«Εκλεκτοί καλεσμένοι,
Αγαπητέ συνάδελφε,
Καταρχάς, θα ήθελα να σας συγχαρώ επ’ ευκαιρία της 30ης επετείου της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.
Η 30η επέτειος της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας συμπίπτει – επιτρέψτε μου να σημειώσω- με ένα εμβληματικό έτος για τη χώρα μου, την Ελλάδα. Φέτος γιορτάζουμε την 200ή επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Είναι δε, σημαντικό να αναφέρουμε εδώ, στο Κίεβο, στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ότι θυμόμαστε πάντα ότι αυτός ο Αγώνας για την ανεξαρτησία μας, αυτή η επανάσταση, ξεκίνησε στην Ουκρανία. Δεν ξεχνούμε ότι η Οδησσός ήταν η πόλη, όπου ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία το 1814, με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.
Γι’ αυτό το λόγο αυτή η ουκρανική πόλη, αλλά και η Ουκρανία ως χώρα, βρίσκονται στην καρδιά των Ελλήνων. Και αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα πρόθυμη να βοηθήσει την Ουκρανία στις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες. Πιστεύουμε ότι ανήκετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίπλα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ουκρανία είναι εταίρος ενισχυμένης συνεργασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.
Τα τελευταία χρόνια, η Ουκρανία με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει λάβει πολύ ουσιαστικά μέτρα για την υλοποίηση πολύπλοκων, αλλά και πολύ φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων. Και άκουσα με πολύ ενδιαφέρον τον Πρόεδρό σας να αναφέρεται στην ομιλία του σε αυτές τις φιλοδοξίες ως κύριο θέμα. Η επιτυχία αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι καθοριστικής σημασίας για ένα καλύτερο μέλλον για την Ουκρανία. Ένα μέλλον στενής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο μιας προσαρμοσμένης σχέσης.
Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει φυσικά να υλοποιηθούν, με βιώσιμο τρόπο, σύμφωνα με τις κοινές Ευρωατλαντικές αξίες και αρχές.
Εμείς οι Έλληνες είμαστε περήφανοι που η Συμφωνία Σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένης της Διευρυμένης και Πλήρους Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, υπεγράφη το 2014 κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εφαρμογή αυτών των συμφωνιών είναι μείζονος σημασίας για την οικονομική άνθηση και την ευημερία της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού. Σε αυτή δε, τη δύσκολη περίοδο, θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειές σας για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης.
Η Ελλάδα επίσης, υποστηρίζει με συνέπεια τη μακροχρόνια εταιρική σχέση της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες της χώρας για σταθερή εμβάθυνση των δεσμών με τη Βόρεια-Ατλαντική Συμμαχία. Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε τη δέσμευση των Συμμάχων να υποστηρίξουν τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008. Μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη και σταθερή Ουκρανία, σταθερά αφοσιωμένη στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, είναι σημαντική για την ευρωπαϊκή και διατλαντική ασφάλεια. Το καθεστώς Εταίρου Ενισχυμένων Ευκαιριών, που χορηγήθηκε στην Ουκρανία πέρυσι, παρέχει περαιτέρω ώθηση στην ήδη υπάρχουσα ισχυρή συνεργασία. Αναμφίβολα θα προωθήσει, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή της Ουκρανίας στις ασκήσεις και την εκπαίδευση του ΝΑΤΟ.
Όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει συνεχώς και επανειλημμένα την υποστήριξή της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας βάσει των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει μια σειρά πρακτικών μέτρων για την εφαρμογή αυτής της βασισμένης σε αρχές προσέγγισης. Αυτή η προσέγγιση βασίζεται στην καταδίκη της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, και στα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως απάντηση στην κρίση στην Ουκρανία.
Η Ελλάδα έχει διατυπώσει με σαφήνεια τη θέση αρχής της σε όλα τα διεθνή φόρα στα οποία συμμετέχει: Υποστηρίζουμε τη διεθνή νομιμότητα και καταδικάζουμε όσους την παραβαίνουν. Ζητούμε με σαφήνεια από όλους να εναρμονίσουν [τις θέσεις τους] με την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχουμε δε, υιοθετήσει αυτήν την προσέγγιση και στην περίπτωση της Ουκρανίας. Πρέπει να επισημάνω, ότι υιοθετούμε την ίδια προσέγγιση σε όλες τις περιπτώσεις. Έχουμε υιοθετήσει την ίδια προσέγγιση στην περίπτωση των συνεχών, παράνομων και επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή. Για εμάς τους Έλληνες, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας παραμένει ο βασικός πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής, η οποία είναι βασισμένη σε αρχές. Δεν είναι, κυρίες και κύριοι, μία à la carte επιλογή. Δεν μπορεί να είναι. Δεν μπορεί ποτέ να είναι.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένα κοινό σύνολο κανόνων, σεβαστό από όλους, αποτελεί τη μόνη βάση για ειρήνη και σταθερότητα. Μια κατά περίπτωση θέση συνιστά πάντοτε- επιτρέψτε μου να πω - μια πολύ μεγάλη παγίδα. Μπορεί να έχει κάποια βραχυπρόθεσμα δευτερεύοντα πλεονεκτήματα, όμως μακροπρόθεσμα καθίσταται αναμφισβήτητα επιζήμια.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».
5 Ιουλίου, 2021