Χαιρετισμός Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος στο 4ο Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου & Διεθνών Σχέσεων (ΕΕΔΔΔΣ) “40 χρόνια από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του Montego Bay 1982” (Ρόδος/Καστελλόριζο, 11.09.2022)
Αξιότιμοι σύνεδροι,
Κυρίες και Κύριοι,
Με ιδιαίτερη χαρά προλογίζω και το φετινό σας Συνέδριό, ειδικά με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από την υπογραφή της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, της UNCLOS.
Μια Σύμβαση, στην οποία η χώρα μας αποδίδει ύψιστη σημασία.
Η Σύμβαση μπορεί να ονομαστεί και “Σύνταγμα των ωκεανών”, και ο χαρακτηρισμός αυτός δεν συνιστά μία λεκτική υπερβολή.
Όπως διαπίστωσα και στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ασία, είναι χαρακτηρισμός που χρησιμοποιούν, μεταξύ άλλων, πολλοί Ασιάτες ομόλογοί μου.
H UNCLOS είναι ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο, εγγύηση σταθερότητας και νομιμότητας στις δραστηριότητες των κρατών στη θάλασσα.
Για τη χώρα μας η UNCLOS αποτελεί την πυξίδα, το "Ευαγγέλιο" της εξωτερικής μας πολιτικής.
Πάνω από 165 χώρες την έχουν ήδη επικυρώσει.
Και ακόμα και χώρες που δεν το έχουν κάνει, όπως οι ΗΠΑ, καλούν για την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή της.
Η UNCLOS αποτελεί μέρος του εθιμικού Δικαίου.
Ακολουθώντας τους κανόνες της Σύμβασης, η χώρα μας προέβη τα τελευταία χρόνια σε ένα σύνολο εθνικά σημαντικών και ευεργετικών ενεργειών.
Και είμαι περήφανος που συμμετείχα σε αυτές τις ενέργειες.
Στη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία τον Ιούνιο 2020.
Στη συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο τον Αύγουστο 2020.
Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα δηλώσει την πρόθεση και ετοιμότητά της να προχωρήσει και με άλλες γειτονικές χώρες σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη παρόμοιων συμφωνιών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Για τον σκοπό αυτό έχουμε συμφωνήσει με την Αλβανία την υποβολή της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών των δύο κρατών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Σε απόλυτη συμμόρφωση προς τις διατάξεις της UNCLOS. Άλλωστε, με αυτό τον τρόπο άσκησε η χώρα μας το δικαίωμά της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της σε 12 ν.μ. στην περιοχή του Ιονίου. Και επιφυλάσσεται να το ασκήσει και σε άλλες περιοχές της Επικράτειάς της.
Δυστυχώς, μόνο μια χώρα της περιοχής, η Τουρκία, αρνείται πεισματικά να αποδεχθεί το αυτονόητο και να εφαρμόσει την UNCLOS.
Η παραβίαση από την Τουρκία των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας αποτελεί πηγή εντάσεων και αστάθειας.
-Η απειλή χρήσης βίας στην περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει το δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ,
- η προώθηση της θεωρίας της «γαλάζιας πατρίδας» και
- το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο,
αποτελούν στοιχεία της τουρκικής παραβατικότητας. Όλα αυτά αποτελούν κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και υπονομεύουν σοβαρά κάθε προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης της μοναδικής διαφοράς που έχουμε με τη γείτονα χώρα.
Η χώρα μας υποστηρίζει και προωθεί σταθερά θέσεις και λύσεις στο πλαίσιο της Σύμβασης, η οποία, άλλωστε, αποτελεί και μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Μετά από 40 χρόνια είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρη και αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.
Και είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη διασφάλισης της ακεραιότητάς της.
Για αυτό η Ελλάδα θα συνεχίσει να προασπίζει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της, πάντα στη βάση της UNCLOS.
Θα ήθελα να προσθέσω ότι η Ελλάδα, στο πλαίσιο του ενεργού ρόλου της στην Ομάδα Φίλων της UNCLOS στον ΟΗΕ, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της σημασίας της UNCLOS για τη σταθερότητα και την ειρήνη.
Στο πλαίσιο αυτό, η διοργάνωση από την Ελλάδα της Διάσκεψης «Our Ocean» το 2024 στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ανάδειξη της πτυχής της προστασίας του περιβάλλοντος βάσει των διατάξεων της UNCLOS.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία!
11 Σεπτεμβρίου, 2022