Σχολικός διαγωνισμός “Tutti parliamo greco”: ανακοίνωση αποτελεσμάτων
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ιταλία διοργάνωσε το σχολικό διαγωνισμό με τίτλο «Όλοι μιλάμε Ελληνικά» (Tutti parliamo greco). Ο διαγωνισμός καλούσε τους μαθητές των κλασικών Λυκείων της Ιταλίας να αναδείξουν τις ελληνικές ρίζες της ιταλικής γλώσσας, με κείμενα ή βίντεο που να χρησιμοποιούν, με δημιουργικό τρόπο, όσες περισσότερες λέξεις ελληνικής προέλευσης μπορούν. 247 μαθητές από 47 Λύκεια σε ολόκληρη την Ιταλία απάντησαν στην πρόσκληση και μας έστειλαν 122 συμμετοχές: κείμενα, βίντεο, παρουσιάσεις ... όλες πρωτότυπες, δημιουργικές και γεμάτες «ελληνικές» λέξεις!
Οι συμμετοχές τέθηκαν σε ηλεκτρονική ψηφοφορία, από την οποία προέκυψαν 10 φιναλίστ, που εν συνεχεία τέθηκαν στην κρίση της κριτικής Επιτροπής. Η Επιτροπή, αποτελούμενη από την Πρέσβη της Ελλάδος κα. Τασία Αθανασίου, τον Καθηγητή Louis Godart και το δημοσιογράφο Patrizio Nissirio, εξέτασε τις 10 συμμετοχές που έφτασαν στον τελικό και επέλεξε τον νικητή.
Νικητές τελικά αναδείχθηκαν τρεις μαθητές μαθητές του Λυκείου "Leopardi" της Macerata, οι Giunta Maddalena, Porfiri Giulia και Rapari Lorenzo. Οι τρεις μαθητές κερδίζουν ένα ταξίδι στην Ελλάδα.
«Ήταν συγκινητική η μεγάλη συμμετοχή και ευχαριστούμε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν, χάρη στους οποίους ο διαγωνισμός σημείωσε μεγάλη επιτυχία», δήλωσε η Πρέσβης της Ελλάδος κα. Τασία Αθανασίου, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. «Το υψηλό επίπεδο και η δημιουργικότητα των συμμετοχών - που κατέστησαν την επιλογή μας εξαιρετικά δύσκολη - μαρτυρούν την αγάπη των Ιταλών μαθητών για την ελληνική γλώσσα και για τις κλασσικές σπουδές».
Από την πλευρά της, η Καθηγήτρια Barbara Menicucci, υπεύθυνη της νικήτριας ομάδας, ευχαρίστησε την Πρεσβεία της Ελλάδος για την ευκαιρία που έδωσε στους μαθητές «να δείξουν τη δημιουργικότητα, το ταλέντο και το πάθος τους για την αρχαία ελληνική γλώσσα». Προετοιμάζοντας τη συμμετοχή τους, πρόσθεσε, οι μαθητές ανακάλυψαν «με μεγάλη έκπληξη, έναν απίστευτο αριθμό λέξεων λίγο ή πολύ καθημερινής χρήσης στα ιταλικά, αλλά με ελληνική ρίζα». Το έργο τους αποτελεί μαρτυρία των μακρόχρονων δεσμών, και όχι μόνο γλωσσικών, μεταξύ της Ιταλίας και την Ελλάδα, αλλά και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι κλασικές σπουδές μπορούν να είναι πιο κοντά στις νεότερες γενιές, κατέληξε.
Μπορείτε να δείτε τη νικητήρια συμμετοχή στον κάτωθι σύνδεσμο: