Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης συμμετείχε με χαιρετισμό του στο 3ο Συνέδριο για την Ελληνική Διασπορά με θέμα «Συγχρονικές και Διαχρονικές Όψεις της Ελληνικής Διασποράς», το οποίο διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Charles Darwin της Αυστραλίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στις 26-28 Μαΐου 2022.
Το Πανεπιστήμιο Charles Darwin, σε συνέχεια υπογραφής Μνημονίων Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου το 2007 και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το 2014, προωθεί την υλοποίηση καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων με στόχο την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στη Διασπορά και την ενίσχυση της διεπιστημονικής συνεργασίας εντός και εκτός Ελλάδας. Το 3ο Συνέδριο με θέμα την «Ελληνική Διασπορά», σε συνέχεια των αντίστοιχων πρωτοβουλιών το 2017 και το 2019, είχε ως στόχο να αναδείξει την επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, την ερευνητική εργασία ακαδημαϊκών από όλον τον κόσμο και να προωθήσει το διάλογο των εκπαιδευτικών παραδόσεων.
Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το ανήσυχο ελληνικό πνεύμα από την αρχαιότητα ανέπτυξε και διαμόρφωσε ιδέες και αξίες σε ιεραρχημένα συστήματα, κατάλληλα για την οργάνωση της κοινωνίας και την εύρυθμη ύπαρξη των ανθρώπινων σχέσεων. Αυτές οι αξίες σφυρηλατήθηκαν μέσα από τον Χρόνο και την Ιστορία, παραμένοντας άφθαρτες, οικουμενικές και διαχρονικές. Η ελληνική γλώσσα αποτέλεσε το εργαλείο για την έκφρασή τους και την επικοινωνία τους, με την υποστήριξη της ελληνορθόδοξης παράδοσης, ενώ μέσω της Ελληνικής Διασποράς διαδόθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι αξίες αυτές παρέμειναν βαθιά ριζωμένες στην καρδιά των απανταχού Ελλήνων, οι οποίοι, χάρη σε αυτές, έχουν καταστεί ενεργά μέλη στις κοινωνίες υποδοχής και καταξιωμένοι πολίτες στην τέχνη, την πολιτική, την επιστήμη, το εμπόριο, τον αθλητισμό. Μεταδίδουν το πνεύμα τους και την εκπαίδευσή τους στις νέες τους χώρες. Έχουν οικουμενικό καθήκον να διατηρήσουν αυτό το δώρο και να το μοιραστούν με τον κόσμο, μέσω της δημιουργικότητας, του ταλέντου και της σκληρής δουλειάς τους. Ο αιώνας μας είναι μια εποχή Brain Drain και Brain Circulation, μια εποχή ενημέρωσης και δικτύων, όπου η Διασπορά μπορεί να αποτελέσει μια γέφυρα γνώσης, εξειδίκευσης, δικτύων, πόρων και αγορών. Οι Έλληνες του εξωτερικού συμβάλλουν στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού παγκοσμίως σε όλες τις εκφάνσεις του.
Ο κ. Χρυσουλάκης σημείωσε ότι η Ελληνική Δημοκρατία στήριζε και στηρίζει κάθε πράξη προώθησης του αμοιβαίου σεβασμού της παραδοσιακής πολιτιστικής ταυτότητας όλων των λαών και της αμοιβαίας κατανόησης μέσω του διαπολιτισμικού διαλόγου. Και επισήμανε ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να αναδείξει την Ελληνική Διασπορά ως τον κύριο συντελεστή της ήπιας ισχύος της Ελλάδας και ενισχύει την προβολή της ελληνικής γλώσσας και της ελληνορθόδοξης παράδοσης, μέσα από μια πληθώρα δράσεων. Προσφέρει την αμέριστη στήριξή της στους Έλληνες του εξωτερικού προκειμένου να διατηρήσουν την ταυτότητα και την πολιτιστική τους κληρονομιά. Μια κληρονομιά που υποστηρίζει την παγκόσμια ειρήνη.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 60 ακαδημαϊκοί και ερευνητές από όλον τον κόσμο, ενώ παραβρέθηκαν ως κύριοι ομιλητές, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος και μέλη της κυβέρνησης της Αυστραλίας.
31 Μαΐου, 2022