Κοινή συνέντευξη Τύπου ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, και ΥΠΕΣ, Π. Κουρουμπλή – Έναρξη διασύνδεσης ΥΠΕΞ με κεντρική βάση δεδομένων του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (ΥΠΕΞ, 08.04.2016, 11:30)

Κοινή συνέντευξη Τύπου ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, και ΥΠΕΣ, Π. Κουρουμπλή – Έναρξη διασύνδεσης ΥΠΕΞ με κεντρική βάση δεδομένων του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (ΥΠΕΞ, 08.04.2016, 11:30)Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Καλημέρα σε όλους και όλες. Είναι από τις ευχάριστες μέρες, για δύο λόγους.

Πρώτον, γιατί έχουμε εδώ στο Υπουργείο μας τον φίλο και πρώτο τη τάξει Υπουργό, τον κ. Κουρουμπλή, Υπουργό Εσωτερικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και άλλων πολλών, να μην τα περιγράψω όλα. Και, δεύτερον, γιατί είναι μια καλή αφορμή εξωτερικής δράσης δυο Υπουργείων της χώρας.

Θα ήθελα να πω ότι είμαστε σε μια δύσκολη εποχή συνολικά στην Ευρώπη. Είδατε και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Ολλανδίας και την αναζήτηση τρόπου ακύρωσης από πολλές πλευρές αυτού του αποτελέσματος.

Κατά τη γνώμη μου, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ολλανδία είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η Ευρώπη δεν ασχολείται με τις αξίες, τις αρχές, τα οράματά της, πώς θα οικοδομηθεί με επάρκεια, προς όφελος των πολιτών της στον 21ο αιώνα, αλλά έχει παγιδευτεί στις πολιτικές των μνημονίων, των κυρώσεων, των εμπάργκο, με αποτέλεσμα να μην έχει η Ευρώπη το πιο ελκυστικό πρόσωπο για τους πολίτες.

Η πράξη για την οποία θα μιλήσουμε σήμερα είναι μια πράξη και μια δράση προς όφελος των πολιτών, στα πλαίσια μιας Ευρώπης όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε. Γιατί η χώρα μας είναι μια ιστορική δύναμη διασποράς και ξέρουμε καλά ότι ένα κράτος που οικοδομείται με προοπτική και προς όφελος των πολιτών του και συνδέει τα πλεονεκτήματα και προτερήματά του με τη διασπορά του, είναι ένα κράτος που μπορεί να λύσει πάρα πολλά προβλήματα και που μπορεί να αξιοποιήσει τους πολίτες και φίλους του στο εξωτερικό, κάτι που δεν κάνουμε πάντα με την πληρότητα που θα θέλαμε και συχνά ταλαιπωρούμε τους συμπολίτες μας της διασποράς, αλλά και τους ξένους φίλους μας που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα.

Στο κέντρο σκέψης αυτού του σχεδίου, που αρχίζουμε να υλοποιούμε από κοινού Υπουργείο Εξωτερικών και Υπουργείο Εσωτερικών, είναι ο πολίτης και η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε σε αυτόν.

Διότι έχουμε μπει σε μια καινούρια εποχή, σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης, όπου το Υπουργείο Εξωτερικών –με τη βοήθεια του Υπουργείου Εσωτερικών, συμβάλλοντας όπου εκείνο μπορεί στις δραστηριότητες του Υπουργείου Εξωτερικών– πρέπει να κάνει μια μεγάλη στροφή σε πολλούς τομείς.

Είναι απαραίτητο να δυναμώσει η παρουσία μας σε κράτη, όπως είναι η Κίνα, η Ινδία, η Νιγηρία, που είναι η πιο ισχυρή και ανερχόμενη χώρα στην Αφρική, και να πείσουμε και τους διπλωμάτες μας για τη σημασία αυτών των κρατών.

Δεύτερον, πρέπει να μεριμνήσουμε για την καλύτερη διάρθρωση των υπηρεσιών μας, τα καλύτερά μας στελέχη να πάνε σε τέτοιες πρεσβείες και σε νέες Διευθύνσεις. Όπως ξέρετε, έχουμε φτιάξει μια νέα Διεύθυνση για την Κίνα, τη Μογγολία και την Κορέα, με επίκεντρο βέβαια την Κίνα.

Πρέπει, επίσης, να διαταχθεί το Υπουργείο Εξωτερικών με τρόπο που να αξιοποιεί τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής. Οφείλουμε να κατανοήσουμε και εμείς, εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών, τι σημαίνει ψηφιακή εποχή για εμάς. Να δούμε μέσα από την οπτική της παγκοσμιοποίησης και της ψηφιακής εποχής όλα τα διπλωματικά μας προβλήματα.

Θέλουμε λοιπόν η διπλωματία μας να υπηρετεί την πατρίδα και τον τόπο, τον πολίτη, αλλά να στηρίζεται στην ηλεκτρονική ψηφιακή επικοινωνία. Η ηλεκτρονική ψηφιακή επικοινωνία έχει πάρα πολλά προτερήματα. Θα σας πω μόνο πολύ λίγα από αυτά.

Έχουμε χαμηλότερο κόστος. Τα στελέχη μας στην Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας, υπό τον κ. Κούτρα και τον κ. Ευθυμίου, μέτρησαν ότι είναι τουλάχιστον 50.000 οι εργατοώρες που θα γλιτώσουμε. Η ηλεκτρονική επικοινωνία εξυπηρετεί τον πολίτη, που είναι το κέντρο της πολιτικής μας. Διαμορφώνει έναν καλύτερο πολιτικό πολιτισμό στις σχέσεις μας με τη διασπορά μας. Διευκολύνει και κάνει καλύτερη την εικόνα της χώρας στον κόσμο, που συχνά δεν είναι η καλύτερη με τις ουρές στα προξενεία μας για κάποιον που συμπαθεί, που ενδιαφέρεται, που θέλει να έρθει στη χώρα μας.

Επίσης, θα μπορέσουμε να ανατάξουμε και τις προξενικές μας δυνάμεις ως προς τις βίζες, περιορίζοντας τον χρόνο που απαιτείται για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες του εξωτερικού.

Η Υπηρεσία Ενημέρωσης αποφάσισε να ονομάσουμε –και το υιοθετήσαμε– αυτό το πρόγραμμα «Πρόξeνος». Πρόγραμμα Πρόξeνος, όπου το «e» είναι λατινικό, εννοώντας ότι είναι ένα πρόγραμμα των προξενείων στην ηλεκτρονική εποχή.
Είναι ένα πρόγραμμα που στοχεύει να καταργήσει τις ουρές τόσο από Έλληνες, όσο και από επισκέπτες της χώρας μας και να κάνει τις προξενικές υπηρεσίες πιο εύκολες για όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Το πρόγραμμα δίνει πρόσβαση στο Εθνικό Δημοτολόγιο. Ευχαριστούμε πάρα πολύ το Υπουργείο Εσωτερικών για αυτή την τεράστια βοήθεια που δίνει στο Υπουργείο μας, στους Έλληνες πολίτες της διασποράς, τους οποίους πάντα το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και προσωπικά ο Υπουργός Εσωτερικών, έχει στο επίκεντρο της σκέψης και της ψυχής του.

Ξεκινάμε με το Προξενείο του Ντύσσελντορφ, όπου είναι ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου ο κ. Δελαβέκουρας, σε συνεργασία με τον κ. Κούτρα που είναι στην Αθήνα. Για μία εβδομάδα ελέγχουμε τη λειτουργία του προγράμματος στο Ντύσσελντορφ και μετά θα το επεκτείνουμε σε όλα μας τα προξενεία, σε όλες τις προξενικές αρχές, αλλά και σε όλα τα αιτήματα που αφορούν σε βεβαιώσεις γέννησης, μέχρι οικογενειακές καταστάσεις.

Δεν ξέρω εάν έχετε ζήσει στο εξωτερικό ως κομμάτι της ελληνικής διασποράς ή εάν έχετε πάει σε προξενεία. Άνθρωποι εγκαταλείπουν τη δουλειά τους για να ταξιδέψουν και χάνουν το μεροκάματο μιας ολόκληρης μέρας για να πάνε στο προξενείο. Στο προξενείο τους λένε "κάντε αίτηση", ξαναφεύγουν, πρέπει να επιστρέψουν. Συχνά ρωτάνε δυο και τρεις φορές και χάνουν κάμποσα μεροκάματα, τυραννιούνται, ταλαιπωρούνται, αγανακτούν με τη χώρα μας.

Τώρα καταργούνται αυτές οι διαδικασίες, χάρη στη νέα δυνατότητα που αποκτάμε μέσω της αξιοποίησης των ψηφιακών υπηρεσιών. Η αίτηση και η παραλαβή θα είναι διαδικασία ολίγων λεπτών. Θα είναι, θα έλεγα, ένα είδος ΚΕΠ στο εξωτερικό και θα δημιουργείται μια καλύτερη εικόνα για τη χώρα μας.

Ευχαριστώ πάρα πολύ και τον κ. Κούτρα, αλλά και τον κ. Δελαβέκουρα, που είχα τη δυνατότητα να μιλήσω στην αρχή του προγράμματος επί μακρόν μαζί του στη Γερμανία.

Ευχαριστώ το Υπουργείο Εξωτερικών που μας έδωσε τη δυνατότητα να μπούμε στην ηλεκτρονική εποχή. Ευχαριστώ τους τεχνικούς του Υπουργείου για την υψηλή κατάρτισή τους και την 24ωρη επί μακρόν εργασία τους, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα.

Μπήκαμε στην ηλεκτρονική εποχή. Θέλουμε να ψηφιοποιήσουμε κι άλλες εργασίες και υπηρεσίες του Υπουργείου. Ξέρετε ότι είναι έτοιμη η ψηφιοποίηση του Ιστορικού και Διπλωματικού Αρχείου, θα έχουμε και μια ανάλογη εκδήλωση.

Θέλουμε να ψηφιοποιήσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης, αιτημάτων και αποτελεσμάτων, στη μεταφραστική μας υπηρεσία, διότι και εδώ στη χώρα, όσον αφορά τις μεταφράσεις, οι πολίτες αντιμετωπίζουν την ίδια δυσκολία, όπως η διασπορά στα προξενεία. Πρέπει να έρθουν από την επαρχία, να υποβάλουν αιτήματα, να αναζητήσουν τις μεταφράσεις.

Νομίζω ότι παρά τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, και μάλιστα σε αντίθεση με αυτές τις δυσκολίες, χάρη στην εξαιρετική και προσωπική και υπηρεσιακή μας συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, μπαίνει και το Υπουργείο Εξωτερικών –καθυστερημένα, αλλά με ταχύτητα– στην εποχή της ηλεκτρονικής πληροφόρησης, της ψηφιακής διασύνδεσης των υπηρεσιών, προς όφελος των πολιτών.

Σας ευχαριστώ που ήρθατε. Παρακαλώ να διαδώσετε αυτό το μήνυμα, να το μάθει ο απόδημος ελληνισμός. Ευχαριστώ και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και τον Διευθυντή και Υποδιευθυντή, τον κ. Κόκκινο και τον κ. Πλευράκη, για την καλή συνεργασία που υπάρχει σε αυτούς τους τομείς με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Παναγιώτη, να σε ευχαριστήσω από καρδιάς και για την παρουσία σου και για τη συμβολή σου στο να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό –και προοπτικά και εδώ, για όσους σχετίζονται με εμάς– πιο εύκολη, πιο ανθρώπινη και με καλύτερο πολιτικό πολιτισμό.

Ευχαριστώ πολύ.

Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Θέλω κι εγώ ειλικρινά να χαιρετίσω τη σημερινή συνάντηση για δυο λόγους.

Πρώτον, γιατί σήμερα βρίσκομαι σε ένα Υπουργείο, που ο Υπουργός του διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο ένα από τα κρισιμότερα Υπουργεία που έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση της εθνικής ακεραιότητας της πατρίδας. Και το λέω αυτό ως πολίτης αυτής της χώρας και όχι μόνο λόγω της φιλίας που με συνδέει μαζί του.

Δεύτερον, γιατί έστω και με καθυστέρηση υλοποιείται ένα σημαντικό έργο. Δεν θα διστάσω να σας πω ότι δεν ανακαλύπτουμε τώρα τον τροχό, αλλά εδώ και 15 χρόνια που ξεκίνησε η περίφημη ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ξοδεύτηκαν πάνω από 7 δις ευρώ σε προγράμματα και δυστυχώς το αυτονόητο δεν είχε συμβεί στη χώρα.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Και αυτό έγινε χωρίς κόστος, πρέπει να πω.

Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Έτσι ακριβώς αυτό που λέει ο Νίκος. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες και των δύο Υπουργείων συνεργάστηκαν άψογα, γιατί ξέρετε έχουμε την τάση να κατηγορούμε τους δημοσίους υπαλλήλους και πάντα είμαστε έτοιμοι να τους απαξιώσουμε. Αλλά όταν τους δίνεται η δυνατότητα και τους εμπιστεύεται κανείς, το υλοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρέπει να σας πω ότι στο Υπουργείο Εσωτερικών, με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της οποίας προΐσταται ο κ. Θεόδωρος Οικονόμου, τον Διευθυντή, κ. Στρατή Μαραγκό αλλά και όλα τα στελέχη του Υπουργείου έχουμε ξεκινήσει μια γιγαντιαία προσπάθεια με φιλόδοξους στόχους.

Οι φιλόδοξοι στόχοι είναι να προχωρήσουμε αποφασιστικά τη διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων του Δημοσίου η οποία ακουμπά στην πρώτη βάση, που είναι το Εθνικό Δημοτολόγιο. Έχει γίνει πολλή μεγάλη δουλειά στο χώρο του Εθνικού Δημοτολογίου και θεσμική και ουσιαστική και με βάση αυτή, ήδη προχθές είχαμε τη χαρά να ανακοινώσουμε τη διασύνδεση του Εθνικού Δημοτολογίου με το πληροφοριακό σύστημα «My School» του Υπουργείου Παιδείας και έτσι εκατοντάδες χιλιάδες έγχαρτες πληροφορίες πλέον καταργούνται, εξοικονομώντας χιλιάδες εργατοώρες για το δημόσιο.

Το ίδιο έκαναν οι Υπηρεσίες του Εσωτερικών συνεργαζόμενες με το Υπουργείο Εξωτερικών, με τον κ. Κούτρα και τους υπόλοιπους συνεργάτες εδώ του Υπουργού, σε ένα πνεύμα ακριβώς αυτής της συνεννόησης για να μπορέσουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους Έλληνες της διασποράς σε μια εποχή δύσκολη, σε μια εποχή που η πατρίδα διέρχεται μια μεγάλη οικονομική, κοινωνική και τώρα προσφυγική κρίση. Προσπαθούμε σε αυτό το περιβάλλον το μελαγχολικό και πολλές φορές το μίζερο, να δώσουμε χαραμάδες ελπίδας.

Γιατί είμαστε και εγώ και ο Υπουργός Εξωτερικών από τους ανθρώπους που πιστεύουμε στο DNA του Ελληνισμού. Πιστεύουμε ότι παρά τις δυσκολίες ο Ελληνισμός θα ξεπεράσει τα μεγάλα προβλήματα που τον ταλανίζουν. Έχει δοκιμαστεί άλλωστε στην πολύχρονη ιστορία του πολλές φορές και έχει αποδείξει ότι έχει μέσα του πάντα τη δύναμη να αναχαιτίζει αυτά τα μεγάλα ζητήματα που απειλούν πολλές φορές να τον επιχωματώσουν.

Σε ένα τέτοιο πνεύμα, σήμερα προωθούμε μια διαδικασία διαλειτουργικότητας, η οποία θα διευκολύνει όπως είπε πολύ σωστά και επεσήμανε ο Υπουργός χιλιάδες Έλληνες ομογενείς, οι οποίοι αναγκάζονταν να επισκεφθούν τα Προξενεία μας από μακρινές αποστάσεις που διαμένουν. Όλα αυτά σιγά – σιγά, θα θυμίζουν πλέον παρελθόν, γιατί η χώρα μπαίνει δυναμικά στο χώρο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Και επειδή δεν θέλουμε να λέμε λόγια, σας λέω ότι στόχος μας μέσα στο 2016, είναι να διαλειτουργήσουμε τις 15 μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων του Δημοσίου.
Πιστεύουμε ότι με αυτή τη δουλειά που γίνεται σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, φέρνουμε τους Έλληνες πολίτες της διασποράς πιο κοντά, δείχνοντάς τους ότι είναι διαρκώς στη σκέψη μας και τους νοιαζόμαστε.

Θέλω κι εγώ να ευχαριστήσω και τον Υπουργό για το ενδιαφέρον που έχει δείξει και τους συνεργάτες του και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και κυρίως εδώ τους δικούς μου συνεργάτες τον κ. Οικονόμου και τον κ. Μαραγκό, οι οποίοι είναι εδώ σήμερα και μπορούν να σας παράσχουν, αν το επιθυμείτε, πρόσθετες διευκρινίσεις.

Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω και να πω ότι πολλές φορές το ίδιο το δημόσιο σε ένα τέτοιο πνεύμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μπορεί να παράξει έργο, το οποίο πολλές φορές πληρώνεται στους ιδιώτες με υψηλό κόστος για τον ελληνικό λαό χωρίς να έχει και το ανάλογο αποτέλεσμα. Ευχαριστώ.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ευχαριστώ, Παναγιώτη.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε προς τους κυρίους υπουργούς; Παρακαλώ.

Σ. ΑΡΑΒΟΠΟΥΛΟΥ («Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων»): Κύριε Υπουργέ, όσον αφορά την ομογένεια, επειδή τώρα έχουμε και το νέο κύμα αποδήμων Ελλήνων οι οποίοι ενδεχομένως μπορεί να έχουν και περισσότερες ανάγκες ως προς τα πιστοποιητικά και τα λοιπά. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Υπάρχουν και δεύτερα βήματα ως προς την κατεύθυνση αυτή;

Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Δεν σταματάμε εδώ. Οι δυνατότητες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης - στα πλαίσια της εποχής που ζούμε αυτή που τέλος πάντων λέγεται εποχή των επιταχυνόμενων αποδόσεων- είναι τεράστιες. Θα σας πω μόνο ένα απλό πράγμα: η Εσθονία αυτή τη στιγμή έχει φτάσει σε επίπεδο να μπορείς σε ένα τέταρτο, επικοινωνώντας με ένα συγκεκριμένο αριθμό, να γίνεσαι ηλεκτρονικός κάτοικος της Εσθονίας. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα περιθώρια είναι πάρα πολλά.
Εμείς θα αξιοποιήσουμε σταθερά και αποφασιστικά τη δυνατότητα αυτή για να μπορέσουμε πραγματικά να κάνουμε τον Έλληνα της διασποράς να αισθάνεται ότι μένει σχεδόν τουλάχιστον «ηλεκτρονικά» στην Ελλάδα.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Να πω ότι ξεκινάμε ένα σχέδιο, ένα έργο, το οποίο έχει όλες τις δυνατότητες να επεκταθεί ψηφιακά σε όλους τους αναγκαίους τομείς, ωστόσο η νέα μας διασπορά έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από προηγούμενες γενιές.

Παλαιότερα επρόκειτο για μετανάστευση ανθρώπων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, που δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά ως ανειδίκευτοι στην Ελλάδα και έφευγαν στο εξωτερικό. Σήμερα, δυστυχώς, φεύγουν –με μεγάλο κόστος για τη χώρα μας– οι υψηλά ειδικευμένοι και υψηλής ποιότητας εργαζόμενοι, οι οποίοι, όμως, διαθέτουν πολλές γνώσεις για τα ψηφιακά συστήματα και την ηλεκτρονική πληροφόρηση.

Κατά συνέπεια θα ήταν μια παράκληση του Υπουργείου Εξωτερικών, με βάση τις εμπειρίες που θα συσσωρεύουν στην ξενιτειά να μας δώσουν και τη δική τους γνώμη, τη δική τους επιστημονική γνώση και θα προσπαθήσουμε με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού να τους αξιοποιήσουμε, ώστε να εμπλουτίσουμε αυτό που εμείς ξέρουμε και αποκτούμε από τη συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών με τη σκέψη, τη σοφία και την ψυχή των Ελλήνων μεταναστών, ώστε να συνδεθούν ακόμη καλύτερα με την ελληνική πολιτεία, έχοντας πάντα ανοιχτές τις πόρτες να επιστρέψουν σε αυτό τον τόπο που τόσο τους χρειάζεται και τόσο πονά που τους χάνει, έστω και προσωρινά.

Ν. ΖΗΡΓΑΝΟΣ («Εφημερίδα των Συντακτών»): Βεβαίως η πρωτοβουλία είναι αξιέπαινη, αλλά αναρωτιέμαι γιατί έπρεπε να περιμένουμε τόσο καιρό για κάτι αυτονόητο. Ήθελα να ρωτήσω από την εμπειρία σας που αναμιχθήκατε σε αυτό και προσωπικά και οι δυο ως Υπουργοί, τι ήταν τελικά αυτό που εμπόδιζε τόσο καιρό να γίνει αυτή η διαδικασία, να υλοποιηθεί; Ήταν θέμα νοοτροπίας; Προτεραιοτήτων; Κονδυλίων; Αντίληψης;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εγώ θα έλεγα δυο αιτίες αυθόρμητα. Η μία είναι ότι δεν έχει μπει στο μυαλό όλων μας με επάρκεια η νέα εποχή, οι απαιτήσεις και οι δυνατότητές της, γι' αυτό επισήμανα και εισηγητικά ότι πρέπει να καταλάβουν όλα τα Υπουργεία –και ιδιαίτερα το δικό μας– ότι ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης –με τα προβλήματά της– και των ψηφιακών δυνατοτήτων. Το δεύτερο είναι, και το λέω ως πολίτης, ότι στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν γίνεται ακόμη το αυτονόητο. Το να το κατακτήσουμε, είναι ένα μεγάλο βήμα.

Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Εγώ θα σας πω μια μικρή εμπειρία. Είναι πράγματι πολύ εύστοχο το ερώτημα και πολύ δικαιολογημένο. Τι έγινε δηλαδή; Χρήματα υπήρξαν, ξοδεύτηκαν πάρα πολλά χρήματα. Τι δεν γινόταν; Εγώ σας λέω ότι η βούληση δεν ήταν τόσο αποφασιστική.

Από την πρώτη στιγμή που πήγα στο Υπουργείο Εσωτερικών, αυτό μπορεί και να διαπιστωθεί, μια φορά την εβδομάδα συνεδριάζει παρουσία μου η αρμόδια Επιτροπή. Γιατί ξέρετε πόσα προβλήματα γεννιούνται ανάμεσα και στα ίδια τα στελέχη.
Εάν θα ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος, αν θα ακολουθηθεί κάποιος άλλος, με συνέπεια όλα αυτά να επιδρούν στις καθυστερήσεις. Και όταν υπήρχε και μια επιλογή να γίνονται κάθετες παρεμβάσεις και όχι οριζόντιες, σήμερα η χώρα, αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα, δεν έχει διαλειτουργικότητα στις βάσεις δεδομένων.

Προχωρήσαμε, κάναμε πάρα πολλές θεσμικές παρεμβάσεις και εξακολουθούμε να κάνουμε, γιατί έτσι λύνονται προβλήματα που ενδεχομένως γεννιούνται. Τον Οκτώβριο υπολογίζουμε ότι θα έχουμε το περίφημο Μητρώο Πολιτών.

Αυτό πλέον είναι ό,τι απαραίτητο για να λυθούν όλες αυτές οι επόμενες λειτουργίες που πρέπει να γίνουν, διότι χωρίς Μητρώο Πολιτών τα συμπεράσματα πολλές φορές θα ήταν λάθος. Ακόμη και για ένα γράμμα μπορεί ένα όνομα να σου βγάλει άλλο πράγμα. Αυτά έπρεπε να ξεκαθαριστούν, να λυθούν από τα μητρώα μας, να εκκαθαριστούν.

Τώρα, γιατί δεν έγινε όλα αυτά τα χρόνια και γιατί ξοδεύτηκαν τόσα λεφτά, είναι κι αυτό ένα από τα ερωτήματα της εποχής.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δηλαδή να πούμε, Παναγιώτη, ότι ενώ ο ταχυδρόμος της γειτονιάς δεν θα χάσει ποτέ ένα γράμμα, έστω και αν έχουμε τρία διαφορετικά γράμματα στο όνομα ή στο επίθετο, το ηλεκτρονικό με ένα μικρό στίγμα θα το χάσει.

Και να το πω έτσι όπως καταλαβαίνω και τον κ. Υπουργό, αν μου επιτρέπει, και όπως το καταλαβαίνω και εγώ και θέλω να το υπογραμμίσω. Το ελληνικό δημόσιο διαθέτει εξαιρετικά στελέχη. Δεν λέω ότι όλοι είναι εξαιρετικοί, αλλά διαθέτει εξαιρετικά στελέχη. Χρειάζεται η πολιτική ηγεσία αυτών των εξαιρετικών στελεχών να τους αφήνει δρόμο να ξεδιπλώνουν το ταλέντο, τη σκέψη και τη γνώση τους και να μην τους εμποδίζει.

Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Αυτό που λέει ο Υπουργός. Να νιώθουν ότι είσαι κοντά τους και ότι μαζί παλεύουμε για κάτι καλό για την πατρίδα. Κι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι κάτι για την πατρίδα. Θα βρούμε τα υπόλοιπα και τα προσωπικά μας και τα ιδιαίτερά μας.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Άλλη μια ερώτηση δημοσιογραφική και έπονται μετά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουρουμπλή, είπατε προηγουμένως ότι ξοδεύτηκαν 15 δις σε 7 χρόνια, αν δεν κάνω λάθος. Έτσι δεν είναι;

Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: 7 δις. Το αντίθετο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφήσατε κάποιες σκιές, ότι μπορεί αυτά τα χρήματα να μην πήγαν στη σωστή μεριά. Μπορείτε να μας διευκρινίσετε λίγο παραπάνω;
Επίσης θέλω αν είναι δυνατόν να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα πάνω σε αυτά που είπατε για τις 15 μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων.

Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Μέσα στο 2016.

Εγώ απαιτώ από τον εαυτό μου, απαιτώ και από τους συνεργάτες μου και τους λέω, δεν ξέρω τι θα κάνουμε, πρώτος εγώ να κόψω το κεφάλι μου, αυτό που είπα, θέλω να μην γίνω καραγκιόζης.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν θέλουμε να το κόψετε, κ. Υπουργέ.

Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Αυτά που είπαμε. Ότι μέσα στο 2016 πρέπει αποφασιστικά και ήδη αυτή τη στιγμή, όπως βλέπετε, το πρώτο βήμα έγινε στο Υπουργείο Παιδείας, τώρα γίνεται στο Υπουργείο Εξωτερικών και συνεχίζουμε δουλεύοντας αποφασιστικά και επιβεβαιώνοντας ότι ο δρόμος που ακολουθούμε πιστεύω ότι είναι ο σωστός.

Άλλωστε θα πούνε δυο λόγια και οι συνεργάτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν σκιές για τις εταιρείες ή για την πολιτική διαχείριση;

Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Εγώ σκιές δεν θέλω να αφήνω, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Ίσως έγιναν λαθεμένες επιλογές. Ξοδεύτηκαν πάρα πολλά χρήματα. Αυτά που σας λέω. Τα χρήματα δεν έπιασαν αυτό τον τόπο που έπρεπε να πιάσουν.

Όταν δε λειτουργούν οι βάσεις δεδομένων του Δημοσίου, ό,τι και να έχει γίνει, τι να σας πω, Ότι ήμουνα στο Υπουργείο Υγείας και υπήρχαν 17 συστήματα που τρέχανε παράλληλα γιατί ίσως ήθελε κάποια ηγεσία να ικανοποιήσει πολλούς από τους πελάτες και δεν είχε υπάρξει καμία πρόβλεψη να κουμπώνει το ένα με το άλλο;
Αυτό το απλό πράγμα. Να κουμπώνει. Εντάξει, να είναι διαφορετικών εταιρειών, αλλά να υπάρχει ένας όρος, να κουμπώνει το ένα με το άλλο. Αυτά γίνονταν. Τώρα, εάν τα φάγανε, δεν ξέρω εάν τα φάγανε. Μπορεί και να μην τα φάγανε, αλλά έτσι όπως ξοδεύτηκαν, δεν έπιασαν τον τόπο που έπρεπε να πιάσουν. Αυτή είναι η δεινή πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα της διασύνδεσης με τα προξενεία μας δεν εμπλέκεται καμία εταιρεία;

Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Δεν έχει κανένα απολύτως κόστος. Δεν πληρώσαμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα θα πάρετε μέρος στη σύσκεψη για το μεταναστευτικό στο Μαξίμου;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Σύσκεψη, εννοείτε τη συνάντηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, διυπουργική.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Τους είχα εδώ πριν. Είχα τον Υπουργό της Σλοβακίας εδώ και, εάν το πρόγραμμά μου το επιτρέπει, θα συναντηθώ μαζί τους το βράδυ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέω για τη διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα για το μεταναστευτικό, που ακούσαμε ότι γίνεται.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν έχω υπόψη μου να συνεδριάσει κυβερνητική επιτροπή για το μεταναστατευτικό, όπου είμαστε και οι δυο μέλη. Σε αυτές τις συσκέψεις συμμετέχω, ως μέλος της διυπουργικής, η οποία δεν συνεδριάζει σήμερα. Στο Υπουργείο Εξωτερικών, επειδή κάποιοι το ξεχνάνε, ο αρμόδιος Υπουργός είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Ξυδάκης.

Επί τη ευκαιρία να σας πω ότι παλαιότερα, κοιτώντας τις παλιές νομοθετικές πρωτοβουλίες, είχαμε στελέχη ειδικά για τη μετανάστευση, τα οποία με υπουργικές αποφάσεις είχαν μετακινηθεί σε άλλα υπουργεία. Αντίθετα, σήμερα, να ξέρετε ότι έχει εκδοθεί προεδρικό διάταγμα με δική μου απόφαση, που προβλέπει τη δημιουργία τμήματος μετανάστευσης στη Γ4 Διεύθυνση, ώστε το Υπουργείο Εξωτερικών να έχει για πρώτη φορά ειδική Διεύθυνση Μετανάστευσης, που δεν είχε στο παρελθόν, και κατ’ επέκταση δεν θα δίνουμε ειδικευμένα στελέχη μας για τη μετανάστευση σε τρίτα υπουργεία. Έχει αποδειχτεί ότι χρειάζεται να τα κρατήσουμε εδώ και έχουμε προκηρύξει διαγωνισμό για να προσλάβουμε τον πρώτο εμπειρογνώμονα ειδικό σε θέματα μετανάστευσης.

Αλλά όλες αυτές οι Γ’ Διευθύνσεις είναι στην αρμοδιότητα του κ. Ξυδάκη.

κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν θα ήθελα να παραγνωρίσω, ούτε να υποβαθμίσω τη σπουδαιότητα του έργου και τα τεράστια οφέλη που αυτό παράγει για τον απόδημο ελληνισμό και για τους ξένους επισκέπτες της χώρας μας. Όμως αν θα θέλαμε σήμερα να κόψουμε τη συμβολική κορδέλα εγκαινίων του συγκεκριμένου έργου, θα ήταν ίσως και για ένα άλλο λόγο. Για το λόγο ότι για πρώτη φορά με αυτό το έργο η διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων της δημόσιας διοίκησης βγαίνει εκτός συνόρων.

Οι τεχνολογίες υπάρχουν, οι δυνατότητες υπάρχουν και έτσι όπως σήμερα διασυνδεόμαστε με το Ντύσελντορφ και αύριο με όλο τον κόσμο, με τις ίδιες τεχνολογίες θα μπορούσε να διασυνδεθεί η ελληνική δημόσια διοίκηση με τα δημόσια διοικητικά συστήματα των ευρωπαϊκών κρατών και να αποτελέσει αυτό ένα μικρό βήμα μιας μικρής χώρας σε ένα μεγαλύτερο στόχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για την παροχή ολοκληρωμένων πανευρωπαϊκών ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Σκεφτείτε ένα δίπλωμα οδήγησης, ως παράδειγμα το αναφέρω, βγαίνει στην Ελλάδα να μπορεί να ανανεωθεί σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Οι τεχνολογίες υπάρχουν ήδη από σήμερα. Η δυνατότητα έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί. Ευχαριστώ.

κ. Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Καλημέρα σε όλους.

8 Απριλίου, 2016