Χαιρετισμός Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στο European Humanitarian Forum (Βρυξέλλες, 21.03.2022)

Χαιρετισμός Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα στην ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας και του πολιτισμού: ετοιμότητα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αρωγή και ανοικοδόμηση», που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ανθρωπιστικού Φόρουμ

Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Κυρίες και κύριοι,

Η Ελλάδα είναι υπερήφανη που συμμετέχει ενεργά στο Πρώτο “European Humanitarian Forum” [Ευρωπαϊκό Ανθρωπιστικό Φόρουμ] και διοργανώνει τη σημερινή εκδήλωση.

Θεωρούμε ατυχές, αλλά επίκαιρο, το γεγονός ότι το Φόρουμ διεξάγεται ενώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Από την Ουκρανία μέχρι την Υεμένη και από το Αφγανιστάν μέχρι την Αιθιοπία, το μέγεθος των ανθρωπιστικών αναγκών στις μέρες μας είναι άνευ προηγουμένου.

Το παράλληλο κενό στη χρηματοδότηση ανθρωπιστικών δράσεων κατέστησε επιτακτική την υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων.

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Ελλάδα ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει αυτόν τον Ανθρωπιστικό Διάλογο [Humanitarian Talk].

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τον ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην πρόληψη και τον μετριασμό ανθρωπιστικών κρίσεων.

Εικόνες από την Ουκρανία ανθρώπων που αγωνίζονταν για να προστατεύσουν πολιτιστικά αγαθά είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Ομοίως, εικόνες από τη σκόπιμη καταστροφή των αγαλμάτων του Βούδα στην κοιλάδα Μπαμιγιάν στο Αφγανιστάν μας στοιχειώνουν από το 2001.

Έχουμε γίνει μάρτυρες της μετατροπής της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς σε όπλο, της «οπλοποίησής» της.

Κυρίες και κύριοι,

Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία κατοχυρώνεται στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο ως θεμελιώδης μοχλός κοινωνικής ανθεκτικότητας και ανάπτυξης, είναι σημαντική.

Ως εκ τούτου, οφείλουμε να προκρίνουμε τη συμπερίληψή της στα συστήματα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επιπλέον, στην παρούσα συγκυρία, οι διαθέσιμοι πόροι για ανθρωπιστική δράση υφίστανται ισχυρότατες πιέσεις.

Για τον λόγο αυτό, πρέπει να στραφούμε σε νέες και καινοτόμες πηγές χρηματοδότησης.

Μεταξύ αυτών, να καλέσουμε και τον ιδιωτικό τομέα να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή.

Στην Ελλάδα, εγκαινιάζουμε έναν ανοιχτό εποικοδομητικό δημόσιο διάλογο για αυτά τα θέματα με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Κυρίες και κύριοι,

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί απόδειξη της ισχυρής μας προσήλωσης στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αποτελεί, επίσης, απόδειξη της υποστήριξής μας για την ένταξη της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στα συστήματα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε της άποψης ότι θα πρέπει επίσης να αναπτυχθεί μια σχετική Πρωτοβουλία Team Europe.

Σας ευχαριστώ.

21 Μαρτίου, 2022