Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, απηύθυνε διαδικτυακό εναρκτήριο χαιρετισμό στην Ημερίδα με θέμα «Σμύρνη 1922 – 2022: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτισμού Ιταλίας στο Μιλάνο, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η Ημερίδα περιλάμβανε, επίσης, την παρουσίαση της έκθεσης «Οι διωγμοί από τη Μικρά Ασία μέσα από τη ματιά των Ιταλών της Σμύρνης», με φωτογραφικό-δημοσιογραφικό υλικό από την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής που ανήκει στο προσωπικό αρχείο του Paolo Scagliarini, Διευθυντή του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτισμού στο Μπάρι, καθώς και συναυλία ελληνικής κλασσικής μουσικής από τον Ελληνοκύπριο πιανίστα, Σταύρο Δρίτσα.
Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε ότι ο διωγμός, ο πόνος, οι αλησμόνητες πατρίδες και η προσφυγιά έχουν βάλει βαθιά τη σφραγίδα τους στην ελληνική κοινωνία και αποτελούν συστατικά στοιχεία της εθνικής μας ταυτότητας και συνείδησης. Υπογράμμισε ότι η ελληνική ψυχή μετέτρεψε το τραύμα σε ευκαιρία ανασύνταξης και αναγέννησης και ότι οι Έλληνες της Μικράς Ασίας πέτυχαν έναν μεγάλο άθλο, ρίζωσαν και χάρισαν νέα οικονομική, δημογραφική και πολιτιστική πνοή σε πολλές περιοχές της χώρας, κρατώντας ωστόσο στη μνήμη και την καρδιά τους τις πατρογονικές τους εστίες, τις αλησμόνητες πατρίδες. Σημείωσε, επίσης, ότι ένας αριθμός Μικρασιατών προσφύγων, Ελλήνων και Ιταλών, βρήκαν καταφύγιο στην Ιταλία που τους υποδέχτηκε, τους έτεινε φιλικά το χέρι και τους περιέθαλψε.
Ο κ. Χρυσουλάκης συνεχάρη το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτισμού Ιταλίας και τον Πρόεδρό του, Νίκο Φράγκο για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και ευχαρίστησε τον Διευθυντή του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτισμού στο Μπάρι, Paolo Scagliarini για τη διάθεση του δημοσιογραφικού του αρχείου, χωρίς το οποίο δε θα ήταν δυνατή η διοργάνωση της έκθεσης. Όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας, με την πολυποίκιλη πολιτιστική του δραστηριότητα, το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτισμού Ιταλίας συμβάλει στην ανάδειξη της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, ενώ παράλληλα φέρνει τους δύο λαούς πιο κοντά και προάγει τις διμερείς σχέσεις. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών στηρίζει τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της ελληνικής Διασποράς, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει και ενισχύει το διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.
17 Οκτωβρίου, 2022