«Πάρα πολλές από τις αποφάσεις που διαμορφώνουν τη ζωή μας κάθε μέρα λαμβάνονται στην Ευρώπη. Σε αυτό, λοιπόν, το διάλογο για το σε ποια Ευρώπη θέλουμε να ζήσουμε δεν μπορεί να είμαστε ούτε αδιάφοροι, ούτε αμέτοχοι. Αντιθέτως, εμείς που περιμένουμε περισσότερα από μία ισχυρότερη Ευρώπη νομίζω ότι πρέπει να φωνάξουμε ακόμα πιο πολύ», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε εκδήλωση του Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη μνεία στη Δυτική Αθήνα, λέγοντας ότι αποτελεί «έναν από τους αστικούς χώρους που οφείλει να έχει πιο ισχυρή φωνή στα ευρωπαϊκά πράγματα».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «πραγματικά οι προοπτικές μας είναι συνυφασμένες με την επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος», το οποίο καθορίζει βασικές πλευρές της καθημερινής ζωής, όπως η αντιμετώπιση του Covid-19 και η οικονομική υποστήριξη μέσω του προγράμματος Next Generation EU. «Αυτά που πετύχαμε πέρυσι νομίζω ότι πρέπει να τα δούμε για το μέλλον, για το πόσο περισσότερη Ευρώπη θέλουμε και προς τα πού να κινηθεί. Για εμάς είναι πολύ σημαντικές οι διαστάσεις που βάζει ο διάλογος, που έχουν να κάνουν καταρχάς με την εμβάθυνση της ίδιας της ΕΕ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας».
Ειδικά ως προς τα ζητήματα κοινής ευρωπαϊκής άμυνας ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία αποτελεί «μεγάλο όπλο και στην ελληνική εξωτερική πολιτική, αλλά και μία συμφωνία η οποία δείχνει πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη στα θέματα ασφάλειας. Η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής που υπογράψαμε με τους Γάλλους μακάρι να ήταν τόσο σαφής και στις προηγούμενες ευρωπαϊκές συνθήκες και ιδιαίτερα στη συνθήκη της Λισαβόνας. Δεν θα χρειαζόταν να φτάσουμε σε διμερείς συμφωνίες. Όμως, σίγουρα θα πρέπει να φτάσουμε σε μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και να υπάρχει και η εγγύηση της ΕΕ στο θέμα των εξωτερικών απειλών».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της μετανάστευσης και στην ανάγκη μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν μπορεί η Ευρώπη ούτε να κλείσει τα μάτια της απέναντι στα ανθρωπιστικά προβλήματα και τους πρόσφυγες, και από την άλλη, δεν μπορεί να γίνει και ο χώρος ελεύθερης διέλευσης οποιωνδήποτε θέλουν να περνούν, από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, χωρίς καμία εγγύηση ασφάλειας».
Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για την υιοθέτηση ενός ελάχιστου εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι από τις χώρες οι οποίες στηρίζουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.
7 Οκτωβρίου, 2021