Μακαριώτατε,
Εξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Κύριε Πρόεδρε της Βουλής,
Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί,
Kύριε Πρόεδρε της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, κ. Σοφοκλείδη
Αγαπητοί φίλοι και σύνεδροι,
Επιθυμώ κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων κ. Χάρη Σοφοκλείδη για την ευγενική του πρόσκληση να παραστώ ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως στο 24ο Συνέδριο των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα. Ταυτόχρονα η χρονική στιγμή που πραγματοποιείται το Συνέδριο συμπίπτει με τα δέκα χρόνια δημιουργικής παρουσίας της εξαιρετικά δραστήριας Νεολαίας της ΠΟΜΑΚ. Αισθάνομαι πάντοτε ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση όταν βρίσκομαι στην Κύπρο. Αυτή η επίσκεψή μου όμως έχει και έναν ειδικό συμβολισμό. Είναι η πρώτη που πραγματοποιώ στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου. Κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής μου θα έχω τη δυνατότητα αμφίδρομης ενημέρωσης και σχεδιασμού κοινών δράσεων με την πολιτειακή και εκκλησιαστική ηγεσία της Κύπρου, την κυρία Υπουργό των Εξωτερικών και με τις ομογενειακές οργανώσεις των εδώ διαβιούντων Ελλαδιτών.
Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Κυπριακό παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Στόχος μας είναι η επίτευξη συμπεφωνημένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του διεθνούς αυτού προβλήματος εισβολής και κατοχής, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ. Eίμαστε σε συνεχή διαβούλευση και διαρκή συντονισμό με την κυπριακή κυβέρνηση για την επίτευξη αυτού του στόχου. Είναι επίσης απολύτως σαφές ότι χωρίς την επίλυση του Κυπριακού δεν νοείται πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ελλάδα και Κύπρος, μαζί οι δύο χώρες, είμαστε σταθερά προσηλωμένες στην υλοποίηση των στρατηγικών μας στόχων. Αυτοί εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα και ανταποκρίνονται στην κοινή μας βούληση για την εγκαθίδρυση κλίματος σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά σήμερα που βλέπουμε καθημερινά ριζικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι,
Η ανάθεση από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αντώνη Σαμαρά του τομέα του αποδήμου Ελληνισμού, απετέλεσε για εμένα ιδιαίτερη τιμή. Η εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο κ. Πρωθυπουργός ανοίγει μία πύλη δημιουργικών προκλήσεων μέσα από τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας και συνεργασίας με ένα από τα πλέον δυναμικά τμήματα του Ελληνισμού, τους Απόδημους Έλληνες.
Ο Ελληνισμός της Διασποράς διαδραμάτισε διαχρονικά έναν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία και στην ανάπτυξη του Ελληνικού κράτους. Στήριξε τους αγώνες του Έθνους για ελευθερία, ανεξαρτησία και εδαφική ολοκλήρωση, ιδεολογικά, οργανωτικά και οικονομικά. Έλαβε μέρος ενεργά στα πεδία των μαχών κατά των κατακτητών. Συνέδραμε στην οικονομική και πνευματική ανόρθωση του Ελληνικού Κράτους με τους Μεγάλους Ευεργέτες, αλλά και με τις μικρές ή μεγάλες δωρεές των πολλών -λιγότερο γνωστών- συμπατριωτών μας.
Ο Ελληνισμός της Διασποράς υπήρξε ανέκαθεν ο πολύτιμος αρωγός και συμπαραστάτης του Ελλαδικού κράτους, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κομμάτι της ψυχής τους αλλά και της δύναμής τους. Η κινητοποίηση και η δράση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, συνέβαλαν καθοριστικά στη διαφώτιση των ξένων κυβερνήσεων, κοινοβουλίων και των τοπικών κοινωνιών για τα δεινά που επέφερε στον κυπριακό λαό η τουρκική εισβολή και κατοχή και για τις προσπάθειες εξεύρεσης μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.
Φίλες και Φίλοι,
Το σημερινό διεθνές περιβάλλον διαμορφώνεται σε κυρίαρχο βαθμό από τις οικονομικές εξελίξεις. Ελλάδα και Κύπρος, καλούνται να αντιμετωπίσουν, πέραν των εθνικών θεμάτων και άλλα σοβαρά ζητήματα όπως την οξεία οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στο κοινωνικό επίπεδο. Αυτή είναι μία κατάσταση-πρόκληση, που απαιτεί συστράτευση όλων των δυνάμεων του έθνους. Είναι επιβεβλημένη η ενεργοποίηση, ο συντονισμός και η όσον το δυνατόν καλλίτερη αξιοποίηση του δυναμισμού του Ελληνισμού της Διασποράς.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, πρέπει να αναδειχθεί η σπουδαιότητα του οικουμενικού Ελληνισμού. Οι απόδημοι και ομογενείς αδελφοί μας της Διασποράς, ειδικότερα των νεώτερων γενεών έχουν αξιοζήλευτη παρουσία στο κοινωνικό, επιστημονικό, οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι των χωρών στις οποίες ζουν.
Με την ενεργό συμμετοχή τους στις τοπικές κοινωνίες, είναι στην ουσία εν δυνάμει πρεσβευτές των χωρών μας. Διαθέτουν δυνατότητες ρυθμιστικών παρεμβάσεων στο πολιτικό πεδίο των χωρών που κατοικούν. Διαθέτουν δυνατότητες άσκησης επιρροής στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών οι οποίες θα επιτρέψουν, τις κρίσιμες τούτες ώρες, την ανάπτυξη και προώθηση των εθνικών συμφερόντων και την ανατροπή της αρνητικής εικόνας που κάποιοι προβάλλουν, λόγω της δυσμενούς δημοσιονομικής συγκυρίας.
Υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα επιτυχίας και καταξίωσης εκπροσώπων του Απόδημου Ελληνισμού. Που έδωσαν τη δική τους προσωπική μάχη και τα κατάφεραν να διακριθούν σε πολλούς και ιδιαίτερα απαιτητικούς τομείς.
Για τον καλλίτερο συντονισμό και ανάδειξη των δυνάμεων του Ελληνισμού, η Ελληνική Πολιτεία δημιούργησε το θεσμό του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, το οποίο ολοκλήρωσε ένα μεγάλο κύκλο δημιουργικής δραστηριότητας.
Κατά τα έτη λειτουργίας του θεσμού είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τα δυνατά του σημεία αλλά και ορισμένες αδυναμίες του. Τώρα είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε αυτή την πλούσια εμπειρία που αποκομίσαμε και να κτίσουμε ένα ΣΑΕ πιο αντιπροσωπευτικό και κατ’ επέκταση πιο αποτελεσματικό. Που να έχει την δυνατότητα να κινητοποιήσει και να ενώσει όλες τις δυνάμεις του Οικουμενικού Ελληνισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία προσαρμογής του θεσμικού πλαισίου το οποίο πρέπει να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα και ανάγκες. Στόχος μας είναι να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός και μετρήσιμα αποτελέσματα των ενεργειών υλοποίησης που θα αποφασιστούν.
Πιστεύουμε ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί η διαδικασία της αναδιοργάνωσης του ΣΑΕ με βάση τις προτιμήσεις και αποφάσεις των μελών του, δηλαδή των ίδιων των Αποδήμων Ελλήνων. Συγχρόνως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αυτοχρηματοδότηση του θεσμού, μια προοπτική που θα εμφυσήσει σε όλους τους απόδημους την πεποίθηση πως το ΣΑΕ αφενός μεν τους ανήκει, αφετέρου δε τους εκπροσωπεί.
Επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση ώστε το ΣΑΕ να λειτουργήσει πραγματικά ως φορέας εκπροσώπησης όλων των Αποδήμων Ελλήνων. Αυτό όμως προϋποθέτει την ενίσχυση του ενδιαφέροντος για τη λειτουργία του από όλους των αποδήμους και τους ομογενείς.
Θα ήθελα εδώ να σας ενημερώσω ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή των Περιφερειακών Συνελεύσεων εντός του φθινοπώρου και της Παγκόσμιας Τακτικής Συνελεύσεως τον προσεχή Δεκέμβριο. Αυτές είναι δράσεις που δεν θα πρέπει να τύχουν περαιτέρω αναβολής.
Ο απόδημος Ελληνισμός αποτελεί πηγή πολυδιάστατων Εθνικών ωφελημάτων, και την οποία μέσα από αμφίδρομες διαδικασίες και ισότιμες σχέσεις οφείλουμε να αναγνωρίζουμε, να αξιοποιούμε και να ενισχύουμε. Λόγω ακριβώς του ιδιαίτερα σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει στην προώθηση των εθνικών συμφερόντων, είναι κρίσιμη η ενότητα και η συνεργασία όλων των φορέων και οργανώσεων του απόδημου Ελληνισμού. Για το λόγο αυτό προσβλέπουμε σε μία ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων της Κύπρου καθώς και της συνεργασίας του ΣΑΕ με την ΠΟΜΑΚ και την ΠΣΕΚΑ, δεδομένου μάλιστα ότι η ΠΟΜΑΚ συμμετέχει και στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού.
Ολοκληρώνοντας αυτό το χαιρετισμό θα ήθελα να σας μεταφέρω μαζί με τις ευχές μου τις εγκάρδιες προσωπικές ευχές του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου για την επιτυχία των εργασιών του Συνεδρίου και γενικότερα του έργου σας.
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι,
Στις εποχές που ζούμε περιορίζεται η διαθεσιμότητα των διεθνών οικονομικών κεφαλαίων. Υπάρχει όμως ένα πολύτιμο διεθνές αλλά και εθνικό κεφάλαιο που είναι ανεξάντλητο. Και αυτό δεν είναι άλλο από τον απόδημο Ελληνισμό, τους απόδημους Κυπρίους που σταθερά στέκονται δίπλα και στην Κύπρο και στην Ελλάδα.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.
30 Αυγούστου, 2012