Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε σήμερα, στο Ζάππειο Μέγαρο, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνάντησης Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρών – μελών του Αραβικού Συνδέσμου, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Nasser Judeh.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι κ.κ. Βενιζέλος και Judeh υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Συμφωνία για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τους κατόχους διπλωματικών διαβατηρίων και Εκτελεστικό Πρόγραμμα Πολιτιστικής, Εκπαιδευτικής και Επιστημονικής Συνεργασίας για τα έτη 2014-2016.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι κ.κ. Βενιζέλος και Judeh προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Η Ιορδανία είναι η χώρα κλειδί για όλες τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την κατάσταση στη Συρία, την κατάσταση στην Αίγυπτο, τις προοπτικές σε όλο τον αραβικό κόσμο, χωρίς αναφορά στο ρόλο της Ιορδανίας.
Η ενίσχυση των διμερών σχέσεών μας με την Ιορδανία είναι, επίσης, πολύ σημαντική για το καθεστώς του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων και για το καθεστώς των Προσκυνημάτων των Αγίων Τόπων.
Έχουμε πολύ στενό πολιτικό, αλλά και πολιτιστικό διάλογο. Η συνεργασία μας στα θέματα επιστήμης, έρευνας και τεχνολογίας είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, αλλά αυτό που είναι τώρα μπροστά μας είναι η οικονομική συνεργασία, η ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών.
Είμαι έτοιμος να ανταποκριθώ στην πρόσκληση του συναδέλφου μου και να επισκεφθώ την Ιορδανία, το ταχύτερο δυνατόν, γιατί η ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων είναι για εμάς μια στρατηγική επιλογή».
N. JUDEH: «Ευχαριστώ πολύ τον αξιότιμο Υπουργό, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, για τη φιλοξενία.
Πιστεύω ότι οι ιστορικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και την Ιορδανία είναι πολύ καλές. Μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτές τις σχέσεις. Σήμερα, υπεγράφησαν τρεις Συμφωνίες, οι οποίες θα βοηθήσουν να αναπτύξουμε, να αναβαθμίσουμε αυτές τις σχέσεις, στους ορίζοντες που εμείς επιθυμούμε, έτσι ώστε να εκφράζουν την ιστορική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών.
Εμείς στην Ιορδανία, υπό την ηγεσία του Βασιλιά Abdullah, εκτιμούμε το ρόλο της Ελλάδας, όχι μόνο σε επίπεδο διμερούς σχέσης, αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και γνωρίζετε ότι, σήμερα, συμμετέχουμε στην 3η Σύνοδο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο, την οποία φιλοξενεί η Ελλάδα.
Όπως είπα, οι διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα και με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαίρετες. Γι’ αυτό είμαι πολύ ικανοποιημένος με τις Συμφωνίες που υπογράψαμε και με την πολιτική σύμπτωση των απόψεων μας.
Μιλήσαμε για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, για το θέμα της Παλαιστίνης, για τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Όπως υποστήριξε και η αμερικανική πλευρά, πρέπει να γίνει μια αναθεώρηση, να επιστρέψουμε πάλι στις διαπραγματεύσεις για να φτάσουμε σε μια τελική λύση για το θέμα της Παλαιστίνης. Εμείς έχουμε άμεσο συμφέρον για την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πλήρη κυριαρχία στα εδάφη της Παλαιστίνης και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Η ιορδανική ηγεσία παρακολουθεί προσεχτικά όλες τις εξελίξεις, ειδικά όσον αφορά το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων. Δυστυχώς σημειώνονται πολλές παραβιάσεις τόσο στις χριστιανικές, όσο στις μουσουλμανικές περιοχές. Πιστεύω, ωστόσο, ότι οι γνωστές, ιστορικές σχέσεις ανάμεσα στην Ιορδανία και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι πάρα πολύ καλές. Επίσης, πριν από λίγες εβδομάδες μας επισκέφθηκε ο Πάπας. Και φυσικά όλα αυτά ενισχύουν αυτή την αντίληψη, αυτή τη σχέση.
Επίσης, συζητήσαμε για την ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης στη Συρία και ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στον εξτρεμισμό, που αποτελεί σοβαρή απειλή για όλη την περιοχή. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ιορδανία, όπου φιλοξενούνται ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες.
Εν κατακλείδι, θα ήθελα να επαναλάβω ότι καταβάλουμε, από την πλευρά μας, σοβαρές προσπάθειες για να αναβαθμίσουμε τις διμερείς μας σχέσεις, τις σχέσεις της Ιορδανίας με την Ελλάδα, της Ιορδανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να επιτύχουμε στις προσπάθειές μας αυτές. Ευχαριστώ πολύ».
11 Ιουνίου, 2014