Κύριε Πρέσβη,
Δρ. Kittmer,
Καθηγητά Beaton, αγαπητέ μου συνάδελφε,
Κυρίες και κύριοι,
Είναι χαρά μου που βρίσκομαι ανάμεσά σας σήμερα εδώ για να τιμήσουμε αυτή την εκδήλωση για την αγγλο-ελληνική φιλία.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η φιλία μας μετρά περισσότερα από διακόσια χρόνια.
Και καθώς στέκομαι κάτω από αυτόν τον πολύ διάσημο πίνακα, επιτρέψτε μου, καταρχάς, να εκφράσω τον βαθύ θαυμασμό μου για τον Λόρδο Βύρωνα, έναν φιλέλληνα που ήρθε και πολέμησε στην Ελλάδα και πέθανε επίσης στην Ελλάδα. Πέθανε υπέρ της ελληνικής ελευθερίας. Η Ελλάδα δεν θα το ξεχάσει ποτέ και δεν μπορεί να το ξεχάσει ποτέ.
Μοιραζόμαστε, ωστόσο, πολλά περισσότερα πράγματα. Είμαστε ένα ναυτικό έθνος, το ίδιο και εσείς.
Εμείς είμαστε η αρχαιότερη δημοκρατία. Εσείς είστε η αρχαιότερη κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο. Και εσείς σέβεστε το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Δυστυχώς, οφείλω να πω, ότι αυτές τις ημέρες αισθάνεται κανείς αμηχανία όταν μιλάει για το Διεθνές Δίκαιο. Προκαλεί αμηχανία η συζήτηση για το Ανθρωπιστικό Δίκαιο.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ένας Έλληνας Πρόξενος βρίσκεται εγκλωβισμένος, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, σε ένα υπόγειο στη Μαριούπολη που δέχεται πυρά. Πραγματικά, ποτέ δεν πίστευα ότι στον 21ο αιώνα θα ζούσαμε κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Ωστόσο, οφείλουμε να διακρίνουμε καθαρά τις προκλήσεις και να εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις από κοινού.
Και νομίζω ότι αυτό ακριβώς μπορούμε να κάνουμε, εμείς, η Ελλάδα, με το Ηνωμένο Βασίλειο, να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις του σήμερα.
Και να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο.
Σας ευχαριστώ πολύ.
10 Μαρτίου, 2022