Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννη Χρυσουλάκη στην παρουσίαση προγραμμάτων σπουδών ελληνικών Πανεπιστημίων σε νέους στη Βόρεια Μακεδονία (09.04.2022)

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, άνοιξε με τον χαιρετισμό του τη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο “Studies in Greece: Fusion of Knowledge and Experience” που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φιλίας με την Ελλάδα, «Πελαγονία», με έδρα το Μοναστήρι, στις 9 Απριλίου 2022. Η εκδήλωση αφορούσε στην παρουσίαση σε μαθητές και φοιτητές της Βόρειας Μακεδονίας ελληνικών ΑΕΙ και των δυνατοτήτων φοίτησης σε αυτά.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Χρυσουλάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε πόλο έλξης για φοιτητές του εξωτερικού, καθώς τα ελληνικά Πανεπιστήμια προσφέρουν υψηλή ποιότητα σπουδών, επιδεικνύουν εξωστρέφεια και προσφέρουν καινοτόμα προγράμματα, με αποτέλεσμα να κατατάσσονται μεταξύ των καλυτέρων στην Ευρώπη. Ο Γενικός Γραμματέας υπενθύμισε, επίσης,  ότι τα ελληνικά Πανεπιστήμια  προσφέρουν περί τα 140 ξενόγλωσσα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, καθώς και αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα. Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στο Μοναστήρι, Αλέξανδρου Βιδούρη, του επικεφαλής του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Πρεσβείας της Ελλάδος στα Σκόπια, Κώστα Προκάκη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Παναγιώτης Γιαννόπουλος και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.  Την παρουσίαση συντόνισε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Πελαγονία», Kristijan Veljanov.

H εκδήλωση αποτέλεσε τη συνέχεια αντίστοιχης περυσινής παρουσίασης και διοργανώθηκε κατόπιν διερεύνησης του Συλλόγου «Πελαγονία» σχετικά με τους κλάδους σπουδών που ενδιαφέρουν περισσότερο τους τελειόφοιτους λυκείων από διάφορες πόλεις της Βόρειας Μακεδονίας. Η παρουσίαση αρθρώθηκε σε τρία μέρη αφιερωμένα στους κλάδους σπουδών που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων φοιτητών. Στο πρώτο μέρος καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας παρουσίασαν τις επιλογές που προσφέρουν τα ανωτέρω Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ως προς τις Πολυτεχνικές επιστήμες και την Πληροφορική. Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης στράφηκε γύρω από τα Τμήματα Μουσικής και Καλών Τεχνών με παρουσιάσεις από καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το τρίτο και τελευταίο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στα  Τμήματα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, με παρουσιάσεις καθηγητών από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση έχει αναρτηθεί στον ακόλουθο σύνδεσμο στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=7VVW0TDmeog.

13 Απριλίου, 2022