Χαιρετισμός ΓΓΑΕΔΔ του Υπουργείου Εξωτερικών, Ι. Χρυσουλάκη, στο 2ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ελληνικός Κόσμος και Ινδία: Ιστορία, Πολιτισμός και Εμπόριο από την Ελληνιστική Περίοδο μέχρι τη Σύγχρονη Εποχή» (20.9.2023)

Χαιρετισμός ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ι. Χρυσουλάκη, στο 2ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ελληνικός Κόσμος και Ινδία: Ιστορία, Πολιτισμός και Εμπόριο από την Ελληνιστική Περίοδο μέχρι τη Σύγχρονη Εποχή» (20.9.2023)

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης συμμετείχε διαδικτυακά με χαιρετισμό του στο 2ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ελληνικός Κόσμος και Ινδία: Ιστορία, Πολιτισμός και Εμπόριο από την Ελληνιστική Περίοδο μέχρι τη Σύγχρονη Εποχή (4ος αι. π.Χ. – 18ος αι. μ.Χ.)», το οποίο διοργανώθηκε στη Βενετία από το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών και την Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Jawaharlal Nehru University (JNU) του Νέου Δελχί.

Την έναρξη του Συνεδρίου χαιρέτισαν η Υφυπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Meenakshi Lekhi, η  Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρώμη,  Ελένη Σουρανή και η Πρέσβης της Ινδίας στη Ρώμη, Neena Malhorta, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Βασίλειος Κουκουσάς, ο Καθηγητής της Έδρας Ελληνικών Σπουδών του JNU, Anil Kumar Singh και η Πρύτανης του SLL&CS - JNU, Shoba Sivasankaran.

Ο κ. Χρυσουλάκης, αφού  συνεχάρη τους διοργανωτές, τόνισε ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας εργάζεται συστηματικά για την ενίσχυση και τον εμπλουτισμό των πολύπλευρων διμερών μας σχέσεων με την Ινδία. Ακολούθως, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε  στη μακραίωνη σχέση των δύο λαών με ανταλλαγή ιδεών και ανθρώπινου κεφαλαίου τόσο στον χώρο των τεχνών, των γραμμάτων, της φιλοσοφίας και των επιστημών όσο και των εμπορικών συναλλαγών. Όπως επισήμανε, το Συνέδριο καταδεικνύει το ιστορικό βάθος αυτών των σχέσεων, εκκινώντας από τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και φθάνοντας έως τις απαρχές της σύγχρονης εποχής, περνώντας μέσα από τη σύντηξη Ελληνισμού και Βουδισμού στην Κεντρική Ασία και Β.Δ. Ινδία την εποχή των Σελευκιδών και των Ελλήνων της Βακτρίας και Ινδίας. Τόποι συνάντησης Ελλήνων και Ινδών κατά τους μεσαιωνικούς και νεότερους χρόνους ήταν οι δρόμοι του εμπορίου, θαλάσσιοι και χερσαίοι. Στους μετέπειτα αιώνες, η Ινδία παρέμεινε ένα σημαντικό σημείο αναφοράς στους πνευματικούς ορίζοντες του ύστερου μεσαιωνικού και νεότερου Ελληνισμού, ειδικά εκείνου που δραστηριοποιούνταν στα επεκτεινόμενα παγκόσμια δίκτυα εμπορίου της νεότερης εποχής. Άλλωστε, ο μεγάλος αριθμός εξειδικευμένων επιστημόνων στην Ινδία με γνώση της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας και, γενικότερα, του Ελληνικού πολιτισμού αποτελεί απόδειξη του ενδιαφέροντος για τη χώρα μας και μαρτυρία της συνέχισης των ανταλλαγών και σχέσεων ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς και τις δύο χώρες.

Η Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, κατά τη λήξη του, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων από τους συμμετέχοντες ειδικούς επιστήμονες και επισήμανε το σημαντικό συντονιστικό ρόλο που είχαν η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και  η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Νέο Δελχί.  Εξάλλου, με ικανοποίηση έγινε δεκτή  η ανακοίνωση για την ίδρυση κύκλου διδακτορικών σπουδών στην Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Jawaharlal Nehru University, στο Νέο Δελχί.

20 Σεπτεμβρίου, 2023