Χαιρετισμός ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων

«Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να καλωσορίσω τους συναδέλφους κοινοβουλευτικούς, εκπροσώπους κυβερνήσεων, εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων, από όλες τις χώρες της Μεσογειακής Λεκάνης.

Είναι ιδιαίτερη χαρά να σας υποδεχόμαστε εδώ, στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε όλοι ότι η περιοχή μας, η γειτονιά μας περνάει δυστυχώς μια δύσκολη περίοδο. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική Κυβέρνηση και στις διμερείς της σχέσεις με τις χώρες της Μεσογείου, αλλά και στα πλαίσια της Ε.Ε. προσπαθεί να συμβάλει όσο μπορεί στην εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας.

Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας, παρακολουθούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και παρεμβαίνουμε, όπως μπορούμε, στα τεκταινόμενα στη γειτονική μας Συρία. Η Ε.Ε. δίνει ήδη σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια για την άμεση αντιμετώπιση των τραγικών επιπτώσεων και των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που έχουν συσσωρευτεί στα σύνορα της Συρίας με τις γειτονικές χώρες. Προσπαθούμε, με κάθε μέσο, να πείσουμε όλους τους εμπλεκόμενους για μια ειρηνική λύση της κρίσης, μια διπλωματική λύση. Θα ήθελα, επίσης, να επισημάνω ότι η πάγια ελληνική πολιτική στηρίζεται στο σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας. Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Δεν είναι καθόλου περίεργο ότι το περιβάλλον αποτελεί έναν τομέα προνομιακής συνεργασίας στα πλαίσια της Ευρω-μεσογειακής πολιτικής.

Το περιβάλλον, από τη φύση του, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σε εθνικό επίπεδο, δεν γνωρίζει σύνορα και γι αυτό χρειάζεται, όπως και σε άλλους τομείς, ιδιαίτερη συνεργασία.

Θα ήθελα να σας μεταφέρω κάποιες σκέψεις που αφορούν κυρίως στη σημασία που το περιβάλλον έχει στο πλαίσιο της Ευρω-μεσογειακής Συνεργασίας. Η χώρα μας στήριξε από την αρχή και εξακολουθεί να στηρίζει την Ένωση για τη Μεσόγειο ως βασικό όχημα αυτής της συνεργασίας. Πρόκειται για ένα σχήμα προσανατολισμένο σε συγκεκριμένα προγράμματα, η υλοποίηση των οποίων μπορεί να αποφέρει διττό όφελος στους λαούς της περιοχής, αφενός, ως αναπτυξιακό κοινωνικο-οικονομικό εργαλείο και αφετέρου, δρώντας ως ένα είδος μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης και προωθώντας την αμοιβαία συνεργασία.

Έναν από τους τομείς προτεραιότητας αποτελεί το περιβάλλον, ιδίως οι υδάτινοι πόροι, οι οποίοι είναι κρίσιμης σημασίας, γενικά, αλλά και σε ορισμένες χώρες της περιοχής λόγω της μορφολογίας του εδάφους και του κλίματος. Η υιοθέτηση της Στρατηγικής για το Νερό στη Μεσόγειο, στην εκπόνηση της οποίας η χώρα μας είχε σημαντική συμβολή, τόσο σε ουσιαστικό όσο και σε διαδικαστικό επίπεδο, αποτελεί μία σημαντική εκκρεμότητα, η οποία θα πρέπει να διευθετηθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να σημειωθεί εγκαίρως πρόοδος και στο συναφές Σχέδιο Δράσης.

Από τον Τομέα των Υδάτινων Πόρων έχουν μέχρι στιγμής προέλθει 2 προγράμματα, τα οποία έχουν εγκριθεί από τη Σύνοδο Υψηλών Αξιωματούχων της ΕγΜ, από τα οποία επισημαίνω κυρίως το πρόγραμμα δημιουργίας εγκαταστάσεων αφαλάτωσης του ύδατος στη Λωρίδα της Γάζας, ένα μείζονος σημασίας ανθρωπιστικό πρόγραμμα συνολικού επενδυτικού κόστους 455 εκατ. δολ. Η.Π.Α., το οποίο αποσκοπεί, δια της κατασκευής υποδομών 100 εκατ. κ.μ., στην αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος ύδρευσης ενός πληθυσμού 1,7 εκατ. κατοίκων.

Πρόκειται για το πρώτο ιστορικά πρόγραμμα που ενεκρίθη από τη Σύνοδο Υψηλών Αξιωματούχων της ΕγΜ (Βρυξέλλες, 22/6/2011), έχει δε, πέραν της μεγάλης σπουδαιότητάς του, εξόχως συμβολικό χαρακτήρα, ως θετική συμβολή στην Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Ο τομέας του περιβάλλοντος περιλαμβάνει και άλλα θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας και για το μεσογειακό χώρο, τα οποία μπορούν να προωθηθούν στο πλαίσιο της ΕγΜ, ιδίως ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. (2014), όπως:

α) η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας του μεσογειακού περιβάλλοντος στις συνέπειές της και
β) η απορρύπανση της Μεσογείου λόγω του ζέοντος προβλήματος της μολύνσεως, χημικής και βιολογικής, της Μεσογείου, το οποίο πέραν της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής συνδέεται με σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός και η αστική ανάπτυξη.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να σας ευχηθώ γόνιμη και δημιουργική συνεργασία και καλή διαμονή στην Ελλάδα..

Σας ευχαριστώ.»

23 Οκτωβρίου, 2012