Κοινές δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου με ΥΠΕΞ Βουλγαρίας Kristian Vigenin (Θεσσαλονίκη, 7 Μαΐου 2014)

Κοινές δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου με ΥΠΕΞ Βουλγαρίας Kristian Vigenin (Θεσσαλονίκη, 7 Μαΐου 2014)EΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Υποδέχομαι με ιδιαίτερη χαρά στη Θεσσαλονίκη, θα μου επιτρέψετε να πω, στην πόλη μου τη Θεσσαλονίκη, έναν αγαπητό φίλο, τον Βούλγαρο ομόλογό μου, τον κύριο Kristian Vigenin, με τον οποίο συναντιόμαστε πάρα πολύ συχνά στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και νατοϊκών διαδικασιών, αλλά χαίρομαι γιατί τώρα μετά από τη συνάντησή μας της Αθήνας, τον Οκτώβριο, έχουμε την ευκαιρία μιας ακόμη διμερούς συνάντησης.

Όπως είναι φυσικό, μιλήσαμε για όλα τα μεγάλα τρέχοντα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με κορυφαίο την κρίση στην Ουκρανία. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αντιλήψεις, έχουμε τις ίδιες ευαισθησίες και τις ίδιες προτεραιότητες.

Θα έχουμε άλλωστε την ευκαιρία και στην τριμερή συνάντηση σε λίγο με τον Ρουμάνο συνάδελφό μας αλλά και τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για πολλοστή φορά δυστυχώς, να μιλήσουμε για τις αρνητικές εξελίξεις στην Ουκρανία και για την ανάγκη να ξεπεραστεί η κρίση και να εφαρμοστούν τα όσα συμφωνήθηκαν στη Γενεύη, ει δυνατόν, μέσα από μια επανάληψη της συνάντησης της Γενεύης.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που συζητήσαμε είναι βεβαίως η ενεργειακή μας συνεργασία. Θεωρούμε και οι δυο πλευρές πολύ σημαντική εξέλιξη τον TAP, τον Trans Adriatic Pipeline. Είναι τώρα προτεραιότητά μας ο συνδετήριος αγωγός μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας που δίνει νέες διαστάσεις στον ΤΑP. Γιατί έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε ένα άλλο μεγάλο σχέδιο που είναι εύκολο και γρήγορο, το σχέδιο του λεγόμενου Κεντρικού Διαδρόμου του αγωγού που συνδέει το Αιγαίο με τη Βαλτική.

Διαπιστώσαμε και οι δύο υπουργοί ότι η νέα συνοριακή δίοδος Μακάζα-Νυμφαίου λειτουργεί ήδη από το Σεπτέμβριο με πάρα πολύ καλά, εντυπωσιακά θα έλεγα, αποτελέσματα. Και θέλουμε να δώσουμε έμφαση στη λειτουργία αυτής της διόδου Μακάζα-Νυμφαίου.

Είναι προφανές ότι ενημέρωσα τον αγαπητό μου συνάδελφο για τα, έως τώρα, αποτελέσματα της Ελληνικής Προεδρίας, τα οποία παρακολουθεί, ούτως ή άλλως, πάρα πολύ στενά στα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων και Γενικών Υποθέσεων.

Τώρα, αυτά που έχουμε συμφωνήσει ως άμεσες διπλωματικές και πολιτικές κινήσεις είναι η συνάντηση που θα έχουμε στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνόδου του Οργανισμού για τη συνεργασία των χωρών του Ευξείνου Πόντου τον Ιούνιο, γιατί η Βουλγαρική Προεδρία αυτού του εξαμήνου θα παραδώσει τη σκυτάλη της Προεδρίας στην Ελλάδα η οποία αναλαμβάνει την προεδρία του ΟΣΕΠ από της 1ης Ιουλίου του 2014.

Και, επίσης, στόχος μας είναι το φθινόπωρο να οργανώσουμε την 3η Διακυβερνητική Συνάντηση Ελλάδος-Βουλγαρίας γιατί αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στο θεσμό αυτό που ήδη τις δυο φορές που λειτούργησε απέδωσε πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Θέλω να παρακαλέσω το συνάδελφο μου να λάβει το λόγο. Τον υποδέχομαι για μια ακόμη φορά με όλη μου την αγάπη και τη φιλία.

Κ. VIGENIN: Σας ευχαριστώ κύριε Υπουργέ. Είναι μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ένα από τα πιο σημαντικά οικονομικά και πολιτιστικά κέντρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο κ. Βενιζέλος κάλυψε σχεδόν όλα τα ουσιαστικά ζητήματα της σημερινής μας συζήτησής μας. Αλλά θα ήθελα αρχικά να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση και ειδικά εκείνον προσωπικά για την έως τώρα επιτυχή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είμαι σίγουρος ότι η Ελληνική Προεδρία θα συνεχίσει το επιτυχημένο έργο της μέχρι τη λήξη της.

Δεύτερον, θα ήθελα να υπογραμμίσω την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, η οποία επιβεβαιώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση, επίσης, και τις κοινές μας απόψεις σχετικά με μια σειρά περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων.

Και τρίτον, όσον αφορά την αυριανή συνάντηση, επίσης, θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα και τη Ρουμανία για το μέλλον της περιοχής μας και τη διεύρυνση της Ένωσης προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω ότι, όπως ειπώθηκε σε προηγούμενες συναντήσεις αλλά και επιβεβαιώθηκε σήμερα, δεν έχουμε ανοικτά πολιτικά ζητήματα με την Ελλάδα, εργαζόμαστε επί ενός μεγάλου φάσματος ζητημάτων που συνδέονται με τη συνεργασία μας και υπάρχουν ορισμένα τεχνικά ζητήματα σε καθημερινή βάση, το ένα εκ των οποίων αφορά την κοινωνική ασφάλιση των Βούλγαρων πολιτών που εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται στην Ελλάδα.

Συμφωνήσαμε με τον κ. Βενιζέλο ότι θα εργαστούμε από κοινού, προκειμένου να επιταχύνουμε την επίλυση του εν λόγω ζητήματος, το οποίο μου έθεσαν ορισμένοι Βούλγαροι πολίτες. Χαιρετίζουμε, επίσης, την εξαιρετική συνεργασία και επί αυτού του ζητήματος και είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα βρούμε μια λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Θα ήθελα ακόμη μια φορά να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία σας. Προσβλέπω στη συνέχιση αυτής της εξαιρετικής συνεργασίας κατά τους επόμενους μήνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτησή μου δεν αφορά πολιτικά, αλλά περισσότερο τεχνικά ζητήματα. Συζητήσατε για τους Βούλγαρους πολίτες που έχουν εργαστεί επί σειρά ετών εδώ και οι οποίοι δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το ελληνικό κράτος. Θα μπορούσατε να γίνετε πιο συγκεκριμένος και να μας εξηγήσετε τους λόγους αυτής της καθυστέρησης των πληρωμών, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου οι εν λόγω πολίτες να πάρουν τα χρήματά τους;

EΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να αναφερθώ σε τεχνικές λεπτομέρειες αλλά η πολιτική μας βούληση είναι να εργαστούμε από κοινού με τη βουλγαρική κυβέρνηση εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, γιατί πρέπει να εφαρμόσουμε την ισχύουσα ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με αυτό το ζήτημα.
Και το καθήκον μου τώρα, ως Υπουργού Εξωτερικών, είναι να συζητήσω με τον συνάδελφό μου, τον Υπουργό Εργασίας, καθώς και με τον Γενικό Διευθυντή του φορέα κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να οργανώσουμε τις απαραίτητες τεχνικές συναντήσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας και την εύρεση το ταχύτερο δυνατό μιας τεχνικής λύσης προς όφελος των πολιτών, γιατί κοινός μας στόχος με τον ομόλογό μου είναι να δίνουμε απτές, συγκεκριμένες και πρακτικές λύσεις για τους πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφερθήκατε στην Ουκρανία. Η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί σοκαρισμένη τα όσα συμβαίνουν εκεί. Η χώρα διαλύεται, δεν ξέρουμε τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ή να επανεξεταστεί το πλαίσιο, το οποίο έχει ήδη στο τραπέζι η Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ποια κατεύθυνση;

Κ. VIGENIN: Θα ήθελα να πω μόνο λίγα λόγια σχετικά με αυτό το ζήτημα. Έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 12 Μαΐου η σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας εκεί, προκειμένου να δούμε πώς θα προσεγγίσουμε την επιδεινούμενη κατάσταση στην Ουκρανία.
Είναι πολύ νωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να διεξαγάγουμε πολύ ειλικρινείς συζητήσεις και να δούμε σε ποιες άλλες ενέργειες μπορεί να προβεί η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να συμβάλλουμε στη σταθεροποίηση της χώρας.
Είμαστε βέβαια όλοι σοκαρισμένοι από τα τελευταία γεγονότα, ειδικά με ό,τι συνέβη στην Οδησσό, κάτι που πρέπει να καταδικαστεί. Και θα πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να εμποδίσουν την περαιτέρω απώλεια ανθρώπινων ζωών.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Συμφωνώ απολύτως με τα όσα είπε ο Βούλγαρος ομόλογός μου. Είναι απολύτως αναγκαίο να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, να αποφευχθεί ένας εμφύλιος πόλεμος. Βλέπουμε δυστυχώς το προοίμιο ενός πιθανού εμφυλίου πολέμου.
Πρέπει να εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση της Γενεύης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας. Πρέπει να επαναληφθεί η συνάντηση αυτή για να επιβεβαιωθεί πολιτικά και να ισχυροποιηθεί η κοινή βούληση, εφόσον υπάρχει, να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις πολιτικές, κοινωνικές, εθνοτικές δυνάμεις και όλες τις περιοχές και τις περιφέρειες στην Ουκρανία.
Και θέλω να ελπίζω ότι η συζήτηση που θα κάνουμε στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Κ. VIGENIN: Θα ήθελα σχετικά με αυτό να προσθέσω μια ακόμη ομοιότητα με την Ελλάδα. Και οι δύο χώρες μας έχουν εθνοτικές μειονότητες στην Ουκρανία κάτι που μας καθιστά ακόμη πιο ευαίσθητους όσον αφορά τις εξελίξεις στη χώρα. Η ελληνική μειονότητα ή μάλλον και οι δύο μειονότητες βρίσκονται στο νότιο μέρος της χώρας.

EΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η συγκεκριμένη ανησυχία μας για την ελληνικής καταγωγής κοινότητα στην Ουκρανία και ειδικά στην Μαριούπολη είναι προφανής. Για εμάς η ασφάλεια όλων των εθνοτικών και γλωσσικών μειονοτήτων είναι σημαντική και ζωτική. Αυτό είναι το πρώτο εθνικό και διεθνές μας καθήκον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από Βελιγράδι, Σερβία, μια ερώτηση για τον κ. Βενιζέλο. Ποιες είναι οι προσδοκίες της αυριανής συνάντησης, τι πρέπει να περιμένουν αύριο οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων; Κάποιες κρίσιμες αποφάσεις ή θα επικεντρωθείτε σε μια συνολική επισκόπηση της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης;

EΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η Υπουργική Διάσκεψη, ως πολιτική πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πρώτα από όλα ο εορτασμός της λεγόμενης Ατζέντας της Θεσσαλονίκης 2014 που ήταν βασικό επίτευγμα της προηγούμενης Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου πριν 11 χρόνια.
Τώρα έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της βαλκανικής χερσονήσου, γιατί για εμάς, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά πιστεύω ότι αυτό συνιστά και τη θέση της Βουλγαρίας, το Ευρωατλαντικό μέλλον της περιοχής είναι κάτι πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα αλλά και για την ευημερία των λαών μας.

7 Μαΐου, 2014