Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης απηύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια της Έκθεση «Θεσσαλονίκη – Βενετία: Ίχνη Ανθρώπων, Δρόμοι Ιστορίας», την οποία διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στη Βενετία στις 18 Φεβρουαρίου 2022. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τα «1600 χρόνια από την ίδρυση της Βενετίας». Ακολουθώντας αρχειακά ίχνη, καταγράφει τις επαφές των δύο πόλεων σε οικονομικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό επίπεδο, τόσο κατά την επταετή παρουσία της Βενετίας στη Θεσσαλονίκη (1423-1430) όσο και στη συνέχεια. Η παρουσίαση βασίζεται κυρίως σε αδημοσίευτο αρχειακό υλικό, το οποίο προέρχεται από το αρχείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας και το Κρατικό Αρχείο της Βενετίας.
Ο κ. Χρυσουλάκης συνεχάρη θερμά τους διοργανωτές, καθώς και όλους όσους μόχθησαν για το εξαιρετικό αποτέλεσμα και επεσήμανε ότι τα αρχειακά τεκμήρια της έκθεσης «λειτουργούν ως ίχνη του παρελθόντος, αλλά και ως έναυσμα για εμβάθυνση, για άντληση συμπερασμάτων αλλά και για νέα δημιουργία, αποδεικνύοντας τη δυναμική της ελληνικής παρουσίας στη Βενετία, αλλά και τον αντίκτυπο της βενετικής παρουσίας στον πυρήνα της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη».
«Τα πρόσωπα της έκθεσης είναι πρόσωπα Ελλήνων, οι οποίοι κινούνταν σε έναν ευρύ χώρο μεταξύ των δύο πόλεων, σε βάθος τεσσάρων αιώνων. Μπροστά σε κακουχίες και εμπόδια, διωγμένοι πολλές φορές από την πατρίδα τους, κατάφεραν να δημιουργήσουν σε έναν χώρο με δυνατές ιστορικές αναφορές, όπως ήταν η Βενετία. Έφεραν μαζί τους το δικό τους πολιτιστικό κεφάλαιο. Συνεργάστηκαν με τους Βενετούς και τους άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Έκαναν μεικτές οικογένειες, έκαναν μεικτές επιχειρήσεις, προόδευσαν στην απέναντι Αδριατική ακτή. Άλλοι από αυτούς παρέμειναν στην Ιταλία, ενσωματώθηκαν και δημιούργησαν τις δικές τους προσωπικές ιστορίες. Άλλοι επέστρεψαν για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της πατρίδας, ξαναβρήκαν τις ρίζες τους και συνέχισαν προς το κοινό μέλλον. Και οι δυο συνέβαλαν σε αυτό που αντικρίζουμε σήμερα από τα ιστορικά τεκμήρια, δηλαδή, στη συνέχεια του ελληνισμού στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, την ελληνική Διασπορά».
Όπως τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, πιστή στους σκοπούς και στο όραμά της για την ανάπτυξη και επίρρωση των δεσμών των Αποδήμων Ελλήνων με την πατρίδα, αλλά και μεταξύ τους, επικροτεί τις πρωτοβουλίες που φέρνουν στο φως και προβάλλουν σε ευρύ κοινό την ιστορία των Ελλήνων της Διασποράς. Πολύ περισσότερο, στηρίζει και προωθεί τις κοινές δράσεις, που αποκαλύπτουν όψεις του ιστορικού παρελθόντος, οι οποίες μπορούν να χρησιμεύουν ως οδικοί χάρτες για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον.
23 Φεβρουαρίου, 2022