Χαιρετισμός του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Βυζάντιο και Κίνα: Σχέσεις και Παραλληλίες» (Μυστράς, 02.10.2021)

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να απευθύνω χαιρετισμό στο Διεθνές Συνέδριο για το Βυζάντιο και την Κίνα.

Λυπάμαι πραγματικά που αδυνατώ να παρευρεθώ από κοντά, σε μία συζήτηση που αναμένεται να είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Σε ένα θέμα που, δυστυχώς, έχει τύχει ελάχιστης προσοχής μέχρι τώρα, ή τουλάχιστον όχι τόσης όση του αξίζει.

Συν τοις άλλοις, το συνέδριο πραγματοποιείται στην ιστορική πόλη του Μυστρά. Μια πόλη που συνδέεται άμεσα με τον τελευταίο Βυζαντινό Αυτοκράτορα, τον Κωνσταντίνο ΙΑ’ Παλαιολόγο, ο οποίος έπεσε υπερασπιζόμενος την Κωνσταντινούπολη ενάντια στους Οθωμανούς εισβολείς. Επιπλέον δε, σε μια πόλη που συνδέεται με την ύστερη Βυζαντινή περίοδο. Μια περίοδος που μας έχει αφήσει ορισμένες από τις πιο όμορφες τοιχογραφίες στον Μυστρά, οι οποίες έχουν αποκατασταθεί και είναι προσβάσιμες σε όλους όσοι επιθυμούν να τις θαυμάσουν.

[Δυστυχώς το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί και για τις τοιχογραφίες της Μονής της Χώρας. Τοιχογραφίες που αποτελούν μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς, αλλά απειλούνται άμεσα, αφού οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να μετατρέψουν τη Μονή της Χώρας σε τζαμί.]

Ας μην παρεκκλίνουμε, όμως, και ας επικεντρωθούμε στο θέμα του σημερινού συνεδρίου.

Κατά τη μελέτη της Βυζαντινής και της Κινέζικης Αυτοκρατορίας, είναι αδύνατο να μην παρατηρήσει κάποιος τα πολλά κοινά γνωρίσματα ανάμεσά τους. Για παράδειγμα, και οι δύο αυτοκρατορίες άσκησαν μεγάλη επιρροή στους γειτονικούς τους πολιτισμούς. Η φήμη και η ευημερία τους τις κατέστησε συχνά στόχο εχθρικών επιδρομών και εισβολών.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ τους κατέστη δυνατή μέσω των περίφημων Δρόμων του Μεταξιού. Μέσω αυτών των ίδιων διαδρομών θεμελιώθηκαν, αναπτύχθηκαν και άνθησαν οι δεσμοί της συνύπαρξης και του πολιτιστικού διαλόγου μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Τα ανωτέρω συνιστούν ένα μικρό μέρος των κοινών πτυχών μεταξύ Βυζαντίου και Κίνας.
Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις κοινές ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες Ελλάδας και Κίνας, όπως το παρόν συνέδριο.

Και ευχαριστούμε το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών, με έδρα τη Βενετία, καθώς και το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, που έχει την έδρα του στην κινεζική πρωτεύουσα, για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης.

Μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη και κατανόηση των «παράλληλων βίων» αυτών των δύο μεγάλων πολιτισμών.

Μόλις πριν λίγες μέρες είχαμε τη χαρά να εγκαινιάσουμε το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας, που θα δώσει μεγάλη ώθηση στις πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δύο χωρών. Θα αναδείξει δε, τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά δύο πολύ διακριτών και εξίσου επιδραστικών πολιτισμών.

Σας ευχαριστώ.

2 Οκτωβρίου, 2021