Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ. Πρόκειται για ένα πραγματικό ορόσημο στη μακρόχρονη σχέση μας. Ο στρατηγικός διάλογος δεν σηματοδοτεί μόνο την προσπάθειά μας να διατηρήσουμε τη δυναμική της πολύ επιτυχημένης Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, όπου οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα, αλλά και να προωθήσουμε τα στρατηγικά συμφέροντα των δυο χωρών μας. Οι σχέσεις μας βρίσκονται στο απόγειό τους, στο καλύτερο σημείο τους, και αυτό φαίνεται από πολλούς παράγοντες.
Πρώτον, στην ευθυγράμμιση των συμφερόντων μας στην περιοχή. Δεύτερον, στις κοινές αξίες που μοιραζόμαστε. Τρίτον στην αναγνώριση των σταθεροποιητικών προσπαθειών της Ελλάδας σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων καθώς και στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Δεν προσπαθούμε μόνο να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα εν στενή έννοια, αλλά να είμαστε και παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Ως εκ τούτου, προβήκαμε στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία είναι αμοιβαία επωφελής τόσο για εμάς όσο και για τους βόρειους γείτονές μας. Για τον ίδιο λόγο, έχουμε αναλάβει σειρά περιφερειακών πολυμερών και τριμερών πρωτοβουλιών στη Μεσόγειο.
Θα αναφέρω ενδεικτικά τη Διάσκεψη της Ρόδου, η οποία φιλοδοξεί να καταστεί ένα περιφερειακό σύστημα ασφάλειας και συνεργασίας και στην οποία συμμετέχουν ήδη είκοσι τέσσερις και πλέον αραβικές χώρες και χώρες από τη Νότια Ευρώπη, την πρωτοβουλία μας για τον διαθρησκειακό διάλογο και την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή και επίσης έναν μεγάλο αριθμό τριμερών σχημάτων συνεργασίας με την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιορδανία και άλλες χώρες στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουμε τη μελλοντική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτά τα τριμερή σχήματα, ειδικά αναφορικά με το Ισραήλ και την Κύπρο.
Τέλος, αυτή η συνάντηση ήταν επίσης σημαντική και στο επίπεδο της οικονομίας. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Pompeo, αφήσαμε επιτέλους πίσω μας την πιο δριμεία κρίση που έπληξε ποτέ ένα έθνος της Δύσης. Αλλάξαμε το οικονομικό μας μοντέλο προκειμένου να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Δύο από αυτά είναι η γεωπολιτική θέση της χώρας μας, μια πραγματική γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Θέλουμε να καταστούμε ενεργειακός και μεταφορικός κόμβος και συζητήσαμε όλα αυτά τα ζητήματα. Και το δεύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι ότι τώρα διαθέτουμε την καλύτερα εκπαιδευμένη γενιά νέων Ελλήνων που είχαμε ποτέ. Ως εκ τούτου, θέλαμε να αναπτύξουμε μια συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα αφορά τις τεχνολογίες αιχμής, ειδικά στους τομείς της Πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών.
Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω και πάλι τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Pompeo και το επιτελείο του για αυτή τη σημαντική, ιστορική θα έλεγα, πρωτοβουλία του Στρατηγικού Διαλόγου, την οποία και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν με δομημένο τρόπο στο μέλλον.
14 Δεκεμβρίου, 2018