Χαιρετισμός ΥΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρα στην ημερίδα: «Πολιτικές ανακατατάξεις στη Μ. Ανατολή και η Διεθνής Κοινότητα»

Στον χώρο της άμεσης γειτονιάς μας, η Μέση Ανατολή βιώνει ιστορικές ανακατατάξεις και διέρχεται από έντονες μεταβατικές διαδικασίες. Οι λαοί της περιοχής διεκδίκησαν, και επέτυχαν σε μεγάλο βαθμό, το δικαίωμά τους να αποφασίζουν για το παρόν και το μέλλον τους. Εντούτοις, ο δρόμος προς τον εκδημοκρατισμό και την εμπέδωση δομών κράτους δικαίου είναι γεμάτος προκλήσεις. Kαι δεν θα είναι ούτε σύντομος, ούτε εύκολος.

Η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες των φίλων αραβικών χωρών στον δρόμο τους προς την εμπέδωση της δημοκρατίας και της οικοδόμησης σύγχρονου κράτους δικαίου. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζοντας τις δυσχέρειες και τις προκλήσεις, τονίζουμε, σε κάθε ευκαιρία, ότι ο ρόλος μας, ως παλαιών δημοκρατιών, θα πρέπει να είναι υποβοηθητικός και όχι παρεμβατικός. Ωστόσο, δεν είχαν όλες οι επαναστάσεις επιτυχές αποτέλεσμα.

Στη Συρία, φιλειρηνικοί διαδηλωτές αντιμετώπισαν άρματα μάχης και αιματηρή καταστολή. Έχουμε απευθύνει επανειλημμένως έκκληση στον Πρόεδρο Άσαντ να αποχωρήσει, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, που θα εκφράζει όλες τις συνιστώσες της συριακής κοινωνίας. Παρά ταύτα, βρισκόμαστε ακόμη μπροστά σε ένα παρατεταμένο αιματηρό αδιέξοδο, το οποίο θέτει σε κίνδυνο το παρόν και το μέλλον του φίλου συριακού λαού, αλλά και την σταθερότητα της περιοχής.

Είμαστε πεπεισμένοι, πως μία πολιτική λύση, που θα προέρχεται από τους ίδιους τους Σύριους, είναι ακόμη εφικτή και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Η χώρα μας πιστεύει ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, εσωτερική ή εξωτερική, στο συριακό δράμα. Η μόνη πραγματική λύση θα πρέπει να είναι ειρηνική. Να εγγυάται τα δικαιώματα όλων των εθνικών και θρησκευτικών ομάδων της χώρας. Να προστατεύει τα πιο ασθενή μέρη και ιδίως τις μειονότητες και να προάγει την εθνική συμφιλίωση και ενότητα. Προφανώς, όλοι οι υπεύθυνοι για την αιματοχυσία και την τρομερή δοκιμασία του συριακού λαού έχουν ηθικώς αποκλεισθεί από την συμμετοχή τους στο μέλλον της χώρας.

Η ειρήνη και η ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν χωρίς τη δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος, στη βάση της λύσης των δύο κρατών.

Εκφράζουμε την απογοήτευση μας για την συνεχιζόμενη απουσία διμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Είναι σταθερή μας πεποίθηση, πως η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών.

Μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε την επιθυμία του Ισραήλ για ασφάλεια ούτε την επιδίωξη των Παλαιστινίων για κράτος, που υποστηρίζουμε ενθέρμως. Η λύση των δύο κρατών πρέπει να παραμείνει εφικτή επί του εδάφους. Οι εποικισμοί αποτελούν εμπόδιο για την ειρήνη, καθώς υπονομεύουν την προοπτική των δύο κρατών για δύο λαούς.

Η Ελλάδα, όπως και η ΕΕ στο σύνολό της, δεν πρόκειται να αναγνωρίσει αλλαγές στα σύνορα του 1967, που δεν θα έχουν συμφωνηθεί από τα δύο μέρη. Ταυτόχρονα, η τρομοκρατία, οι βίαιες ενέργειες και ο αντισημιτισμός υπονομεύουν την προοπτική της ειρηνικής συνύπαρξης. Καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια φαινόμενα, όπως και τις απειλές κατά του Ισραήλ, ενός κράτους-μέλους του ΟΗΕ.

Η ενίσχυση της σχέσης μας με το Ισραήλ είναι απόρροια της απουσίας διμερών προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών αλλά και των πολλαπλών δυνατοτήτων συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Δεν είναι συγκυριακή ούτε στρέφεται εναντίον οιασδήποτε χώρας στην περιοχή. Συνεπώς, δεν ετεροπροσδιορίζεται. Αντιθέτως, ευνοούμε την δημιουργία ευρύτερων σχημάτων συνεργασίας, που θα δημιουργήσουν συνθήκες σταθερότητας και ευημερίας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Υπόβαθρο της πολιτικής μας αποτελούν οι πάγιες επιδιώξεις μας για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία όλων των λαών της περιοχής, πάντοτε στην βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας. Αλλά και οι διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού για σεβασμό της διαφορετικότητας, απαξίωση του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και των πάσης φύσεως διακρίσεων, φαινόμενα που απάδουν στον πολιτισμό και στην ιστορία του τόπου μας.

4 Οκτωβρίου, 2012