Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ι. Χρυσουλάκη, στην τελετή εορτασμού της 77ης επετείου ιδρύσεως των Ηνωμένων Εθνών (24.10.2022)

Ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκη,  εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, ήταν ο κύριος ομιλητής  στη σημερινή τελετή εορτασμού στην Αθήνα της 77ης επετείου ιδρύσεως των Ηνωμένων Εθνών. Η τελετή, με την έπαρση των σημαιών της Ελλάδας και των Ηνωμένων Εθνών στον Ιερό Βράχο στην Ακρόπολη και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος, διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Εκπρόσωπο του Ο.Η.Ε. στην Ελλάδα κα Tatjana Hema. Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, η Εκπρόσωπος του ΟΗΕ και ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Νικόλαος Πέππας.  Παρέστησαν εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων, πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων του ΟΗΕ στην Ελλάδα  και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και εκπρόσωποι ξένων Διπλωματικών Αρχών στην Αθήνα.

Ο κ. Χρυσουλάκης  αναφέρθηκε στην ομιλία του στην «επίκαιρη σημασία των σκοπών, αξιών και αρχών των ΗΕ. Οι αξίες αυτές, τόνισε, βρίσκονται στη καρδιά της Ελλάδας και των πολιτών της. Η Ελλάδα εξελέγη ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περίοδο 2005-2006 και έχει θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την περίοδο 2025-2026, προσβλέποντας να συνεχίζει να συνεισφέρει στην ευόδωση των στόχων του Οργανισμού. Σήμερα, οι προκλήσεις που οδήγησαν στην συγκρότηση των Ηνωμένων Εθνών δεν έχουν υποχωρήσει αλλά, τουναντίον βαίνουν ακόμα μεγαλύτερες. Προκλήσεις που δεν εξαντλούνται στις ήδη γνωστές, αλλά περιλαμβάνουν νέα φαινόμενα, όπως η ανάσχεση της πανδημίας Covid-19, η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, η  προστασία της βιοποικιλότητας, η διασφάλιση των ενεργειακών αναγκών και των εφοδιαστικών αλυσίδων, η ώθηση στην βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, η αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της προσφυγιάς και μετανάστευσης (αλλά και η πάταξη προσπαθειών εργαλειοποίησης του φαινομένου), ο αγώνας κατά των κάθε λογής διακρίσεων (ειδικά δε σήμερα  αυτών κατά των γυναικών και παιδιών), καθώς και η προστασία και ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομίας κάθε έθνους».

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε, επίσης, «στην απειλή που προέρχεται από την ανάδυσή νέων δυνάμεων αυταρχισμού, εθνικισμού και βίας που υπονομεύουν  το Διεθνές Δίκαιο και τις αξίες των Ηνωμένων Εθνών, με την κλιμάκωση μιας επιθετικής ρητορικής και με την διαρκή αμφισβήτηση ή άσκηση βίας κατά της εθνικής κυριαρχίας άλλων κρατών».

Προδήλως, τόνισε, «οι εξελίξεις αυτές  συνιστούν μια μείζονα γεωπολιτική πρόκληση την οποία πρέπει όλοι μαζί, με ενότητα, να αντιμετωπίσουμε. Χαρακτηριστική είναι η εισβολή εφέτος στην Ουκρανία, τη δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Κύπρο που δέχθηκε μεταπολεμικά εισβολή και καθεστώς κατοχής στα εδάφη της. Η Ελλάδα από την αρχή καταδίκασε τη χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας και εργάζεται συστηματικά υπέρ μιας συμφωνημένης διευθέτησης στην Κύπρο, στη βάση των διαδοχικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

«Απέναντι σε αυτή τη σημερινή αμφισβήτηση αξιών και αρχών των Ηνωμένων Εθνών, η χώρα μας παραμένει κύριος πυλώνας και θεματοφύλακας αυτών στην περιοχή της, και πέραν αυτής, προασπίζοντας το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, έχοντας καταστήσει την  UNCLOS κύριο δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής.

Η Ελλάδα, με την έμπρακτη στήριξή της στις αξίες των Ηνωμένων Εθνών, βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος των προσπαθειών πραγμάτωσης των αξιών αυτών, παρά το όποιο κόστος ή τίμημα. Διεξάγει δε τον αγώνα αυτό με πνεύμα εθνικής αυτοπεποίθησης, προτάσσοντας τη σημασία των βασικών στόχων του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αναγνωρίζοντας την σημασία της πολυμέρειας και διεθνούς συνεργασίας. Με την βεβαιότητα ότι, μέσα από τη διαρκή μεταρρύθμιση και αναζωογόνησή του, ο Οργανισμός  Ηνωμένων Εθνών μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις, με κύριο μοχλό την στράτευση όλων, με πνεύμα αποφασιστικότητας και αλληλεγγύης».

24 Οκτωβρίου, 2022