Ευχαριστώ θερμά για την ευκαιρία να χαιρετίσω την 2η έκδοση του βιβλίου του φίλου Νίκου Χριστοδουλίδη. Το βιβλίο αναλύει τα διάφορα σχέδια επίλυσης του Κυπριακού σε μια κρίσιμη τριακονταετία.
Δυστυχώς, δεν μπορώ να παραβρεθώ στην παρουσίαση του βιβλίου, καθώς βρίσκομαι στην Νέα Υόρκη, όπου θα συναντήσω τον Γενικό Γραμματέα του Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres, με τον οποίο θα συζητήσουμε, μεταξύ άλλων, και το Κυπριακό.
Οφείλω βεβαίως να διευκρινίσω, επειδή είδα κάποια σχόλια, ότι η συμμετοχή μου, δεν θα μπορούσε να συνιστά παρέμβαση στα εσωτερικά της Κύπρου. Είχα άψογη συνεργασία με τον Νίκο. Έχω άψογη συνεργασία και σήμερα με τον Γιάννη Κασουλίδη.
Πίσω στο βιβλίο. Είμαι εδώ γιατί η ανάγνωσή του, απετέλεσε για εμένα, ιδιαίτερα χρήσιμη προσέγγιση στις πολύπλοκες διαστάσεις του Κυπριακού. Ιδιαίτερα, ενόψει της προετοιμασίας, για την άτυπη πενταμερή στην Γενεύη.
Ο Νίκος, όπως ξέρετε, συνδυάζει πολλούς ρόλους σε ένα πρόσωπο. Σήμερα, αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την ιδιότητα του ακαδημαϊκού και του συγγραφέα.
Η μελέτη του, αναλύει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού σε τρεις περιόδους: την Αποικιοκρατία, την Ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Περίοδο μετά την εισβολή. Αποτελεί ένα μάθημα ιστορίας. Υπογραμμίζει την προσήλωση μας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Στη βάση πάντοτε των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Υπογραμμίζει την προσήλωση μας στον Σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Το βιβλίο, αυτό θα συνεχίσει να αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για όσους θέλουν να εντρυφήσουν στο Κυπριακό.
Εύχομαι στο βιβλίο, καλή πορεία.
18 Μαρτίου, 2022