Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ι. Χρυσουλάκη, στην εκδήλωση «Νεοελληνικές Σπουδές στα Βαλκάνια – Η σημασία του ευεργετισμού» (16.01.2023)

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, συμμετείχε και χαιρέτισε με ομιλία του την εκδήλωση «Νεοελληνικές Σπουδές στα Βαλκάνια – Η σημασία του ευεργετισμού», η οποία  διοργανώθηκε στην Κομοτηνή από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Κομοτηνή εν δράσει» και το δημοσιογραφικό οργανισμό «Παρατηρητής της Θράκης». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Κοσμήτορας Καθηγητής, Μ. Γ. Βαρβούνης επέδωσε το χρυσό μετάλλιο για τα 10 χρόνια λειτουργίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ στην Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού,  Μ. Αρχόντισσα και Πρέσβειρα Απόδημου Ελληνισμού του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Στο χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι το Ελληνικό Πνεύμα και τα Ελληνικά Γράμματα έχουν ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό, καθώς σήμερα λειτουργούν περίπου 200 Έδρες και Τμήματα Ελληνικών Σπουδών σε Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα τρίτων χωρών. Διττός στόχος είναι αφ’ ενός η ανάδειξη της πολυθεματικότητας και της διεπιστημονικότητας των Σπουδών αυτών και αφ’ ετέρου η επίρρωση της διεθνούς τους διάστασης. Οι Νεοελληνικές Σπουδές είναι, άλλωστε, ένα βασικό κομμάτι της ευρύτερης εικόνας της Ελλάδας σήμερα. Επιπλέον, η ενίσχυση των Νεοελληνικών Σπουδών στην ιδιαίτερη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια, αποτελεί και μία έμμεση, αλλά καίρια επένδυση στο κοινό μας μέλλον, σε ένα ευοίωνο μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης, συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Χρυσουλάκης, για την  ενίσχυση των Ελληνικών Σπουδών σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού απαιτείται συντονισμός μέσω συνεργειών με Πανεπιστήμια της Ελλάδας, πεδίο στο οποίο διαπρέπει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Επιπλέον, η διατήρηση και η προώθηση των Ελληνικών Σπουδών στο εξωτερικό διαχρονικά ενισχύεται από αξιέπαινες ατομικές πρωτοβουλίες και χρηματοδοτήσεις-χορηγίες από Έλληνες και Φιλέλληνες υποστηρικτές του ελληνικού πολιτισμού, όπως εκείνες της Αικατερίνης Μπελεφάντη-Σοφιανού, η οποία έχει να επιδείξει πλούσιο και σημαντικό πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο στην υπηρεσία του Ελληνισμού, για το οποίο έχει τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις.

16 Ιανουαρίου, 2023