Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, απηύθυνε χαιρετισμό στο 11ο Διεθνές Συνέδριο Νόστος στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες (31.10–1.11.2022), με θέμα την επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στις τέχνες και στις επιστήμες. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος» Αργεντινής και τέθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.
Ο Γενικός Γραμματέας, στο χαιρετισμό του, επισημαίνοντας τους στενούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς Ελλάδας – Αργεντινής, εξήρε τις συστηματικές και άοκνες προσπάθειες των διοργανωτών και αναφέρθηκε σε σειρά σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Αργεντινή, τις οποίες η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας έχει στηρίξει και έχει θέσει υπό την αιγίδα της.
Ο κ. Χρυσουλάκης υπογράμμισε την καταλυτική επιρροή του ελληνικού πολιτισμού στην παγκόσμια Ιστορία χάρη σε κεντρικές έννοιες και αξίες όπως της Γνώσης, με όχημα την κριτική σκέψη και την ελληνική γλώσσα και την αδιαμφισβήτητη ικανότητά της να «παράγει» Πολιτισμό, καθώς και τις έννοιες της Δικαιοσύνης, της Ισονομίας, της Ισοπολιτείας και της Ελευθερίας, ενάντια στη βία, το δεσποτισμό και την αυθαιρεσία, με μοχλό και μέσο την Δημοκρατία. Επίσης, στην έννοια του Διαλόγου και της Ισηγορίας, που την ανέδειξαν Τέχνες όπως το Θέατρο και μορφές κοινωνικής οργάνωσης όπως η Πόλη, και στην έννοια του ανθρωπίνου Λόγου όσον αφορά τη κατανόηση του κόσμου και την εξήγηση των φυσικών φαινομένων μέσω της παρατήρησης, κατανόησης και επιστημονικής διαύγασης.
Η Ελλάδα σήμερα, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας, προάγει την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, ευρισκόμενη στην πρωτοπορία προσπαθειών ανάδειξης και προστασίας της από παλαιές αλλά και νεοφανείς απειλές, όπως η παράνομη αφαίρεση, διακίνηση και εμπορία αρχαιοτήτων ή η κλιματική αλλαγή.
Στο Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, πανεπιστημιακοί Καθηγητές από την Ελλάδα, την Αργεντινή, την Ισπανία, την Αυστραλία, την Κόστα Ρίκα, τη Χιλή και τη Βραζιλία, συζητήθηκαν ενότητες αναφορικά με το αρχαίο ελληνικό θέατρο, την ποίηση, την συμβολή της ελληνικής φιλοσοφίας στην Χριστιανική παράδοση, τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας σε Ισπανόφωνους, την ελληνική ταυτότητα, τον ελληνικό κινηματογράφο, κ.ά.. Τη διοργάνωση στήριξαν η Αρχιεπισκοπή Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, τo Υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Θέατρο Θερβάντες της Αργεντινής, ο Οργανισμός για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων (Ε.Λ.Σ.Π.Η ) και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.
Εξάλλου, στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου, έλαβε χώρα η τελετή απονομής των Βραβείων του 1ου Διεθνή Διαγωνισμού Ποίησης για παιδιά και νέους 8-18 ετών «Βάιος Φασούλας», ο οποίος ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και είχε τεθεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Η εκδήλωση περιελάμβανε τη βράβευση από τον Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Ι. Χρυσουλάκη και την Χριστίνα Τσαρδίκου, Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων (Ε.Λ.Σ.Π.Η ), του φορέα που διοργάνωσε το Διαγωνισμό, καθώς και την ανάγνωση των ποιημάτων που διακρίθηκαν.
2 Νοεμβρίου, 2022