Χαιρετισμός Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, στη διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής του Core Group σχετικά με τη Λογοδοσία για το Έγκλημα της Επίθεσης κατά της Ουκρανίας (09.05.2023)

Πρόεδρε Ζελένσκι,
Εξοχότατοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα η Ουκρανία και ο λαός της συνεχίζουν τον γενναίο αγώνα τους· τον αγώνα για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας τους, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας τους.

Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας συνιστά υπαρξιακή απειλή για την Ουκρανία. Αποτελεί θεμελιώδη πρόκληση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και το σύστημά μας που βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων.

Από την πρώτη ημέρα, σταθήκαμε πλήρως αλληλέγγυοι στο πλευρό της Ουκρανίας. Η αποκατάσταση μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης στην Ουκρανία με βάση τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο είναι στο επίκεντρο των στόχων μας.

Είμαστε συγκλονισμένοι από τις τρομακτικές εικόνες των φρικαλεοτήτων που διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Η Μαριούπολη, μια άλλοτε ζωντανή πόλη, που φιλοξενούσε μεγάλο μέρος της ιστορικής ελληνικής κοινότητας της Ουκρανίας, καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά.

Οι ρωσικές αρχές έχουν απελάσει με τη βία χιλιάδες ανθρώπους από την Ουκρανία στη Ρωσία· παιδιά από την Ουκρανία έχουν πέσει θύματα αποτρόπαιων απαγωγών και απελάσεων. Ουκρανοί πολίτες και μη στρατιωτικές υποδομές γίνονται στόχος αδιάκριτων επιθέσεων. Σε καμία περίπτωση οι άμαχοι και όσοι δεν λαμβάνουν ενεργό μέρος στις εχθροπραξίες δεν πρέπει να αποτελούν νόμιμους στόχους.

Η Ελλάδα έχει από την πρώτη στιγμή ταχθεί υπέρ της απονομής δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο. Η Ελλάδα, μαζί με την ΕΕ και άλλους εταίρους, υποστηρίζει πλήρως τις έρευνες του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από την ΕΕ και άλλους διεθνείς παράγοντες με στόχο

•    τη διευκόλυνση του έργου του εισαγγελέα του ΔΠΔ,
•    την παροχή βοήθειας στις ουκρανικές δικαστικές αρχές για την τεκμηρίωση, τη διερεύνηση και τη δίωξη διεθνών εγκλημάτων, και
•    την προώθηση της συνοχής των ενεργειών σχετικά με τις διάφορες προσπάθειες λογοδοσίας.

Η Ελλάδα προσχώρησε πρόσφατα στο Core Group για τη Λογοδοσία για το Έγκλημα της Επίθεσης κατά της Ουκρανίας· παρακολουθούμε στενά τις συζητήσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο αυτής της Ομάδας σχετικά με τις πιθανές νομικές οδούς για τη διασφάλιση της λογοδοσίας για το έγκλημα αυτό.

Η δημιουργία στη Χάγη ενός Διεθνούς Κέντρου για τη Δίωξη του Εγκλήματος της Επίθεσης αποτελεί σημαντικό βήμα.

Η λογοδοσία για τα βασικά διεθνή εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Προσφέρουμε την πλήρη υποστήριξή μας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την Ουκρανία και τη Διεθνή Κοινότητα στις προσπάθειές τους να λογοδοτήσουν επιτέλους οι δράστες αυτών των εγκλημάτων.

9 Μαΐου, 2023