Χαιρετισμός ΥΦΥΠΕΞ κ. Σ. Κουβέλη στην ετήσια διάλεξη του ΔΙΚΕΜΕΠ

Βασικά Σημεία:

- Μόλις πριν από λίγο καταφέραμε να έχουμε μια συμφωνία που θα υιοθετηθεί επίσημα μεθαύριο, όπου  οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Μαύρης Θάλασσας θα συνεδριάσουμε στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή το πρωί και θα βγάλουμε  κοινή διακήρυξη για την κατεύθυνση αυτών των χωρών, προς ένα καινούργιο μοντέλο ανάπτυξης - φιλικό στο περιβάλλον, που να αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή, και να θέτει καινούργιες βάσεις για την Πράσινη Ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή.

- Ουσιαστικά όμως το στοίχημα δεν είναι μόνο αν θα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση. Είναι αν στο τέλος αυτής της περιόδου και στο τέλος αυτής της προσπάθειας που κάνουμε για να βγούμε από την κρίση, θα καταφέρουμε να πάρουμε τα μηνύματα και έχουμε πλάσει ουσιαστικά ένα καινούργιο αναπτυξιακό μοντέλο για την Ελλάδα.  Μια χώρα, που έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα που λίγοι διαθέτουν: ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μοναδικό τοπίο το οποίο μπορεί να είναι ένας μεγάλος κράχτης για παγκόσμιο τουρισμό υψηλής ποιότητας και, τέλος, προϊόντα ποιότητας. Όλα αυτά, συνθέτουν ένα ξεχωριστό μοντέλο αναπτυξιακό.

Χαιρετισμός:

Καλησπέρα σας. Θα ήθελα καταρχάς να χαιρετίσω την παρουσία εδώ των εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που στηρίζουν την προσπάθεια για το περιβάλλον και βέβαια να ξεχωρίσω ανάμεσα στο κοινό πολλούς και παλιούς φίλους, και συναδέλφους από το Μεσογειακό Πρόγραμμα Δράσης των Ηνωμένων Εθνών.

Όμως, πάνω από όλα, θέλω να σας πω ότι είναι μεγάλη μου χαρά που καλωσορίζω έναν παλιό φίλο, τον κ. Achim Steiner, εκτελεστικό Διευθυντή του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον και αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Με τον Achim είχαμε γνωριστεί όταν πάλι περάσαμε σε κοντινά αντικείμενα, εκείνος ως Γενικός Διευθυντής του IUCN, της παγκόσμιας Ένωσης για την προστασία της φύσης, ενώ εγώ τότε δούλευα στη Συνθήκη RAMSAR για την προστασία των υγροτόπων της Μεσογείου.  Από τότε είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία και ξεκίνησε μια φιλία.  Στη Νέα Υόρκη, πριν από μερικούς μήνες, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών μας δόθηκε η ευκαιρία να τα ξαναπούμε.

Ήταν μια ευκαιρία, γιατί καταλάβαμε ότι όσο περνάει ο χρόνος τόσο περισσότερο όχι μόνο εμείς οι δύο, αλλά ο κόσμος βλέπει την ανάγκη να πάμε σε ένα καινούργιο μοντέλο ανάπτυξης, σε ένα καινούργιο τρόπο να ορίσουμε το παρόν και το μέλλον μας.

Ένα καινούργιο τρόπο να ξανακοιτάξουμε τί έχει γίνει και τί δεν έχει γίνει, πού οφείλονται οι μεγάλες κρίσεις και οι μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα και μέσα σε αυτές δεν είναι μόνο η περιβαλλοντική, αλλά  και η οικονομική κρίση που σχετίζεται με το πώς σχεδιάζουμε τη χρήση των φυσικών μας πόρων, με το πώς σχεδιάζουμε την ανάπτυξη της δικής μας χώρας, αλλά και των χωρών γύρω από εμάς, πώς όλο αυτό γίνεται σε ένα συνεργατικό πλαίσιο.  Και βέβαια σχετίζεται με μια σειρά από άλλες προκλήσεις, που έχουν να κάνουν με την επάρκεια φυσικών πόρων, βασικών για τη ζωή όπως είναι το νερό, με τις μεταναστευτικές ροές ανάμεσα σε περιοχές ολόκληρες και χώρες, που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.

Τον είχα ενημερώσει στη Νέα Υόρκη για την πρωτοβουλία της Ελλάδος, ως προεδρεύουσας χώρας, στη συνεργασία των χωρών του Ευξείνου Πόντου να δώσει μια ώθηση για μια στροφή όλης αυτής της περιοχής, προς ένα μοντέλο Πράσινης Ανάπτυξης.  Αυτό που είχαμε ονομάσει και είναι το κεντρικό θέμα της προεδρίας μας "Black Sea turns Green", δηλαδή η «Μαύρη Θάλασσα πρασινίζει».  Πρόκειται για θέμα, το οποίο κέρδισε την υποστήριξη και τον ενθουσιασμό των χωρών που συμμετέχουν στον ΟΣΕΠ, των 10 αυτών χωρών. Ορισμένες από αυτές είναι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου που παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν από το γεγονός ότι βρίσκονται σε μια περιοχή με μεγάλη ρύπανση και μεγάλες ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντος. Μόλις πριν από λίγο καταφέραμε να έχουμε μια συμφωνία που θα υιοθετηθεί επίσημα μεθαύριο, όπου  οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Μαύρης Θάλασσας θα συνεδριάσουμε στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή το πρωί και θα βγάλουμε  κοινή διακήρυξη για την κατεύθυνση αυτών των χωρών, προς ένα καινούργιο μοντέλο ανάπτυξης - φιλικό στο περιβάλλον, που να αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή, και να θέτει καινούργιες βάσεις για την Πράσινη Ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτή είναι μια πρωτοβουλία - όπως πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε μία άλλη πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης: τη Μεσογειακή Πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή, την οποία είχε διοργανώσει ο Πρωθυπουργός και είχαμε τη συμμετοχή Πρωθυπουργών και από άλλες χώρες - για τη Μεσόγειο αυτή τη φορά.

Η προσπάθειά μας είναι σημαντική γιατί ακριβώς θέτουμε τις βάσεις στην ευρύτερη περιοχή  για ένα καινούργιο αναπτυξιακό μοντέλο. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την ίδια τη χώρα μας.

Όπως συζητούσαμε νωρίτερα με τον κ. Steiner, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή: από τη μία πρέπει να ξεπεράσει μια σημαντικότατη οικονομική κρίση, όντας μία από τις χώρες που αντιμετωπίζουν όχι μόνο το αποτέλεσμα ενός οικονομικού μοντέλου που οδήγησε σε πολύ μεγάλα προβλήματα, αλλά και τις πάρα πολύ μεγάλες πιέσεις από την κερδοσκοπία που έρχεται από πολλές πλευρές.

Ουσιαστικά όμως το στοίχημα δεν είναι μόνο αν θα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση. Είναι αν στο τέλος αυτής της περιόδου και στο τέλος αυτής της προσπάθειας που κάνουμε για να βγούμε από την κρίση, θα καταφέρουμε να πάρουμε τα μηνύματα και έχουμε πλάσει ουσιαστικά ένα καινούργιο αναπτυξιακό μοντέλο για την Ελλάδα.  Μια χώρα, που έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα που λίγοι διαθέτουν: ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μοναδικό τοπίο το οποίο μπορεί να είναι ένας μεγάλος κράχτης για παγκόσμιο τουρισμό υψηλής ποιότητας και, τέλος, προϊόντα ποιότητας. Όλα αυτά, συνθέτουν ένα ξεχωριστό μοντέλο αναπτυξιακό.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που βάζουμε και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί. Και αυτό στη βάση του περιέχει μια αλλαγή νοοτροπίας.

Στην αποψινή του ομιλία ο Achim Steiner νομίζω θα βοηθήσει όλους εμάς, όπως έκανε νωρίτερα και στην ομιλία του, μια εκπληκτική ομιλία που έκανε στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και την Επιτροπή Περιβάλλοντος, όπου ουσιαστικά εξήγησε με πολύ ανάγλυφο τρόπο γιατί και πως μπορεί κανείς να προχωρήσει να κάνει αυτό το βήμα, για να περάσει στη νέα τεχνολογική επανάσταση. Αυτήν που εγγυάται το ότι μπορούμε να πάμε σε μια καινούργια μορφή Πράσινης Ανάπτυξης.

Είμαι βέβαιος ότι απόψε όχι μόνο δεν θα σας απογοητεύσει, αλλά όπως κάνει κάθε φορά με το κοινό του, θα σας γοητεύσει και γι' αυτό θα σας τον παραδώσω, για να σας περάσει τα μηνύματά του.

Και πάλι συγχαρητήρια στο ΔΙΚΕΜΕΠ για την πρωτοβουλία του. Ευχαριστώ.

24 Νοεμβρίου, 2010