Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, απηύθυνε διαδικτυακό χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών του Συμποσίου, που διοργανώθηκε στο «Belfer Research Building» της Ιατρικής Σχολής «Weill Medical College», στη Νέα Υόρκη, για τον Δρ. Γεώργιο Παπανικολάου, τον Έλληνα γιατρό, βιολόγο και ερευνητή, ο οποίος υπήρξε μια μεγάλη μορφή της παγκόσμιας σύγχρονης Ιατρικής και ανακάλυψε την πρωτοποριακή κυτταροδιαγνωστική μέθοδο προληπτικού ελέγχου, γνωστή ως Τεστ Παπ. Το Συμπόσιο διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά και την Ελληνοαμερικανική Ακαδημία Φιλοσοφίας και Επιστήμης σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Νέας Υόρκης, την Ιατρική Σχολή του Κορνέλ (Weill Medical College) και τον Πανευβοϊκό Σύλλογο Αμερικής «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος», Νέας Υόρκης. Ο Δρ Γ. Παπανικολάου ήταν, μεταξύ άλλων, από τα ιδρυτικά μέλη του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης το 1936.
Ο Γενικός Γραμματέας, αφού συνεχάρη θερμά τους διοργανωτές, τόνισε ότι η συνέχιση από τον ιστορικό Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Νέας Υόρκης των ετήσιων Συμποσίων στο Κορνέλ, όπου διακρίθηκε με 50 χρόνια σταδιοδρομίας ο Δρ Γ. Παπανικολάου, αφενός τιμά τα επιτεύγματα του εξέχοντος Έλληνα επιστήμονα και αφετέρου δίνει το έναυσμα στη νέα γενιά να ακολουθήσει και να διακριθεί στην Ιατρική Επιστήμη. Η διοργάνωση του Συμποσίου αναδεικνύει το άριστο επίπεδο των Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής γιατρών και επιστημόνων που διαπρέπουν σε όλον τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χρυσουλάκης κάλεσε τους Έλληνες ομογενείς γιατρούς και βιοεπιστήμονες να συμμετάσχουν στο προσεχές 3ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο, που διοργανώνεται από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, τον προσεχή Οκτώβριο, στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για έναν θεσμό, ο οποίος συμβάλει ενεργά στη δικτύωση των ελληνικής καταγωγής γιατρών και βιοεπιστημόνων που διαπρέπουν σε όλο τον κόσμο, τόσο μεταξύ τους, όσο και με το μητροπολιτικό κέντρο, από τον οποίο προκύπτουν πρωτοποριακές συνεργασίες. Το εν εξελίξει Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό, με ορίζοντα τετραετίας (2024-2027), αποτυπώνει τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην Ελληνική Διασπορά, με αναφορά ως βασικού στόχου, μεταξύ άλλων, την υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας με έμφαση στους νέους τρόπους οργάνωσής της.
Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας, ο Ελληνισμός του εξωτερικού συνιστά πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο και οι Έλληνες επιστήμονες έχουν, παγκοσμίως, μία ισχυρή παρουσία. Η υποστήριξη των πρωτοβουλιών των ανά τον κόσμο Απόδημων Ελλήνων, καθώς και η σύσφιξη των δεσμών τους με το Μητροπολιτικό Κέντρο αποτελεί βασικό πυλώνα των δράσεων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.
23 Μαΐου, 2024