Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης απηύθυνε βίντεοχαιρετισμό στο διεθνές Συνέδριο «Ηχοτοπία της Αφρικής: Θεολογικές, Ανθρωπολογικές και Δικαιικές Προσεγγίσεις», το οποίο πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ. Το Συνέδριο συνιστά μια πρώτη συντονισμένη προσπάθεια προσέγγισης της αφρικανικής ηπείρου σε ότι αφορά το πεδίο της Θεολογικής Επιστήμης, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα και οπτικές που άπτονται της Ανθρωπολογίας και του Δικαίου. Αποτελεί τον πρώτο σταθμό ενός ευρύτερου προγράμματος της Ιεραποστολικής και του Κανονικού Δικαίου με την ονομασία το «Αφρικανικό Project». Πρόκειται για μία δράση που προάγει τους τομείς γνώσης και επιστημονικής έρευνας με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.
Ο Γενικός Γραμματέας, στο χαιρετισμό του, σημείωσε ότι η αφρικανική ήπειρος είναι άμεσα συνδεδεμένη για αιώνες με την ιστορία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Στην Αλεξάνδρεια, την κοιτίδα του ελληνικού πνεύματος κατά τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού αναπτύσσονται όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα κάνουν τον Χριστιανισμό θρησκεία της καταλλαγής στην Οικουμένη. Παράλληλα με τις παραπάνω διεργασίες βάδιζε και η Ιεραποστολή και ο Ευαγγελισμός του τότε γνωστού κόσμου. Η δυναμική που αναπτυσσόταν έκρυβε μέσα της τις αρχές και τα δεδομένα της ελληνικής πνευματικότητας: σεβασμός των ιδιαιτεροτήτων του άλλου και συνάμα κατάθεση και προσφορά πολιτισμού. Αυτό ήταν πάντοτε το μήνυμα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής σε όλα τα μήκη του κόσμου, μακριά από αποικιοκρατικές αντιλήψεις και εκμετάλλευση του άλλου.
Σήμερα, τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης, θα πρέπει να επισημάνουμε την σπουδαία προσπάθεια συντονισμού όλων των Χριστιανικών Ομολογιών στην επίτευξη της ειρήνης και της αντιμετώπισης των αναγκών επιβίωσης των λαών της Αφρικής. Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι ο πολιτισμός και η θρησκεία έχουν την δυνατότητα να συμβάλλουν στην ειρηνική συνύπαρξη και την καταλλαγή. Παράλληλα, η παιδεία, ως πανανθρώπινο αγαθό, μπορεί και ήδη έχει συμβάλλει στην δημιουργία ενός βιώσιμου και ασφαλούς περιβάλλοντος σε αρκετές χώρες, έναντι του θρησκευτικού φανατισμού και ριζοσπαστικοποίησης.
Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε, επίσης, στο κατεξοχήν Ιεραποστολικό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, επισημαίνοντας ότι είναι η καρδιά της Ορθόδοξης μαρτυρίας και Ιεραποστολής στην αφρικανική ήπειρο και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για την συμβολή του στην ειρήνη, τον πολιτισμό και τον άνθρωπο.
Η Ορθόδοξη αυτή μαρτυρία, όπως εκπροσωπείται από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς σε ανθρωπιστικές αποστολές και εκπαιδευτικές δράσεις. Σε αυτές τις δράσεις, που αποσκοπούν στην εξασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης και την ενίσχυση της παιδείας και του πολιτισμού στη βάση του Ευαγγελικού μηνύματος, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας είναι πάντοτε αρωγός και συνοδοιπόρος.
26 Οκτωβρίου, 2022