφάνιας, αλλά απλώς μια απόπειρα να ανέλθω σε εκείνα τα ύψη, όπου τα πάντα είναι αρμονία.”
Καμία προσωπικότητα, στον 20ό αιώνα, δεν συνδυάσθηκε τόσο πολύ με την έννοια της λέξης αρμονία όσο η μεγάλη λυρική καλλιτέχνις, Μαρία Καλογεροπούλου, γνωστή στα πέρατα της γης ως Μαρία Κάλλας. Ως φόρο τιμής λοιπόν στη διασημότερη Ελληνίδα της σύγχρονης εποχής, που έφυγε πριν από 40 χρόνια, πρόωρα, από τη ζωή, γίνονται αργότερα απόψε τα εγκαίνια μιας έκθεσης αφιερωμένης στη Μαρία Κάλλας, που αναδεικνύει τη διαδρομή της, το πέρασμά της από τη Ρώμη και την ερμηνευτική της εξέλιξη μέχρι να γίνει ζωντανός μύθος. Ένας μύθος που ζει μέχρι σήμερα, καθώς, όπως είπε για τη μεγάλη Ελληνίδα ο Pier Paolo Pasolini, «είναι φτιαγμένος από ένα υλικό πιο ανθεκτικό από αυτό της ζωής, δηλαδή από το υλικό της ποίησης».