Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, απηύθυνε βιντεοχαιρετισμό στην τελετή απονομής των Πιστοποιητικών Ελληνομάθειας στο Σύδνεϋ, η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας από το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Macquarie και την επικεφαλής του Τμήματος, Δρ Πατρίσια Κορομβόκη, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Σύδνεϋ και τον Γενικό Πρόξενο, Ιωάννη Μαλλικούρτη.
Την εκδήλωση, σε κεντρική αίθουσα του Πανεπιστημίου, τίμησαν με την παρουσία τους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, η πολιτειακή Υπουργός Εργασιακών Σχέσεων Υγείας και Ασφάλειας στον Χώρο Εργασίας, Σοφία Κώτση, η Επικεφαλής του Τμήματος ΜΜΕ, Τεχνών, Γλώσσας και Λογοτεχνίας, Καθηγήτρια Hsu-Ming Teo, ο υπεύθυνος Γλωσσών και Πολιτισμών, Δρ Wes Roberston, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Macquarie, Θεόφιλος Πρεμέτης, ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Νέας Νοτίου Ουαλίας, Bill Skandalakis, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ομοσπονδίας Κοινοτικών Γλωσσών των Σχολείων της Νέας Νοτίου Ουαλίας, Μιχάλης Χριστοδούλου, μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Macquarie, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών (MUGA), Dean Gongolidis, καθώς πολλοί Ομογενείς, μαθητές και γονείς.
Στην ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς που είναι αφοσιωμένοι στη διαφύλαξη και διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας και βεβαίως, την Δρ Πατρίσια Κορομβόκη, επικεφαλής του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Macquarie. Όπως τόνισε, έχοντας ξεκινήσει πριν από 40 χρόνια με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών (MUGA), με τη συνεχή στήριξη του Macquarie Greek Studies Foundation, αλλά και την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, των Ελληνικών Διπλωματικών Αρχών στην Αυστραλία και της Ομογένειας, το Τμήμα επιτελεί ένα εξαιρετικό έργο, όχι μόνο για τους Αυστραλούς ελληνικής καταγωγής αλλά και για όλους τους φίλους της Ελλάδας και της Ελληνικής Γλώσσας. Αποτελεί το μοναδικό επικυρωμένο Εξεταστικό Κέντρο για το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας στη Νέα Νότιο Ουαλία. Ο κ. Χρυσουλάκης συνεχάρη τους διοργανωτές για το πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα και τη συνεχώς αυξητική πορεία των αριθμών των μαθητών που συμμετέχουν στις εν λόγω εξετάσεις. Όπως σημείωσε, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και ο ίδιος προσωπικά, πρωτοστάτησαν στην πρόσφατη προσπάθεια διαφύλαξης του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Macquarie. Το αποτέλεσμα, παρότι δεν αγνοούμε τις δυσκολίες, δικαίως μας δημιουργεί υπερηφάνεια και αισιοδοξία για το μέλλον της Γλώσσας μας.
Κλείνοντας, ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε τη σημασία του πιστοποιητικού Ελληνομάθειας, ενός θεσμού που αναγνωρίζεται σήμερα σε όλον τον κόσμο και κάλεσε τους Ομογενείς γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν σε αυτές τις εξετάσεις, καθώς αυτό θα βοηθήσει τόσο τα ίδια τα παιδιά, όσο και στην ενδυνάμωση του θεσμού και, εν τέλει, της ίδιας μας της Γλώσσας και της χώρα μας. Άλλωστε, η γνώση της Ελληνικής Γλώσσας και η μελέτη του Ελληνικού Πολιτισμού αποτελούσε ανέκαθεν και πάντα θα αποτελεί μια αναγκαία συνθήκη όχι μόνο για τους Έλληνες ή για τους εξειδικευμένους μελετητές, αλλά και για όποιον αισθάνεται την ανάγκη να κατανοήσει σε βάθος τον Δυτικό Πολιτισμό. Ειδικότερα, όσον αφορά τους Έλληνες της Διασποράς, η Ελληνική Γλώσσα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητάς τους και των δεσμών τους με τη μητέρα-Πατρίδα.
8 Φεβρουαρίου, 2024