Χαιρετισμός ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα σε Ημερίδα του Υπουργείου Εξωτερικών «Ημέρες Πληροφόρησης Επιχειρηματιών»

Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζω στην σημερινή ημερίδα που διοργανώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να ενημερωθείτε για την πορεία των οικονομιών 6 χωρών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Η σημερινή ημερίδα εντάσσεται στο κύκλο των ετήσιων δράσεων του ΥΠΕΞ για την οικονομική διπλωματία.

Είναι πλέον σαφές ακόμη και στους πιο δύσπιστους ότι η οικονομική διπλωματία πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής και η αιχμή του δόρατος των διεθνών μας σχέσεων. Ήμουν ανέκαθεν θιασώτης της άποψης ότι η οικονομική ισχύς μιας χώρας έχει κρίσιμη σημασία για τον ρόλο της στις διεθνείς σχέσεις και έχει αποφασιστική συμβολή στην ενίσχυση της ασφάλειάς της. Χωρίς να υποτιμάω τη σημασία των παραδοσιακών εθνικών θεμάτων εξωτερικής πολιτικής πιστεύω ότι, ειδικά σήμερα που η παγκόσμια οικονομική κρίση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει ότι κράτη και έθνη απειλούνται από ασύμμετρες οικονομικές απειλές και ότι για μας, για την Ελλάδα, μια αποτελεσματική οικονομική διπλωματία αποτελεί πρωταρχικό πατριωτικό καθήκον.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών έχουν συνειδητοποιήσει αυτή την πραγματικότητα. Έχουν θέσει σαν πρώτο στόχο, τώρα που το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης και βιωσιμότητας του χρέους έχουν μπει σε θετική τροχιά, την οικονομική ανάκαμψη που δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Επιτρέψτε μου όμως, πριν μιλήσω για εξωστρέφεια, να τονίσω ότι τα όσα σημαντικά επιτεύχθηκαν στον τομέα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, της δανειοδότησης και της βιωσιμότητας του χρέους οφείλονται μεν σε μεγάλο βαθμό στις εσωτερικές ρυθμίσεις για μείωση των ελλειμμάτων και τις διαρθρωτικές αλλαγές, στις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά ενέχουν και μια σημαντική διάσταση εξωτερικής πολιτικής. Διότι εξωτερική πολιτική αποτελεί το να πεισθούν οι εταίροι μας να δανειοδοτήσουν την οικονομία μας, εγγράφοντας σημαντικά ποσά στους εθνικούς τους προϋπολογισμούς, εξωτερική πολιτική και μάλιστα ιδιαίτερα αποτελεσματική, είναι να πεισθούν οι εταίροι μας να συναινέσουν στο κούρεμα του χρέους, εξωτερική πολιτική είναι η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση της αποπληρωμής.

Έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα με τις πρόσφατες αποφάσεις που θέτουν οριστικά τέρμα στην ανασφάλεια για έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη. Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις αποτελούν απατηλό όνειρο, όταν πάνω από μια χώρα πλανάται η δαμόκλειος σπάθη της εξόδου από την ευρωζώνη. Το ζοφερό αυτό κλίμα που ζήσαμε πρόσφατα είχε τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τη χώρα μας. Οδήγησε όμως, ευτυχώς σε μια πολιτική αφύπνιση του λαού μας και σε μια ξεκάθαρη εντολή στην κυβέρνηση να εξασφαλίσει την παραμονή μας στο ευρώ.

Η εντολή αυτή έχει ήδη σε μεγάλο βαθμό υλοποιηθεί. Τώρα μπαίνουμε στη δεύτερη κρίσιμη φάση της εθνικής ανόρθωσης.

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνιστά πλέον προτεραιότητα και πατριωτικό καθήκον κάθε Έλληνα και κάθε ελληνικής επιχείρησης. Η χρηματοδότηση όμως της ανάκαμψης έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο εμπόδιο, την μείωση των δαπανών από εθνικούς πόρους.

Το πιεστικό στοίχημα της ανάπτυξης και της μείωσης της ανεργίας δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με εξωστρέφεια, δηλαδή με εξαγωγές, τουρισμό και επενδύσεις.

Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο μας αξιοποιεί ένα ευρύ πλέγμα υπηρεσιών στο εξωτερικό, που αποτελείται από τις Πρεσβείες και τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. Αλλά, στο δίκτυο αυτό εντάσσονται και άλλες υπηρεσίες όπως ο ΟΠΕ (Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών), το Invest in Greece, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Κυρίες και Κύριοι,

Ο νέος στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης, η ανάπτυξη μέσω της εξωστρέφειας, υποστηρίζεται και υποβοηθείται από τις διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται και από την ανάκτηση μεγάλου μέρους της ανταγωνιστικότητας που είχε απολεσθεί την τελευταία δεκαετία. Δημιουργείται ένα πιο φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα, γεγονός που καταγράφθηκε πρόσφατα και από την Παγκόσμια Τράπεζα στην ετήσια μελέτη της. Μένουν βέβαια πολλά ακόμα να γίνουν σε αυτόν τον τομέα.

Η νέα εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη ενδυναμώνεται και από την ανάκτηση μέρους της χαμένης μας αξιοπιστίας. Η επίπονη αυτή πορεία θα ενισχυθεί όταν η Ελλάδα, το ελληνικό κράτος, θα έχει - έπειτα από πολλά χρόνια ελλειμμάτων- λειτουργικό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της χώρας, και αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα.

Κυρίες και Κύριοι,

Η σημερινή Ημερίδα Ενημέρωσης Επιχειρηματιών εστιάζεται σε 6 χώρες, τρεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δύο ταχύτατα αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομίες, της Ρωσίας και της Τουρκίας και τέλος την ΠΓΔΜ στην γειτονιά μας. Σκοπός αυτής της επιλογής ήταν αφενός μεν η προσπάθεια στήριξης και διεύρυνσης των μεριδίων των ελληνικών προϊόντων σε παραδοσιακούς, κλασικούς, ευρωπαίους πελάτες (Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία) και αφετέρου η δημιουργία διαύλων εισόδου προϊόντων μας σε γρήγορα διευρυνόμενες αγορές, όπου υπάρχουν παραδοσιακοί δεσμοί (ιστορικοί, κοινωνικοί, οικονομικοί).

Το ΥΠΕΞ εργάζεται για την ανάπτυξη διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με όλες τις κοινοτικές χώρες αλλά και με μεγάλο αριθμό τρίτων μη κοινοτικών χωρών. Μέσω της σύγκλισης Μικτών Διυπουργικών Επιτροπών και της διοργάνωσης εμπορικών αποστολών, προσπαθούμε να επιλύσουμε προβλήματα και να θέσουμε σε ισχύ σύγχρονο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο διμερών σχέσεων. Αξιοποιούμε τις θεσμικές αυτές συναντήσεις για να δώσουμε θετικά μηνύματα για τη χώρα μας. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι σχεδιάζουμε τη σύγκληση Μικτών Διυπουργικών Επιτροπών τους προσεχείς μήνες με χώρες όπως η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, η Βραζιλία κ.ά.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να αναφέρω την πρόσφατη εμπειρία μου από την επίσκεψη στην Κίνα, όπου πραγματοποιήθηκε η 11η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή αλλά και επενδυτικές ημερίδες στο Πεκίνο και στη Σαγκάη. Η εικόνα που αποκόμισα από την Κίνα ήταν ένα εξαιρετικά έντονο και ειλικρινές ενδιαφέρον εκ μέρους των Κινέζων, τόσο αξιωματούχων όσο και επιχειρηματιών, για επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά και για ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού. Η κινεζική πλευρά υποσχέθηκε ότι θα ανοίξει σύντομα στη Αθήνα Γραφείο της China Development Bank, το πρώτο στην Ευρώπη με στόχο την μεταγενέστερη ίδρυση Τράπεζας. Είχα ιδιαίτερα ενθαρρυντικές συνομιλίες με την ηγεσία της COSCO, η οποία όπως γνωρίζετε διαχειρίζεται μέρος του Λιμένος Πειραιά. Επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον Πειραιά, μετά τη γνωστή συμφωνία με την εταιρεία παραγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών Hewlett Packard και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αλλά και πέραν της σημαντικής συμφωνίας με την ΗΡ που εξασφαλίζει την διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων εμπορευμάτων μέσω Ελλάδος προς την Ευρώπη, άκουσα με ιδιαίτερη χαρά τα στρατηγικά σχέδια της COSCO για να γίνει ο Πειραιάς όχι μόνο πύλη εισόδου προς την Ευρώπη αλλά και κέντρο διανομής.

Κυρίες και Κύριοι,

Ένα από τα τραγικά λάθη που κάναμε τα τελευταία χρόνια και συνέβαλε κατά τη γνώμη μου στο περιέλθουμε στη σημερινή δύσκολη κατάσταση ήταν ίσως η ροπή μας να επισημαίνουμε τα θετικά και τα αισιόδοξα και να αρνούμαστε να δούμε τα δυσάρεστα και τους κινδύνους που επέρχονταν. Έτσι για πάρα πολλά χρόνια κανείς σχεδόν δεν απέδιδε τη δέουσα σημασία στο τεράστιο και συνεχώς διογκούμενο εμπορικό μας έλλειμμα. Δεν θέλω λοιπόν και εγώ να πέσω στην ίδια παγίδα της υπεραισιοδοξίας και της ωραιοποίησης της πραγματικότητας. Η πραγματικότητα και για τους επιχειρηματίες και για ολόκληρη την κοινωνία είναι και θα παραμείνει δύσκολη για αρκετό διάστημα. Δεν μπορώ όμως να παραλείψω να επισημάνω ένα θετικό σημάδι που πληροφορήθηκα από τα τελευταία στοιχεία της EUROSTAT για το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου. Οι εξαγωγές μας στο διάστημα αυτό αυξήθηκαν κατά 12% και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 13% με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να μειωθεί πάνω από 35%.

Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα κλείνοντας να επαναλάβω της δέσμευση του ΥΠΕΞ για την προώθηση της οικονομικής διπλωματίας, να σας ευχαριστήσω για την σημερινή σας παρουσία εδώ και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας.

19 Δεκεμβρίου, 2012