Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης συμμετείχε με χαιρετισμό του στο Συμπόσιο παρουσίασης των πορισμάτων του 8ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου με θέμα «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», το οποίο διοργανώθηκε στις 10-15 Ιουλίου 2022 στο Καστελλόριζο με τη στήριξη και την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Το Συμπόσιο έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, στις 19 Νοεμβρίου 2022 και διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Π.Τ.Ν. της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος ΜΜΕ, Επικοινωνίας, Καλών Τεχνών, Γλωσσών και Λογοτεχνίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Macquarie University της Αυστραλίας, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε, επίσης, ο συλλογικός τόμος «Γλώσσα και Ελευθερία της Έκφρασης», μία ακαδημαϊκή σύμπραξη Ελλάδας και Αυστραλίας που εκδόθηκε στο Σίδνεϋ, στον οποίο περιλαμβάνεται κείμενο του Γενικού Γραμματέα. Τον τόμο με τα πρακτικά του 7ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου επιμελήθηκαν και παρουσίασαν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, και η Λέκτορας του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Macquarie, Δρ. Patricia Koromvokis.
Ο Γενικός Γραμματέας στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η γνώση της ελληνικής γλώσσας και η μελέτη του ελληνικού πολιτισμού σήμερα είναι μια αναγκαία συνθήκη, όχι μόνο για τους Έλληνες ή τους εξειδικευμένους μελετητές, αλλά και για όποιον αισθάνεται την ανάγκη να κατανοήσει σε βάθος τον δυτικό πολιτισμό. Για τους συμπατριώτες μας απανταχού της γης, ακόμη περισσότερο, ως άξονας επικοινωνίας και μοχλός διατήρησης της ταυτότητάς τους. Στόχος μας, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας, είναι οι Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται να αισθάνονται κοντά στην Πατρίδα. Τα παιδιά τους να γνωρίζουν τις ρίζες τους και το μοναδικό πλούτο που έχουν κληρονομήσει. Όσοι αγαπούν την Ελλάδα να μπορούν να μετέχουν της Ελληνικής Παιδείας. Το λαμπρό φως του ελληνικού πολιτισμού να μεταλαμπαδευτεί στις γενιές που θα έρθουν. Και η Πατρίδα μας να συνεχίσει να είναι ο φάρος των αξιών και της αγάπης για τον Άνθρωπο σε όλον τον κόσμο.
Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε, επίσης, στις σχετικές δράσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και στην έμπρακτη και συστηματική στήριξη κάθε πρωτοβουλίας που έχει ως στόχο την προώθηση της Ελληνομάθειας και την ανάδειξη και προβολή της Ελληνικής Γραμματείας εν γένει, αλλά και της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής, ως σημαντικού συντελεστή ήπιας ισχύος της χώρας μας στο εξωτερικό.
Στο Συμπόσιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κ.κ. Μακάριος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, Ιωάννης Μαλλικούρτης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Macquarie Greek Studies Foundation, Θεόφιλος Πρεμέτης, Πρυτάνεις και πολλοί Ακαδημαϊκοί.
22 Νοεμβρίου, 2022