Κοινή συνέντευξη τύπου μετά την Σύνοδο ΟΣΕΠ (Θεσ/νίκη 26.11.10)

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Λίγα λόγια να πω εγώ πρώτα, θα μου επιτρέψετε. Με τη σύνοδο της Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται η  Προεδρία της Ελλάδας στον ΟΣΕΠ που ξεκίνησε από την 1η Ιουνίου αυτού του έτους.

Όπως θα θυμάστε και από την παρουσίαση που είχαμε κάνει τον Ιούνιο στην Αθήνα, όταν ξεκινήσαμε την Προεδρία μας, είχαμε θέσει ως βασική μας προτεραιότητα την προώθηση ενός πράσινου μοντέλου ανάπτυξης για τον ΟΣΕΠ και τα κράτη – μέλη του και μάλιστα το σύνθημα που είχαμε επιλέξει για την Προεδρία μας είναι η Μαύρη Θάλασσα πρασινίζει.

Σήμερα 6 μήνες μετά μπορώ να πω ότι η Ελληνική Προεδρία ολοκληρώνεται με επιτυχία.  Πρώτα απ’ όλα, έχουμε στα χέρια μας μια κοινή δήλωση όλων των Υπουργών των μελών του ΟΣΕΠ και με την κοινή δήλωση αυτή όλοι οι Υπουργοί αναγνωρίζουμε ότι η περιοχή του Ευξείνου Πόντου είναι ευαίσθητη στην κλιματική αλλαγή.

Συμφωνούμε να καταβάλλουμε κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπισή της και δίνουμε έμφαση σε σχέδια αειφόρου ανάπτυξης που προάγουν την καινοτόμο και πράσινη επιχειρηματικότητα.

Η δήλωση αυτή θα κατατεθεί από την Ελλάδα εξ ονόματος του ΟΣΕΠ και των κρατών μελών του στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί ως γνωστόν στο Μεξικό στο Κανκούν τον επόμενο μήνα.

Στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας έγινε και πλήθος συναντήσεων διαφόρων ομάδων εργασίας με βασικό χαρακτηριστικό ότι εμπλουτίσαμε τους τομείς συνεργασίας μεταξύ των μελών του Οργανισμού, διοργανώσαμε επίσης δύο πολύ πετυχημένες – τολμώ να πω – υπουργικές συναντήσεις στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού και θα ήθελα να τονίσω ότι ο ΟΣΕΠ είναι πρωτίστως ένας οικονομικός Οργανισμός, ο οποίος δίνει πάντα μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Η πράσινη ανάπτυξη που είναι κύριο θέμα της Ελληνικής Προεδρίας ανοίγει νέους δρόμους για την προώθηση επιχειρηματικών δράσεων και συνεργασιών.

Με αυτό το γνώμονα ο ΣΕΒ υπό την αιγίδα του Υπουργείου μας, του Υπουργείου Εξωτερικών, διοργανώνει σήμερα παράλληλα με τη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΣΕΠ ένα επιχειρηματικό forum εστιασμένο ακριβώς στις διάφορες πτυχές της πράσινης ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας. Και η μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών και επιχειρηματιών από όλες τις χώρες μέλη του Οργανισμού είναι απτή απόδειξη πιστεύω του ενδιαφέροντος που υπάρχει.

Θα ήθελα εδώ να πω κάτι που ανέφερα και μόλις πριν λίγο στο χαιρετισμό που είχα την τιμή να απευθύνω στο επιχειρηματικό forum, στην κλασική αρχαιότητα η περιοχή του Ευξείνου Πόντου ήταν ένας ενιαίος οικονομικός χώρος, ένας χώρος όπου άνθιζε το εμπόριο και μαζί με τα προϊόντα διακινούνταν και οι ιδέες. Ο πλούτος που παρήγαγαν οι άνθρωποι από τις ανταλλαγές αυτές δεν ήταν μόνο υλικός αλλά και πνευματικός και ακριβώς αυτό είναι το όραμά μας και για τον ΟΣΕΠ σήμερα.

Θα ήθελα να ευχηθώ, τέλος, στην επερχόμενη ρουμανική Προεδρία καλή επιτυχία και καλή δύναμη. Μπορεί να βασίζεται στην πλήρη υποστήριξή μας και θα μου επιτρέψετε να κλείσω με τις οφειλόμενες όπως λέγεται ευχαριστίες αλλά είναι πραγματικές ευχαριστίες, οι οποίες έρχονται από το βάθος της καρδιάς μου, ευχαριστίες στους συμμετέχοντες Υπουργούς, στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών και στους εκπροσώπους των παρατηρητών του ΟΣΕΠ για την πραγματικά εποικοδομητική τους συμμετοχή στο έργο της Ελληνικής Προεδρίας.

Και βεβαίως θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω θερμά όλα τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, ειδικά στη Διεύθυνση Β2 των οικονομικών σχέσεων και τη Διεύθυνση Εθιμοτυπίας καθώς και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης για την πραγματικά άρτια διοργάνωση της Συνόδου.

Και, τέλος, θα μου επιτρέψετε πριν του δώσω το λόγο να ευχαριστήσω θερμά και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, τον Σπύρο Κουβέλη, ο οποίος ήταν αυτός που σήκωσε το πραγματικό και όλο το βάρος της Προεδρίας μας στον ΟΣΕΠ, τον ευχαριστώ για άλλη μια φορά και τον παρακαλώ πριν δώσω τον λόγο και στην επόμενη Προεδρία, τον Ρουμάνο Υπουργό Εξωτερικών, θα παρακαλέσω και τον Σπύρο τον Κουβέλη να πει λίγα λόγια.

Ευχαριστώ πολύ.

κ. ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ
: Ευχαριστώ πάρα πολύ Δημήτρη και για τα καλά σου λόγια και για την ευκαιρία αυτή να πω δύο πράγματα κλείνοντας ουσιαστικά την πορεία αυτή της Ελληνικής Προεδρίας στον Οργανισμό ΟΣΕΠ.

Ξεκινάω λέγοντας ότι το σύνθημα που πριν από κάποιους μήνες παρουσιάσαμε αναλαμβάνοντας την Προεδρία “Black Sea Turns Green” δηλαδή η «Μαύρη Θάλασσα πρασινίζει» αποδείχθηκε μια επιτυχημένη προσπάθεια κυρίως γιατί συνεπήρε και τράβηξε κοντά σε αυτή την προσπάθεια όλες τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Προεδρία προώθησε όλες τις θεματικές και τομεακές ομάδες εργασίας του ΟΣΕΠ που είχαν σαν θέμα την ενέργεια, το περιβάλλον, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις μεταφορές κλπ. και εξασφάλισε ότι στη βάση αυτής της δυναμικής και της δυναμικής που έχουν αποκτήσει θα παραμείνουν στην ημερήσια διάταξη του Οργανισμού και μετά το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας.

Το ορόσημο θα μπορούσα να πω της Ελληνικής Προεδρίας ήταν η προετοιμασία αυτής της κοινής διακήρυξης που είπε ο Υπουργός για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, της διακήρυξης της Θεσσαλονίκης που σήμερα ήταν πραγματικά μια σημαντική στιγμή που χειροκροτήθηκε από όλους, καθώς εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΣΕΠ.

Να πω εδώ ότι πριν από μερικές μέρες που συζητούσαμε αυτό το θέμα μέσα σε μια ανοιχτή συζήτηση ένας εκπρόσωπος της Κοινωνίας των Πολιτών, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων μου είπε κάτι που μου έκανε πολύ εντύπωση, μου είπε ότι συνειδητοποιείτε ότι με αυτή τη διακήρυξη που βγάζετε ουσιαστικά ανοίγετε την πόρτα για ένα καινούριο μέλλον για τη Μαύρη Θάλασσα; Και νομίζω ότι και με τη βοήθεια των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων το συνειδητοποιούμε και γι΄ αυτό πιστεύω ότι αφήνουμε ένα σημαντικό χνάρι, ένα σημαντικό αποτύπωμα στην πορεία της Μαύρης Θάλασσας μέσα από την Ελληνική Προεδρία.

Η διακήρυξη αυτή αποτυπώνει την κοινή βούληση των κρατών – μελών του ΟΣΕΠ να εργαστούν μαζί για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και βέβαια θα κατατεθεί από τη χώρα μας σαν Προεδρεύουσα του Οργανισμού στη διεθνή διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Θα αναφερθώ πολύ σύντομα και στη σημασία του επιχειρηματικού forum που λαμβάνει χώρα σήμερα σε συνεργασία τους με τον ΣΕΒ και τον ΣΕΒΕ κυρίως γιατί ακριβώς μας δίνει τη δυνατότητα να σχηματοποιήσουμε και να δώσουμε ουσία και περιεχόμενο σε αυτή τη στόχευση σε μια καινούρια αναπτυξιακή πολιτική.

Είναι οι επιχειρήσεις, είναι οι πολίτες, είναι οι άνθρωποι που θα δώσουν δύναμη σε αυτή τη νέα πορεία, την οποία και μπορεί να ακολουθήσει η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, και μαζί μ' αυτές θα έλεγα και η χώρα μας.

Τέλος, θέλω να αναφέρω τη δουλειά που έκαναν οι συνεργαζόμενοι Οργανισμοί, τον Οργανισμό Μαύρης Θάλασσας, το Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου, το ΔΙΚΕΜΕΠ που είναι το think tank του Οργανισμού, που μάλιστα πριν από δύο ημέρες μας έδωσε και μία ακόμα επιτυχία θα έλεγα καθώς ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ο κ. Αχίμ Στάινερ και Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον ήταν στην Αθήνα.

Μίλησε και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και σε μια εξαιρετική εκδήλωση του ΔΙΚΕΜΕΠ ακριβώς για το πώς η πράσινη ανάπτυξη είναι κλειδί για μία περιοχή σαν τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι συνεργαζόμενοι Οργανισμοί, το Business Council, η Τράπεζα Ανάπτυξης και Επένδυσης στη Μαύρη Θάλασσα και βέβαια η συνεργασία των κοινοβουλευτικών μερών της Μαύρης Θάλασσας που έχει πολύ μεγάλη σημασία για να φέρνει και τους πολίτες κοντά.

Κλείνω αναφέροντας τα δύο επίσης πολύ σημαντικά γεγονότα στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας. Τη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας κρατών μελών του ΟΣΕΠ, που έλαβε χώρα στο Ναύπλιο στις 12 Οκτωβρίου και μέσα από αυτό δόθηκε το περίγραμμα της πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας, ένα αντικείμενο που με μεγάλη χαρά άκουσα ότι θα απασχολήσει σημαντικά και την επερχόμενη Προεδρία της Ρουμανίας, καθώς και στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας τη διοργάνωση της Συνόδου των Υπουργών Τουρισμού στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου, όπου συζητήθηκαν οι δυνατότητες να απλοποιηθούν οι διαδικασίες χορήγησης βίζας και να προωθηθεί η περιφερειακή συνεργασία.

Τέλος, το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο του Οργανισμού ΟΣΕΠ, που χρηματοδοτείται από τη χώρα μας, έχει στη διάθεσή του 500.000 ευρώ για χρηματοδότηση πιλοτικών προγραμμάτων που θα δημιουργήσουν αυτή την επιχειρηματικότητα. Εξετάζει σήμερα αυτού του είδους τις προτάσεις ακριβώς για να προωθήσει αυτά.

Κλείνω κι εγώ ευχαριστώντας καταρχάς τις χώρες που συμμετείχαν και που συμμετέχουν στον ΟΣΕΠ για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε όλο αυτό τον καιρό, στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, τη Γραμματεία και τους συνεργαζόμενους Οργανισμούς.

Και σαν τελευταίο λόγο θέλω να δώσω τις καλύτερες ευχές μου και τη σιγουριά μου ότι θα έχουμε μία πολύ καλή Προεδρία από τη Ρουμανία, και που με χαροποιεί πολύ ότι θα ακολουθήσει την πορεία της βιώσιμης ανάπτυξης και σε προσωπικό επίπεδο εγώ θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά από την καρδιά μου τον Δημήτρη Δρούτσα γιατί παρόλο που ο ρόλος του δεν ήταν πολύ εμφανής σ' αυτή την Προεδρία, πρέπει να σας πω ότι το νιώθεις πάρα πολύ σαν Υφυπουργός όταν ο Υπουργός σου «βάζει πλάτη», και αυτό το έκανε στην Ελληνική Προεδρία και πραγματικά εμένα με έχει συγκινήσει. Ευχαριστώ πολύ.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ
: Ευχαριστώ πολύ Σπύρο. Θα μου επιτρέψετε να δώσω τώρα το λόγο στην επερχόμενη Προεδρία της Ρουμανίας και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας κ. Τeodor Baconschi. Teodor.

κ. T. ΒΑCONSCHI
: Ευχαριστώ πολύ, dear Dimitris. As the incoming chairman in office of the BSEC, I would like to commend the current Hellenic chairmanship for the excellent organisation and achievements of this twenty-third meeting of our ministerial council.

Together with Minister Droutsas, we have addressed the participants at the Black Sea Business Forum, emphasising the need for their efforts in the wider Black Sea region, to complement ours.

We had consistent discussions and have reviewed the state of cooperation, in the main field of cooperation among BSEC member states.

We also discussed the signing of an MOU on cooperation in science and technology with the US. We have extended the observer or partnership for dialogue status with a series of states and organisations, and also welcomed a new partner for dialogue, the Republic of Korea. I welcome their acceptance, and I express my belief that cooperation will be beneficial for both sides.

It gives me great pleasure to acknowledge the growing interest for BSEC in other regions of the world.

We also examined the extended activities of the BSEC affiliated bodies. I would like to point out the importance of this cross-link cooperation.

We have adopted the mid-year on implementation of the 2010 BSEC budget, and have a substantive exchange on development funds, concrete projects and other ways to improve the efficiency of the organisation.

A concrete contribution of our organisation is represented by the adoption of the Joint Declaration on Combating Climate Change in the Wider Black Sea Region.

Last but not of least importance, we have tackled the BSEC-EU interaction. In our view, the Union is a natural partner for BSEC, and a growing interaction between the two will be beneficial for all BSEC member states.

I would like to point out that, aside from the three EU member states, our organisation includes states with a special relationship with the EU, candidate and potential candidate countries, as well as states included in the Eastern Partnership. We encourage the constructive contribution of all our BSEC partners to this interaction, and we look forward to an equally proactive stance from the side of the Commission.

Briefly, turning now to the incoming Romanian chairmanship, let me share the motto chosen to guide our activity: Building Sustainability, Enhanced Commitments. This motto mirrors the acronym of the BSEC and spells out our strong commitment to the organisation and its activities and to continue a wide consensus-based process of reflection regarding the perspectives of our organisation.

I have previously emphasised the concept of sustainability and the need to continue the efforts of previous chairmanships. Effectiveness means we will try to imprint a more project-oriented approach of the BSEC and, by increased commitments we understand to undertake common actions designed to give us a better rate of success on this purpose than act individually.

This will be the third time Romania will have the great honour and responsibility to lead the BSEC since it has become a fully fledged organisation. I hope that all our partners will support us in building further on BSEC’s economic mission and mandate, focusing on increasing trade and investments at regional level.

Given the importance and role of BSEC in regional cooperation, we also believe that next year might provide a good opportunity to start reflecting, together with all the BSEC member states, about the perspective of the organisation and its future strategic objectives.

Romania is keen on strengthening the democratic and European path of its Eastern neighbourhood, both states sharing the same language, culture and history. In this context, Romania, as an EU member state, will support all democratically elected governments, which promote consistently not only at the rhetorical level the necessary reforms in order to accelerate the European integration objective.

Just a few words, lastly, on the BSEC budget. We have followed with concern the financial situation of the BSEC PERMIS. We have also acknowledged the efforts made by the host country to support a proper functioning of the Secretariat in 2010, and hope that a legal solution in the case of the former accountant will be decided soon.

As in the incoming chairmanship, we appeal to the BSEC member states to pay their mandatory annual contribution for next year in advance, and based on the commitments made by some of my colleagues during this meeting, we believe that conditions will be created in order to ensure the smooth operation of the organisation during our chairmanship and beyond.

Under our mandate we will continue considering all necessary precautionary measures, including those of legal natures, in order to avoid such regrettable situations in the future. Thank you.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ
: Thank you, Teodor. And since we are here as a troika, may I ask the previous BSEC chairmanship in office, Bulgaria, to say a few words. Deputy Foreign Minister of Bulgaria, Dimitar Tsanchev – Dimitar, the floor is yours.

MR. D. TSANCHEV
: Thank you, Mr. Minister. Ministers, dear colleagues, I’ll be very brief. I would like to thank the Greek chairmanship in office for its warm hospitality, to commend its efforts that were concentrated on the green element. These efforts were crowned with a very good result, the Joint Declaration on Combating Climate Change in the Wider Black Sea Area. This joint declaration both reflects the ability of the organisation to take common positions on global and regional issues, and represents a valuable contribution to the forthcoming Cancun conference on climate change.

I would like to note with satisfaction the continuity that existed between our two chairmanships in office, and to express our confidence that the next Romanian chairmanship in office, concentrated on the motto of sustainability, will be as successful as the Greek one. I would like to wish the Romanian colleagues that their efforts are crowned with the same positive results, and to assure them that we will be supporting them and be a responsible member of our organisation, as we have been until now. Thank you once again.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ
: Thank you very much, and may I finally give the floor to the Secretary General of BSEC PERMIS, Ambassador Leonidas Chrysanthopoulos.

κ. Λ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
: Σας ευχαριστώ κ. Υπουργέ. Ήταν μια πολύ ωραία Προεδρία, η οποία σημειωτέον δεν έχει τελειώσει ακόμη. Μην νομίζετε ότι παραδώσατε όλα, έχουμε ακόμα ένα μήνα και μερικές μέρες και έχετε πολλή δουλειά στο Κανκούν.

Ναι, η σημερινή συνάντηση ήταν πολύ σημαντική, κυρίως όπως τόνισαν οι Υπουργοί για τη δήλωση, για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και είναι σημαντική για δύο λόγους αυτή η δήλωση. Πρώτα απ’ όλα είναι μια μικρή συνεισφορά του ΟΣΕΠ για τη σωτηρία του πλανήτη μας και των επιβατών της ανθρωπότητας.

Το δεύτερο είναι ότι είναι μια πρώτη συνεισφορά του ΟΣΕΠ στον ΟΗΕ, μια ουσιαστική συμβολή που θα γίνει μέσω της Ελληνικής Προεδρίας που δεν έχει ξαναγίνει και τονίζω αυτή τη σημασία.

Άλλα θέματα που κάναμε και που δεν ανέφεραν όσοι μίλησαν πριν ήταν η συμφωνία του μνημονίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες που υπογράφτηκε, το είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, είναι μια συμφωνία συνεργασίας επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας που θα επιτρέψει να αποδεσμευτούν περισσότερα χρήματα  των ΗΠΑ προς τις χώρες του ΟΣΕΠ με αυτή τη συμφωνία.

Συζητήσαμε βέβαια τα θέματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου χρειάζεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταβάλει κάποια μεγαλύτερη προσπάθεια από ότι κάνει μέχρι τώρα για να ενισχύσει τις σχέσεις της με τον ΟΣΕΠ και μια άλλη συμφωνία με μια άλλη απόφαση που πάρθηκε σήμερα ήταν η επέκταση των αδειών διελεύσεως ΟΣΕΠ για τα φορτηγά. Αυτό είναι ένα πρότυπο σχέδιο που εφαρμόζουμε, που εκδίδουμε στα εφτά συμμετέχοντα κράτη άδειες ΟΣΕΠ, οι οποίες ουσιαστικά αντικαθιστούν τις διμερείς άδειες για τα συμμετέχοντα κράτη και επιτρέπει σε ένα φορτηγό να φύγει από την Άγκυρα π.χ. και να διασχίσει τις χώρες του ΟΣΕΠ με ένα χαρτί αντί από 7 χαρτιά.

Και βεβαίως για μένα θα είναι η δεύτερη προεδρία της Ρουμανίας. Την πρώτη προεδρία έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα για τον ΟΣΕΠ, δηλαδή μπήκαν μπροστά οι μεταρρυθμίσεις του ΟΣΕΠ και είχαν αποτέλεσμα και το είδαμε σήμερα, αυτό που άρχισε το 2006 κατέληξε σήμερα να έχουμε τη συνάντηση της Επιτροπής υψηλών αξιωματούχων που διεξήχθηκε γρήγορα, αποτελεσματικά και γενικά ο ΟΣΕΠ από τότε που  βάλατε μπρος τις μεταρρυθμίσεις λειτουργεί πολύ καλύτερα από ό,τι πριν.

Να ευχαριστήσω την Ελληνική Προεδρία για τη διοργάνωση μιας τέλειας Προεδρίας, με αποτελεσματικότητα που επέτρεψε στον ΟΣΕΠ να φανεί στον κόσμο. Σας ευχαριστώ πολύ.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ευχαριστώ πολύ κ. Πρέσβη. Αν υπάρχουν ερωτήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Θέλω να ρωτήσω το εξής. Αν η Ελληνική Προεδρία έχει στο μυαλό της κάποια περίπτωση που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα μια περιφερειακή συνεργασία με στόχο την προώθηση πράσινης ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κλπ.

Και μια ερώτηση για τον κ. Δρούτσα. Δεχτήκατε  επίθεση από τον κ. Σαμαρά σήμερα για την πρωτοβουλία για τη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία. Άλλο θέμα είναι βέβαια αλλά επειδή το είπε δημοσίως αν θέλετε να το απαντήσετε.

κ. ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Για το θέμα της περιφερειακής συνεργασίας και για την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων όπως είπα πριν η Ελλάδα έτσι και αλλιώς έχει δημιουργήσει και το Hellenic Development Fund, το Ταμείο που χρηματοδοτεί το ξεκίνημα τέτοιων προσπαθειών.

Θεωρώ ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο πεδίο για τέτοια συνεργασία, όπως έχουμε ξεκινήσει σε διμερές επίπεδο με αρκετές χώρες αυτή τη συνεργασία όπως και μια σειρά από προγράμματα που διερευνούν τη δυνατότητα ανάπτυξης πράσινης ενέργειας στην περιοχή. Σιγά – σιγά αρχίζουμε και μπαίνουμε ακριβώς σε αυτό το αντικείμενο της υλοποίησης των έργων.

Σε αυτό πρέπει να πω ότι και η Τράπεζα Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Μαύρης Θάλασσας σήμερα ανακοινώθηκε ότι αύξησε, ότι αναβαθμίστηκε ουσιαστικά η πιστοληπτική της ικανότητα και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο ακριβώς για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής.

Κλείνω αυτή τη σύντομη απάντηση αναφέροντας ότι παράλληλα με τις ενδογενείς δυνάμεις της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας υπάρχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και από τρίτους εταίρους που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία. Και αναφέρω χαρακτηριστικά ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία που έστειλε εκπρόσωπο από το Τόκιο στη σημερινή συνάντηση αλλά και άλλες χώρες όπως η Κορέα που σήμερα έγινε μέρος των συνεργαζόμενων, των χωρών που παρακολουθούν τις εργασίες του ΟΣΕΠ, θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή την υλοποίηση.

Άρα έχουμε ανοίξει το δρόμο και νομίζω πολύ σύντομα θα δούμε τα αποτελέσματα.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Να σας απαντήσω πολύ σύντομα αν και δεν θα ήθελα να αναμειγνύουμε τα θέματα που συζητάμε σήμερα με την Προεδρία της Ελλάδος στον ΟΣΕΠ με εσωτερικές πολιτικές αν θέλετε και αντιπαραθέσεις. Είπατε ότι δέχτηκα επίθεση από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Προσωπικά θα προτιμούσα ιδιαίτερα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής να μη χρησιμοποιούμε τέτοιου είδους λέξεις.

Εγώ είμαι πάντα άνθρωπος του διαλόγου, είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση ασκεί μια εξωτερική πολιτική, η οποία χαρακτηρίζεται από το σεβασμό των πάγιων θέσεων που έχει η Ελλάδα, ασκούμε μια εξωτερική πολιτική με νέες σκέψεις και με νέες ιδέες. Είμαστε ανοιχτοί και στο διάλογο και να είστε σίγουρος ότι κάθε νέα σκέψη, κάθε νέα ιδέα θα τη συζητήσουμε και στη Βουλή και στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ΕΣΕΠ, αυτή είναι η δική μας η προσέγγιση και να είστε σίγουρος ότι η εξωτερική πολιτική που ασκεί αυτή η κυβέρνηση έχει πάντα ως γνώμονα το συμφέρον, την υπεράσπιση και την προώθηση του συμφέροντος της Ελλάδας.

Εγώ είμαι άνθρωπος του διαλόγου, της συναίνεσης, και λέξεις όπως επιθέσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής προσωπικά δεν μου ταιριάζουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαπίστωσα τόσο από την έναρξη της Συνόδου όσο και από τον κ. Χρυσανθόπουλο που μίλησε για ένα κράτος-μέλος του ΟΣΕΠ που δεν πλήρωσε τη συνδρομή του, αλλά και απ’ την επισήμανση του Ρουμάνου Υπουργού ότι μπορεί ο ΟΣΕΠ να κινηθεί και νομικά για κάποιες τέτοιες καταστάσεις. Μία ανησυχία διαπίστωσα όσον αφορά τα οικονομικά του Οργανισμού. Συμβαίνει κάτι;

κ. Λ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαμε την περίπτωση λόγω της οικονομικής κρίσεως που μαστίζει την περιοχή, ενός κράτους-μέλους το οποίο δήλωσε αδυναμία καταβολής της συνεισφοράς της υποχρεωτικής που καταβάλει κάθε κράτος-μέλος που είναι περίπου 250 χιλιάδες ευρώ. Αυτό δημιούργησε ένα πρόβλημα λειτουργίας λιγάκι, διότι ο προϋπολογισμός προβλέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις συνεισφορές των κρατών-μελών, το οποίο μπορέσαμε και το αποφύγαμε με τις οικονομίες που έκανε η Γραμματεία στη λειτουργία της.

Αυτό είναι ουσιαστικά το βασικό θέμα το οποίο είχαμε και έχει επιλυθεί, με την έννοια ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα τα βγάλουμε πέρα και τον επόμενο χρόνο θα γίνουν γρήγορες καταβολές των άλλων κρατών-μελών. Βεβαίως εάν και άλλα κράτη-μέλη αρχίσουν και δεν πληρώνουν, τότε βεβαίως θα έχουμε ένα πρόβλημα λειτουργίας. Ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Θα ήθελα να ρωτήσω διευκρινιστικά συνολικά ποιος είναι ο προϋπολογισμός, αν το ποσό που πληρώνει κάθε μέλος είναι ίδιο, ποιο είναι αυτό το κράτος το οποίο είχε πρόβλημα στην καταβολή της συμμετοχής του.

Και επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν το ταμείο που έγινε εκ  μέρους της Ελληνικής Προεδρίας που έχει 500 χιλιάδες ευρώ, αν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για να χρηματοδοτηθούν μέσω αυτού του ταμείου.

Και θα ήθελα επίσης να μου πείτε συγκεκριμένα αν γίνεται, κατά πόσο πήρε σάρκα και οστά το σύνθημα «η Μαύρη Θάλασσα πρασινίζει» στον τομέα της ενέργειας ή του τουρισμού.

Και για το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε είπατε από ΗΠΑ και Κορέα, είναι για συγκεκριμένους τομείς; Δηλαδή το ενδιαφέρον συνεργασίας πού έγκειται ή για συγκεκριμένα project; Ευχαριστώ.

κ. ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ
: Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω εγώ καταρχήν με δύο κουβέντες για το Hellenic Development Fund, αυτό που ανέφερα ότι έχει τη χρηματοδότηση από το ελληνικό κράτος. Αυτό το αναπτυξιακό ταμείο το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο ιδρύθηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία του πέρσι, το 2010, για το οποίο και είχε αυτή τη χρηματοδότηση των 500 χιλιάδων ευρώ.

Το ταμείο αυτό λειτουργεί με βάση πρόσκληση υποβολής προτάσεων. Έχει ανοίξει από πέρσι μία υποβολή προτάσεων και μάλιστα γίνεται θεματικά αυτή η υποβολή προτάσεων. Είχε αντικείμενο την πράσινη ενέργεια, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ενεργειακή θωράκιση κτιρίων και άλλων μονάδων χρήσης ενέργειας.

Μέχρι στιγμής αυτή η πρόσκληση υποβολής προτάσεων έχει συλλέξει αν θυμάμαι τώρα από μνήμης 5 ή 6 προτάσεις, οι οποίες και αξιολογούνται αυτή τη στιγμή. Η παρέμβαση του ελληνικού κράτους σαν χρηματοδότηση αυτού ήταν ότι θέλει να εξασφαλιστεί η ομαλή υλοποίηση όλων προγραμμάτων εγκριθούν, αλλά και η απόλυτη, να το πω στα αγγλικά γιατί μου έρχεται πιο εύκολο το «value for money», δηλαδή πραγματικά το κάθε ευρώ που θα διατεθεί να πιάσει τόπο.

Γι’ αυτό το λόγο είμαστε και σε ανοιχτή επικοινωνία, όχι για την αξιολόγηση αλλά για τον τρόπο λειτουργίας με το Διευθυντή του Hellenic Development Fund ώστε πραγματικά αυτό που θα γίνει να έχει προστιθέμενη αξία και για την αναπτυξιακή δουλειά που γίνεται από την πλευρά της Ελλάδας.

Είναι προτάσεις που υποβάλλονται και κυρίως σε συνεργασία από διάφορους φορείς από περισσότερες των μία χωρών και αυτό είναι και ένα μέτρο επιτυχίας νομίζω, το ότι αποτελεί μία πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ χωρών της Μαύρης Θάλασσας.

Το δεύτερο που είπατε αν παίρνει σάρκα και οστά το όραμα αυτό για μία στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη, θα έλεγα ότι προς στιγμήν έχουμε τα οστά. Αστειεύομαι. Προς στιγμήν έχουμε μια ραχοκοκαλιά για το που μπορούν να προχωρήσουν αυτές οι συνεργασίες. Έχουμε ανοίξει τα θέματα της συνεργασίας σε ενεργειακά στα οποία αναφέρθηκε και ο Ρουμάνος Υπουργός, αλλά και πάρα πολλοί απ’ αυτούς που πήραν το λόγο σήμερα στη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών.

Έχουμε τα θέματα των μεταφορών. Έχουμε τα θέματα της προστασίας των υδάτινων πόρων και της αξιοποίησης, αλλά και της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων ώστε να προστατεύεται το θαλάσσιο περιβάλλον.

Και στη βάση αυτή ακριβώς υπάρχει και μία σκέψη να προχωρήσουμε και στην επόμενη προκήρυξη για υποβολή προτάσεων σε ένα ευρύτερο φάσμα μέσα από το Hellenic Development Fund, αλλά το ίδιο ακριβώς γίνεται και από τους άλλους συνεργαζόμενους οργανισμούς, ανέφερα πριν το ΔΙΚΕΜΕΠ, το think tank δηλαδή του Οργανισμού Μαύρης Θάλασσας, που παρέχει τεχνογνωσία και κατευθύνσεις για το που μπορούμε να κινηθούμε.

Και σε συνεργασία με το Business Council και την Τράπεζα Επενδύσεων ώστε να προχωρήσουν συγκεκριμένα project.

Για τα θέματα του προϋπολογισμού νομίζω αρμόδιος είναι ο κ. Γενικός.

κ. Λ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
: Ευχαριστώ κ. Υφυπουργέ. Έχουμε τρεις κατηγορίες χωρών, οι μεγάλες που είναι τέσσερις και δίνουν περίπου 270 χιλιάδες ευρώ, η μεσαία κατηγορία που είναι περίπου διότι δε θυμάμαι τους ακριβείς αριθμούς τώρα, περίπου στο 50 χιλιάδες ευρώ και η τρίτη κατηγορία που είναι 30 χιλιάδες ευρώ.

Δε θέλω να σας πω ποια απ’ τις μεγάλες χώρες δεν έχει δώσει. Μία δεν έδωσε για λόγους που σας εξήγησα. Εύχομαι στο εγγύς μέλλον να μπορέσει να τα καταβάλει. Η Ελλάδα δεν ήταν, μπορώ να σας το διαβεβαιώσω αυτό. Η Ελλάδα είχε την Προεδρία, αλίμονο τώρα εάν δεν ήταν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Σε αυτό το γκρουπ ποιες χώρες ανήκουν;

κ. Λ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα είναι σαν να παίζουμε. Είναι η Ελλάδα, Τουρκία, Ρουμανία και Ουκρανία. Ως προς τις ΗΠΑ, με τη συμφωνία αυτή ανοίγουν πολλές προοπτικές για συνεργασία. Μέχρι τώρα είχαμε κάνει δύο σεμινάρια που ήταν συγχρηματοδότηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα ήταν για την προστασία του περιβάλλοντος που έγινε πριν από δύο χρόνια, το άλλο ήταν ένα σεμινάριο για την τρομοκρατία που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Και τα δύο με επιτυχία.

Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες μόνο από τον προϋπολογισμό του State Department μπορούσαν να δώσουν χρήματα. Η συμφωνία αυτή επιτρέπει άλλα Υπουργεία και άλλα Agencies της Αμερικής να συμμετάσχουν σε χρηματοδότηση είτε εκδηλώσεων, είτε έργων και ακόμα και σε επενδυτικές δραστηριότητες. Μου φαίνεται σας καλύπτω έτσι. Ευχαριστώ.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

26 Νοεμβρίου, 2010