Πρέσβη της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο,
Αγαπητέ μου κ. Καθηγητά,
Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Είναι πολύ μεγάλη χαρά για μένα, που βρίσκομαι απόψε εδώ στο Λονδίνο. Για να τιμήσουμε, την αποψινή βραδιά, τον Καθηγητή Εμβρυϊκής Ιατρικής στο King’s College, Κύπρο Νικολαΐδη. Ο Καθηγητής έχει γεννηθεί στην Κύπρο, στην Πάφο, και έχει επάξια κατακτήσει τον τίτλο του θεμελιωτή της εμβρυϊκής ιατρικής. Κάθε χρόνο πραγματοποιεί εκατοντάδες περίπλοκες επεμβάσεις, σώζοντας ανάλογες ζωές. Έχει συγγράψει χιλιάδες άρθρα, περισσότερα από 30 βιβλία. Έχει ένα εξαιρετικά πλούσιο βιογραφικό, θα σταχυολογήσω ελάχιστα σημεία από αυτό:
Το 1986 έγινε Διευθυντής της πρώτης μονάδας εμβρυϊκής ιατρικής στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Από το 1992, είναι Καθηγητής Εμβρυικής ιατρικής στο King's College.
Το 1995 ίδρυσε το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Εμβρυϊκής Ιατρικής «Fetal Medicine Foundation», μέσω του οποίου:
● έχουν διατεθεί άνω των 45 εκατομμυρίων λιρών σε προγράμματα σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου,
● χορηγούνται υποτροφίες για την κατάρτιση εκπαιδευόμενων ιατρών στην εμβρυϊκή ιατρική, και
● διοργανώνεται ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Εμβρυική Ιατρική.
Νομίζω ότι δεν υπερβάλλω στο παραμικρό αν πω ότι ο Κύπρος Νικολαΐδης τιμά τον όρκο του Ιπποκράτη μέσα από την ιατρική που ασκεί, αλλά και μέσα από το πλούσιο φιλανθρωπικό του έργο. Και δεν είναι υπερβολή αυτό που είπε ο Πρέσβης της Ελλάδας, ότι εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, παιδιά, σε ολόκληρο τον κόσμο, του οφείλουν τη ζωή τους.
Επίσης, η δραστηριότητά του δεν έχει περιοριστεί σε αυτό που ορίζουμε αναπτυγμένο κόσμο. Έχει χρηματοδοτήσει τη λειτουργία κέντρων εμβρυικής ιατρικής και σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Ζιμπάμπουε ή η Ρουάντα. Έχει χορηγήσει υποτροφίες σε πάνω από 150 Έλληνες γιατρούς. Έχει, επίσης, δωρίσει εξοπλισμό στη Μονάδα Εμβρυομητρικής Ιατρικής του Νοσοκομείου «Αττικόν». Σε αναγνώριση της προσφοράς του η Μονάδα αυτή μετονομάστηκε, το 2019, σε «Κλινική Κύπρου Νικολαΐδη».
Πρόσφατα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών έχει δρομολογηθεί η σύσταση Μονάδων Ιατρικής του Εμβρύου/Προγεννητικού Ελέγχου σε οκτώ επιπλέον χώρες, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής Βοήθειας του Υπουργείου (Hellenic Aid). Οι Μονάδες αυτές θα λειτουργήσουν σε Αιθιοπία, Αλβανία, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία, Κένυα, Κόσοβο, Ρουάντα και Μολδαβία. Με χρηματοδότηση κατά 100% από το Fetal Medicine Foundation. Με πάρα πολλές δράσεις σε όλες αυτές τις χώρες.
Φίλες και φίλοι,
Για το σημαντικότατο έργο του, άξιο κάθε επαίνου και κάθε αναγνώρισης, ο Καθηγητής έχει τιμηθεί, με υψηλές διακρίσεις, από τη διεθνή επιστημονική Κοινότητα. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι τo 2020 εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής ΗΠΑ. Η γενέτειρά του, η Κύπρος, τον έχει τιμήσει με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’. Επιπλέον, έλαβε το Βραβείο Επιστημών ΑΡΓΩ 2021, το οποίο απονέμεται σε διακεκριμένους Έλληνες του εξωτερικού.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και πολλούς άλλους που ο χρόνος δεν επέτρεψε να αναφέρω, έχω την ξεχωριστή τιμή, εκ μέρους της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, να του απονείμω το παράσημο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος.
23 Ιουλίου, 2022