«Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι,
Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα, στο Επιχειρηματικό Συνέδριο, το οποίο έχει ως στόχο την ενίσχυση των διμερών εμπορικών μας σχέσεων.
Το Αζερμπαϊτζάν, κατέχει εξέχουσα γεωστρατηγική θέση στην περιοχή του Καυκάσου και διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στο νέο παγκόσμιο γεωοικονομικό περιβάλλον. Τον Φεβρουάριο του 2009 είχα τη χαρά να υποδεχθώ τον Πρόεδρο Aliyev στο επιχειρηματικό συνέδριο στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας. Καλέσατε τότε τους Έλληνες επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες, που προσφέρει η αζερική αγορά και να επιδιώξουν συνεργασίες με αντίστοιχες επιχειρήσεις στο Αζερμπαϊτζάν. Η πρωτοβουλία σας εκείνη είχε ανταπόκριση. Έδωσε σημαντική ώθηση στις εμπορικές μας σχέσεις.
Οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές μας έχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλουν ενισχυτικά δυναμικοί και διεθνώς καταξιωμένοι για τη ποιότητα των προϊόντων τους εξαγωγικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι κλάδοι των τροφίμων, των δομικών υλικών, των καλλυντικών, των φαρμάκων και άλλοι.
Στη σημερινή εκδήλωση συμμετέχουν εκπρόσωποι είκοσι πέντε ελληνικών επιχειρήσεων. Έχουν πρωταρχικό σκοπό την αναζήτηση δυνατοτήτων για διμερή συνεργασία και την επίτευξη συμφωνιών με ομολόγους τους αζερικών επιχειρήσεων, που εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Στους τομείς αυτούς συγκαταλέγονται η ενέργεια, η προστασία του περιβάλλοντος, η πληροφορική, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, αλλά και τομείς με μακρά και σημαντική παράδοση για την Ελλάδα, όπως η ναυτιλία και οι κατασκευές, ο τομέας των τροφίμων, των δομικών υλικών και των φαρμάκων.
Ο ενεργειακός τομέας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πεδίο αμφίδρομης δράσης και ανάληψης κοινών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πράσινη ανάπτυξη και η διύλιση πετρελαίου αποτελούν τομείς προτεραιότητας για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας. Η Ελλάδα διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία, γεγονός που εγγυάται την πρόσφορη και αποδοτική συνεργασία στα πεδία της οικονομικής και επιστημονικής δράσης.
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι,
Η παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχει κάνει εμφανή τα σημάδια της και στην ελληνική οικονομία. Άμεσες συνέπειες είναι ο δραστικός περιορισμός των δημοσίων δαπανών και η ταχύτατη προώθηση σοβαρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με παράλληλη προσαρμογή στα νέα αυστηρά δημοσιονομικά δεδομένα. Παρόλα αυτά, εργαζόμαστε για την ταχεία επάνοδο της ελληνικής οικονομίας στο δρόμο της ανάκαμψης. Για το λόγο αυτό, εκτός από τη δημοσιονομική εξυγίανση, προχωρούμε και στην εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τους τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και τις παραγωγικές της δυνατότητες.
Η πρόσφατη ψήφιση και εφαρμογή του νέου επενδυτικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων, καθώς και ο νέος νόμος του "Fast Track" αποτελούν χρήσιμα εργαλεία στην αναπτυξιακή προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μου. Δυναμικοί τομείς, όπως ο τουρισμός, τα έργα υποδομών, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πράσινη ανάπτυξη, η εκμετάλλευση του φυσικού ορυκτού πλούτου, εντάσσονται στο νέο θεσμικό επενδυτικό πλαίσιο, εξασφαλίζοντας σημαντικές δυνατότητες για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών.
Ελπίζω και εύχομαι κύριε Πρόεδρε, οι επιχειρηματικές επαφές, που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης, να αποτελέσουν κίνητρο για τους Αζέρους επιχειρηματίες ώστε να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην ελληνική αγορά. Προσφέρονται ευκαιρίες για να διαμορφωθούν επωφελείς και για τις δύο πλευρές επιχειρηματικές επαφές και συνέργειες.
Με τη βεβαιότητα ότι η σημερινή εκδήλωση θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στην οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας και στην ευόδωση των επιχειρηματικών επαφών σας».
6 Απριλίου, 2011