Κοινές Δηλώσεις Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου με ΥΠΕΞ Κυπριακής Δημοκρατίας I. Κασουλίδη μετά τη συνάντησή τους

Κοινές Δηλώσεις Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου με ΥΠΕΞ Κυπριακής Δημοκρατίας I. Κασουλίδη μετά τη συνάντησή τουςΙ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Είναι ιδιαίτερη χαρά μου να καλωσορίσω στην Κύπρο τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, τον φίλο Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το απόγευμα που ακούστηκε ο διορισμός του κ. Βενιζέλου στο Υπουργείο Εξωτερικών, τον πήρα τηλέφωνο και το πρώτο πράγμα που θυμήθηκε, ήταν οι σχέσεις που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν μεταξύ των δύο τότε κυβερνητικών εκπροσώπων Ελλάδας και Κύπρου, που καθιέρωσαν μια στενή συνεργασία, η οποία αποτέλεσε το παράδειγμα για να επεκταθεί στη συνέχεια σε όλους τους τομείς μεταξύ των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου.

Νομίζω ότι μπορεί να νιώθουμε σίγουροι ότι τέτοιου είδους συνεργασία θα συνεχιστεί και τώρα. Όπως ξέρετε, το αποτέλεσμα εκείνης της στενής συνεργασίας και χάρη ιδιαίτερα στη στήριξη της Ελλάδας, οδήγησε στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αποδεικνύει πόσα μπορούν να επιτευχθούν, όταν υπάρχει μια συνεργασία αυτής της μορφής.

Σήμερα αρχίσαμε να εξετάζουμε μια μεγάλη ατζέντα θεμάτων και θα συνεχίσουμε κατά την επίσκεψή μου στην Αθήνα στις 15 Ιουλίου. Ασχοληθήκαμε με το Κυπριακό, με τις προτάσεις γύρω από το θέμα της Αμμοχώστου, για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Εξετάσαμε και θέματα Τουρκίας, είδαμε λίγο γενικότερα τα θέματα της περιοχής και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν κατά την επόμενη συνάντηση.

Αυτή τη στιγμή πρέπει να νιώθουμε όλοι εμπιστοσύνη ότι θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα με την πλήρη συμπαράσταση και βοήθεια της Ελλάδας, διότι κι εμείς θέλουμε να είμαστε συμπαραστάτες σε όλα τα προβλήματα που αφορούν γενικότερα τον Ελληνισμό. Σας ευχαριστώ.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Βρίσκομαι σήμερα στην Κύπρο, στη Λευκωσία, για τρεις λόγους:
Πρώτον, γιατί είναι όχι τυπική, αλλά ουσιαστική εθνική υποχρέωση του εκάστοτε Υπουργού Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας να ξεκινά τις επίσημες επισκέψεις του και τις διεθνείς επαφές του από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί έπρεπε να συζητήσουμε και μεταξύ μας οι Υπουργοί Εξωτερικών αλλά και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και με τους αρχηγούς των κυπριακών πολιτικών κομμάτων, το σημείο στο οποίο βρίσκεται το μεγάλο εθνικό μας θέμα, το Κυπριακό, το οποίο είναι ανοιχτό διεθνές ζήτημα προσβολής της διεθνούς έννομης τάξης, ζήτημα εισβολής και κατοχής.

Γιατί πρέπει να αναζητούμε πάντα μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και οφείλουμε να δημιουργούμε κάθε φορά το αναγκαίο momentum, να δίνουμε την αναγκαία ώθηση, προκειμένου να πλησιάσουμε και εν τέλει να πετύχουμε τη λύση αυτή.

Το γεγονός ότι η Κύπρος περνά τώρα μια κρίσιμη φάση οικονομικά, ο Κυπριακός ελληνισμός υφίσταται θυσίες, πιέσεις, μας κάνει να αισθανόμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι, ταυτισμένοι, γιατί δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα ήταν και είναι, δυστυχώς, το εργαστήριο της εφαρμογής μεθόδων αντιμετώπισης της δημοσιονομικής, χρηματοοικονομικής, αναπτυξιακής και κοινωνικής κρίσης που διαπερνά όλη την Ευρωζώνη. Όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, υπάρχουν διεθνείς εξελίξεις πάρα πολύ σημαντικές στην ευρύτερη περιοχή μας. Έχουμε το ανοιχτό ζήτημα της Συρίας, τις νέες εξελίξεις στην Αίγυπτο, έχουμε συνεχώς μια μεταβολή του περιφερειακού συσχετισμού δυνάμεων.

Όλα αυτά έπρεπε να τα συζητήσουμε σε συνδυασμό και με το μεγάλο κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής που λέγεται ενεργειακή διπλωματία, μετά και από την απόφαση που ελήφθη σε σχέση με τον αγωγό ΤΑΡ και, ως εκ τούτου, την αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη.

Ο τρίτος λόγος είναι η στενή προσωπική μου σχέση με τον Γιαννάκη Κασουλίδη. Μια βαθιά, αδιατάρακτη, φιλία, μια σχέση εμπιστοσύνης, που λειτουργεί εδώ και 22 – 23 χρόνια, από τότε που ήμασταν και οι δυο, όπως είπε ο Υπουργός, κυβερνητικοί εκπρόσωποι και εγκαθιδρύσαμε μια πολύ στενή ειλικρινή αυτόματη συνεργασία, την οποία τώρα επιβεβαιώσαμε και στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών. Συνεργασία τόσο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης, όσο και για τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, πέραν του πεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Συζητήσαμε σήμερα για όλα αυτά τα θέματα και χαίρομαι γιατί μεταφέρω εδώ το χαιρετισμό και του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, αλλά και όλης της ελληνικής κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, χαιρετισμό τιμής, αγάπης και ενεργούς συμπαράστασης.

Αυτή είναι η στρατηγική μας. Αυτή είναι η εθνική στρατηγική. Συμπαράσταση, εναρμόνιση, αυτοματισμός στη συνεννόηση, έτσι ώστε να έχουμε ένα στρατηγικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε και το οποίο θέλουμε να το θέσουμε σε λειτουργία για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, όχι μόνο για το εθνικό θέμα, αλλά και για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στις χώρες μας και στην ευρύτερη περιοχή. Σας ευχαριστώ.

ΑΛΕΞΙΑ ΤΑΣΟΥΛΗ (MEGA): Τι προσδοκάτε από την έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο; Θεωρείτε ότι η ανακάλυψη των κοιτασμάτων σε φυσικό αέριο σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση αποτελεί ευκαιρία για επίσπευση της λύσης του Κυπριακού, προκειμένου να υπάρξει ένα σταθερό περιβάλλον στο νησί, που σημαίνει και προσέλκυση των επενδύσεων.

Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Αν μου επιτρέπετε να δώσω πρώτα την απάντηση εγώ. Ασφαλώς όλη η προσπάθεια είναι για να αναζητήσουμε λύση του Κυπριακού προβλήματος, αυτό είναι που πρέπει όλοι να περιμένουμε, εάν εννοούμε ότι πηγαίνουμε εκεί με αυτό το στόχο και εμείς το εννοούμε. Θα αποδειχτεί αν το εννοεί και η άλλη πλευρά.
Αλλά θέλω να είναι ξεκάθαρο ότι τα προβλήματα της οικονομίας, η διαδικασία της λύσης του Κυπριακού και η διαδικασία του φυσικού αερίου, είναι τρεις παράλληλοι και ανεξάρτητοι δρόμοι, αμοιβαία ενισχύοντας ο ένας τον άλλον.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πολιτική λύση του Κυπριακού θα ενισχύσει, σε εντυπωσιακό βαθμό, τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας για τον κυπριακό λαό στο σύνολό του και για τις δυο κοινότητες και θα λειτουργήσει καταλυτικά, θετικά δηλαδή για την ευρύτερη περιοχή.

Άρα κι εμείς, ως Ελληνική Δημοκρατία, έχουμε πολύ μεγάλο και άμεσο ενδιαφέρον όλα αυτά να εξελιχθούν με ομαλό τρόπο, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και όπως επιβάλει και η σύγχρονη αντίληψη για τη λειτουργία των οικονομικών σχέσεων στον ενεργειακό τομέα. Γιατί αυτές οι σχέσεις είναι από τη φύση τους σχέσεις διεθνείς, σχέσεις διακρατικές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε για ένα στρατηγικό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθούμε. Σε αυτό το στρατηγικό πλαίσιο τι ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει ο ενεργειακός τομέας και σε σχέση με τον αγωγό στον οποίο έχετε αναφερθεί και με τις προτάσεις της Κύπρου και τις εξελίξεις που παρατηρούμε στη Μέση Ανατολή ;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όπως είχα την ευκαιρία να πω μόλις πριν από λίγα λεπτά, στην πραγματικότητα οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, οι έρευνες, η επισήμανση και η αξιοποίηση των φυσικών πόρων, οι τερματικοί σταθμοί, οι αγωγοί, αλλάζουν τα γεωγραφικά δεδομένα. Όταν αλλάζουμε τα γεωγραφικά δεδομένα, στην πραγματικότητα αλλάζουμε την υλική βάση των γεωστρατηγικών συσχετισμών. Από την άποψη αυτή πρέπει να υπογραμμίσουμε τον αναβαθμισμένο ρόλο και της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ (ΑΝΤ1): Μίλησε ο Υπουργός για ενεργειακή διπλωματία, σε τι σημείο βρισκόμαστε ως προς την τριμερή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.

Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Κατ’ αρχήν θέλω να πω ότι θέλουμε να αναδείξουμε την ταυτότητα της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο σαν εκείνη την πολιτική που θα προσφέρει την προστιθέμενη αξία στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ενέργεια, το φυσικό αέριο αποτελεί το όχημα αυτής της πολιτικής μας.

Η τριμερής συνεργασία Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας είναι μια συνεργασία κρατών που έχουν κοινά αντικείμενα και επιθυμία να εργαστούν μαζί. Δεν τη θεωρούμε ούτε μέτωπο εναντίον της Τουρκίας, ούτε ειδική συμμαχία, πέρα από τη σημασία που έχουν τέτοιου είδους συμφωνίες.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να συνεχίσω στο ίδιο πνεύμα με τον κ. Κασουλίδη και να πω ότι η Μεσόγειος, και ιδίως η Ανατολική Μεσόγειος, είναι ο ενιαίος χώρος μας. Είναι λογικό λοιπόν στον ενιαίο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου όλα τα κράτη, πρωτίστως τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και όλα τα κράτη της περιοχής και αυτά που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο να έχουν και συμφέρον και υποχρέωση συνεργασίας. Και αυτό προωθούμε. Αυτό το προωθούμε όχι εναντίον άλλων, αλλά υπέρ των κοινών στόχων. Και κοινός στόχος είναι η λεκάνη της Μεσογείου να είναι μια λεκάνη συνύπαρξης, ειρήνης, πολιτισμού και ανάπτυξης. Και τώρα έχουμε τις ευκαιρίες να προσθέτουμε και νέες διαστάσεις αναπτυξιακές, λόγω των ενεργειακών δεδομένων.

Πρέπει να σας πω, στη συνέχεια αυτής της παρατήρησης, ότι τώρα προετοιμαζόμαστε για την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2014. Και θα συνεχίσουμε πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει η Κυπριακή Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τις ολοκληρωμένες θαλάσσιες πολιτικές, γιατί η θαλάσσια πολιτική θα είναι ένας οριζόντιος άξονας των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

5 Ιουλίου, 2013